Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

LVRTC serveriem pēdējos divos mēnešos pieaugusi kiberuzbrukumu intensitāte

Pēdējos divos mēnešos pieaugusi kiberuzbrukumu intensitāte Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) serveriem, intervijā aģentūrai LETA atklāja LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Viņš uzsvēra, ka drošības jautājumi ir ļoti aktuāli. "DDoS [izkliedētās pakalpojumu bloķēšanas] uzbrukumi notiek katru dienu, bet bieži tie jau tiek uzskatīti par fona uzbrukumiem. Savukārt, ja runājam par nopietnākiem uzbrukumiem, tad jāatzīst, ka pēdējos divos mēnešos to skaits ir ievērojami pieaudzis," sacīja Bokta.

Komentējot, kādi varētu būt iemesli uzbrukumu intensitātes pieaugumam tieši pēdējos divos mēnešos, viņš atzina, ka tie drīzāk varētu būt saistīti ar ģeopolitiskiem, nevis ekonomiskiem mērķiem. "Tā gan nav mūsu kompetence to analizēt, bet pēc mūsu novērojumiem izskatās, ka uzbrukumiem noteikti nav ekonomisku mērķu, bet gan politiski, ģeopolitiski mērķi, kas, iespējams, saistīti ar gaidāmajām vēlēšanām, tostarp vēlēšanu procesiem kaimiņvalstīs, kā arī Latvijas valsts simtgadi," norādīja LVRTC vadītājs.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka LVRTC mākoņpakalpojumu risinājumus uztver kā vienu no valsts kritiskās infrastruktūras elementiem, kā pārvaldīt valsts informācijas sistēmas, un infrastruktūras apjoma un izmēra dēļ LVRTC ir viens no konkurētspējīgākajiem spēlētājiem šajā jomā. "Šobrīd mēs lielu uzsvaru liekam uz vairāku centralizētu drošības pakalpojumu sniegšanu visām valsts institūcijām, un tas tostarp tiek nodrošināts ar mākoņpakalpojumu risinājumiem. Piedāvājam mākoņa risinājumus arī privātajiem klientiem, bet uz to neliekam galveno uzsvaru vairāku apsvērumu dēļ. Ir diezgan sarežģīti konkurēt ar jau esošajiem milžiem, bet mēs klientiem varētu būt interesanti gadījumos, ja tiem ir ļoti svarīgi zināt, kur dati tiek glabāti," stāstīja Bokta.

Pēc viņa teiktā, interese par mākoņpakalpojumu izmantošanu arvien pieaug. "Dinamika diezgan izteikti parāda, ka interese ir. Tie, kas ir bijuši skeptiski, sliktākajā gadījumā sāk apsvērt šādu domu, bet pārsvarā gadījumu visi zina, ka tā ir nākotne, un atbilstoši savām iespējām cenšas pāriet uz mākoņpakalpojumu izmantošanu. To nevar un nevajag piemērot visos gadījumos un to nevar izdarīt vienā dienā, jo ir jābūt atbilstošai programmatūrai utt. Bet kopumā noteikti var teikt, ka šajā virzienā, lielākā vai mazākā mērā, dodas teju visi," norādīja LVRTC vadītājs.

LVRTC nodarbojas ar radio un televīzijas programmu apraidi, e-paraksta un citiem sertifikācijas pakalpojumiem, datu pārraides, datu centru un infrastruktūras nomas pakalpojumu sniegšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas