Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Lūdz apsūdzēt bijušo ENAP priekšnieku par 99 dokumentu viltošanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret bijušo Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) priekšnieku Gati Gudermani par dokumentu viltošanu, kā arī pret kādu VP amatpersonu par 25 383 eiro kukuļņemšanu, informē KNAB.

Paziņojumā nenosaucot konkrētu personu vārdus, KNAB norāda, ka pret bijušo ENAP priekšnieku KNAB izmeklētājs rosina sākt kriminālvajāšanu par 99 dokumentu viltošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Savukārt pret VP amatpersonu lūgts sākt kriminālvajāšanu par piesavināšanos 11 gadījumos, par dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā 11 gadījumos, par kukuļņemšanu 18 gadījumos, par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas, un par 99 dokumentu viltošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

VP amatpersona mantkārības nolūkos prettiesiski ieguva un izšķērdēja svešu mantu, būdama persona, kurai šī manta uzticēta un kuras pārziņā tā atradusies, kā arī piesavinājās naudu, viltoja dokumentus, kas klasificēti kā valsts noslēpuma objekts, un izmantoja tos mantkārīgā nolūkā, vēsta KNAB. Tāpat viņš, izmantojot dienesta stāvokli, vairākkārt pieprasīja un pieņēma kukuļus ar starpnieka palīdzību - kopumā 25 383 eiro, pieļaujot bezdarbību kukuļdevēja interesēs.

Turklāt VP amatpersona ilgstošā laika periodā tīši neveica amata pienākumus, lai atklātu, pārtrauktu un novērstu noziedzīgus nodarījumus, kā rezultātā tika radīts 63 897 eiro mantisks zaudējums, norāda KNAB.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka bijusī VP amatpersona personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās izdarīja 99 dokumentu viltošanu, kas klasificēti kā valsts noslēpuma objekts.

Lieta nosūtīta Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai.

Jau ziņots, ka 2015.gada vasarā saistībā ar KNAB sāktu kriminālprocesu no amata tika atstādināts Kriminālizmeklēšanas pārvaldes (KIP) priekšnieka vietnieks Gudermanis.

Aģentūra LETA atgādina, ka Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēstīja, ka Gudermanis varētu būt saistīts ar sava bijušā padotā - ENAP vecākā inspektora Raivo Lugus - lietu, kurā pastāvot aizdomas par izspiešanu. Lugu KNAB aizturēja jau pērn februārī. Gudermanim esot bijis jāizskaidro KNAB, ko viņš domājis, uzliekot uz Lugus virzīta procesa dokumentiem rezolūciju "Sakārtot lietu!". Kolēģi policijā to saprotot kā rīkojumu pareizi iešūt lietas materiālus.

Bijušais ENAP priekšnieks Gudermanis tikai pērn 1.maijā tika pārcelts KIP priekšnieka vietnieka amatā. Rotācija notikusi, jo viņa zināšanas, izpratne un pieredze, izmeklējot sarežģītus un apjomīgus ekonomiskos noziegumus, un arī zināšanas augsto tehnoloģiju jomā došot būtisku pienesumu noziegumu izmeklēšanā, kas ir KIP kompetencē.

Gudermanis šogad ar 6.janvāri no policijas tika atvaļināts pēc paša vēlēšanās.

Top komentāri

Andris no kriminalas Kraslavas
A
Nesaprotu, kapec par dokumentu viltosanu personu grupa, pec kopejas vienosanas, kuru veica, 2008. gada 10.julija, Dagdas policisti: Arvids Vedla, Dagdas policijas prieksnieks Ivars Jakusonoks, Ilga Rakicka, Aivars Trulis un Edgars Tjarve, neviens lidz pat sim laikam nav sodits. Es kopa ar savu nevainigo delu, jau kops 2012. gada vidus cinamies par savam Cilvektiesibam Latvija, bet diemzel, bez jebkada rezultata. Ne LR VP prieksnieks, ne VP IDB-patreiz pardevets par Ieksejo Kontroles biroju, ne ari LR Generalprokuratura, nedara absoluti neko, lai sodito sos policistus par dienesta stavokla launpratigu izmantosanu, kura rezultata tika absoluti ne par ko notiesats mans milais un nevainigais dels. Ar to siem nekaunam bija par maz, tad vajadzeja vel manu trucigo gimeni apzagt LR varda-par 2040 Ls, kaut gan nekada kaitejuma ''cietusajam'' nebija nekada. Lielu atbalstu sai nekaunigajai patvalai sniedza Kraslavas rajona prokurors, apmacitais padomju laika specdienestu darbinieks, ta devetais
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas