Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mazāk kašķējoties, panāksim daudz vairāk

Lielu pārmaiņu priekšā atrodas valsts sporta nozare, jo jau 27. martā biedri lems par tās galveno jumtorganizāciju Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) un Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) apvienošanu vienā veselā. Kāpēc šis process ir nepieciešams, un kā sporta veidu federācijas izdzīvo apstākļos, kad marta vidū no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) joprojām nav saņemts 2024. gada finansējums.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta LSFP viceprezidents un Latvijas Motosporta federācijas (LaMSF) prezidents Mārtiņš Lazdovskis.

Fragments no intervijas

LOK pašlaik apvieno olimpisko sporta veidu federācijas, bet LSFP - pilnīgi visu sporta veidu atzītās federācijas. Ko tas praksē nozīmē tev kā LSFP viceprezidentam un LaMSF prezidentam?

Motosporta federācijai, līdzīgi kā lielākajai daļai citu neolimpisko federāciju, tas nozīmē, ka LSFP un IZM ir vienīgie tiešie mūsu sadarbības partneri, kamēr olimpiskajām federācijām sadarbības partnere ir arī LOK - jautājumos, kas saistīti ar dalību spēlēs, augstu sasniegumu sportu, Latvijas Olimpisko vienību. Kad aktīvāka bija Latvijas Komandu sporta spēļu asociācija, komandu federācijām bija vēl arī tā. IZM un Valsts kontrole savulaik norādīja, ka labāk un saprātīgāk, ja valsts budžeta izlietošanu administrē viens avots. Tieši tāpēc arī no šī gada vienīgais finansējuma avots ir Izglītības ministrija.

žurnāla Sporta Avīze marta numurā stāstīja LSFP prezidents Einars Fogelis, 2020. gadā pamatā neolimpiskās federācijas uzdeva valdei sākt sarunas ar LOK par vienotas organizācijas radīšanu. Kādi vēl bez Valsts kontroles ziņojumos norādītajiem pārvaldības aspektiem bija iemesli secinājumam, ka līdzšinējā sistēma sevi izsmēlusi?

Sporta federāciju ikdiena iekļauj ne tikai augstu sasniegumu sportu, bet arī darbu ar jaunatni, ar senioriem, tautas sportu. Jaunatnes sports nav atdalāms no tālākā ceļa uz augstiem sasniegumiem un pašiem augstajiem sasniegumiem. Ne tikai neolimpiskās federācijas, bet arī liela daļa olimpisko federāciju nonāca pie secinājuma, ka, lai pieņemtu saprātīgus un izsvērtus lēmumus, kas saistīti ar sporta federācijām būtiskām tēmām, un skaļāk varētu paust savu viedokli, mums jākļūst vienotākiem. Esam pārāk maz, lai būtu tik dažādi.

Tomēr tā brīža LOK vadība ar prezidentu Žoržu Tikmeru priekšgalā šādai idejai kategoriski iebilda!

Viņu viedoklis bija pietiekami kategorisks, lai diskusijas par organizāciju apvienošanu neturpinātos, kaut jebkurš izstrādātais modelis noteica, ka pēc pārmaiņām kā bāzes organizācija paliks tieši LOK.

Pērn Tikmers atkāpās no amata, un viņa pēctecis Jānis Buks jau savā priekšvēlēšanu kampaņā nāca ar uzstādījumu, ka apvienošanās ir nepieciešama. Vai praktiski uzreiz pēc viņa ievēlēšanas atsākās LOK un LSFP sarunas?

Aktīvas sarunas ar LOK nebija notikušas kādu gadu, bet drīz pēc šīm pārmaiņām atkal sēdāmies pie viena galda. Tas, ka Buka kungs jau savā kampaņā pietiekami skaidri izteicās par šāda procesa nepieciešamību, netieši norāda arī uz vēlēšanās par viņu balsojušo atbalstu šādām pārmaiņām.

Visu interviju lasiet žurnāla Dienas Bizness 19.marta numurā!

Abonēt ir ērtāk: e-kiosks.lv

Meklē arī lielākajās preses tirdzniecības vietās!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas