Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Maskavai mūsu šprotes garšo - eksports uz Krieviju pārsniedzis importu

Pērn pirmo reizi deviņos gados Latvijas eksports ar Krieviju pārsniedza importu, turklāt sasniedza arī savu augstāko pakāpi - 1,2 miljardi eiro. Latvijas vārdu mūsu pārtikas produkti Maskavā nes ar īpašu vērienu, liecina Dienas novērojumi. Tiesa, politiskās situācijas dēļ šis tirgus var slēpt sevī riskus.

Pašā galvaspilsētas sirdī, rajonā ap Sarkano laukumu, pārtikas veikalu teju nav. Ir lielveikali, kur tirgo apģērbus - gan sākot no Latvijā jau pierastajiem Zara un Promod, līdz ekskluzīviem zīmoliem, ko Latvijā neredzēt. Cenas ir augstas. Vienīgais pārtikas preču veikals pašā centrā Perekrjostok ar lielu platību lepoties nevar. Pirmajā stāvā var iegādāties pārtiku, otrajā - alkoholu. Un tomēr pašā apakšējā plauktā Diena ierauga arī liecību par Latviju - šprotes. Turklāt dažādos veidos un dažādās cenās - sākot no 108 rubļiem (2,17 eiro), beidzot ar 137 rubļiem (2,76 eiro). Ir arī brētliņu konservi, maksā 74 rubļus (1,49 eiro). Protams, pašmājās cenas ir zemākas. 160 gramu iepakojums ar šprotēm eļļā Latvijā maksā ap vienu eiro.

Rīgas vārds plaši izskan pie dzelzceļa stacijas Maskavā. Tur par Rīgas tirgu nosaukts pat liels paviljons, tiesa gan, nekādu citu liecību Latvijas produktu piedāvājuma formā tur nav. Lielos daudzumos tiek tirgoti ziedi, un katrs tirgotājs uzskata par pienākumu piedāvāt preci, kaut gan redz, ka pārējie kolēģi saņēmuši atteikumu.

Blakus Rīgas tirgum esošajā iepirkšanās centrā Kristovskij paveras pilnīgi cita aina. Tur divos stāvos iespējams novērot eksporta proporcijas pilnā to krāšņumā - ir produkti gan no Lietuvas un Igaunijas, gan no Lielbritānijas un citām valstīm. Baltijas valstu vārdi tiek uzskatīti par zīmoliem ar kvalitāti, tāpēc citu zemju ražotāji mēdz izmantot tādu nosaukumu kā Lietuvas siers un citus.

Plašāk lasiet Aļonas Zanderes rakstā Maskavai mūsu šprotes garšo otrdienas, 29.aprīļa, laikraksta Diena 5.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas