Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Mediķi un skolotāji grib vienlīdzīgu attieksmi

Šodien pie Ministru kabineta piketēs gan ģimenes ārsti, gan mūzikas skolu skolotāji. Situācija ir nokaitēta abās jomās, un gan problēmas sistēmā, gan finansējuma trūkums jau sāk ietekmēt arī pacientus un skolēnus. Ja ģimenes ārsti par nebūšanām runā jau sen, tad mūzikas pedagogus nokaitinājusi situācija ar jauno pedagogu darba samaksas modeli, un viņi sola, ka ar piketu nekas nebeigsies.

Jau iepazīstinot ar jauno pedagogu darba samaksas modeli, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) norādīja, ka Kultūras ministrijai (KM) finansējums tās padotībā esošo skolu pedagogu algu pieaugumam jāmeklē pašai vai šis jautājums jārisina valdībai. Arī atkārtotās tikšanās reizēs risinājums starp ministrijām nav atrasts. Tāpēc šodien kultūrizglītības pedagogi protestē.

Dienai stāsta Latvijas Mūzikas izglītības iestāžu asociācijas priekšsēdētājs Aivars Broks, jau patlaban finansējums mūzikas skolu pedagogu atalgojumam neatbilst normām un ir vien 70% apmērā no teorētiski normatīvajos aktos noteiktās summas. Tas nozīmē, ka minimālā alga par likmi ir nevis 420, bet 290 eiro. Šāds "risinājums" ieviests krīzes laikā, un KM izmaiņas līdz šim nav veikusi. Tajā pašā laikā skolu direktori atbilstoši likumam nedrīkst maksāt tādas algas un ir spiesti samazināt skolu izglītības programmu mācību plānus, audzēkņu skaitu un pedagogu likmes, kā arī "diedelēt nepieciešamo finansējumu savās pašvaldībās". Diena gan noskaidroja, ka kultūras ministre Dace Melbārde (NA) šodien atradīsies darba vizītē Briselē.

Šodien Latvijā nebūs arī veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) un atbildes reakciju, visticamāk, nesaņems arī ģimenes ārsti. Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas rīkotā protesta akcija notiks stundu - no plkst. 11.30. Pirmdien konkrēts cilvēku skaits nebija zināms, bet asociācijas vadītāja Sarmīte Veide Dienai norādīja, ka gribētu, lai būtu ieradušies cilvēki no visas Latvijas.

Ģimenes ārsti jau ilgāku laiku ceļ trauksmi par garajām rindām uz izmeklējumiem un speciālistu konsultācijām. Patlaban tas jau apgrūtina iespēju savlaicīgi pacientiem palīdzēt. Vienlaikus arī paši pacienti vairās nākt pēc palīdzības, jo zina, ka priekšā būs šķēršļi, un ģimenes ārsti uzskata, ka Veselības ministrijas plāns no 1. jūlija nodrošināt pacientu prioritizēšanu valsts apmaksāto pakalpojumu saņemšanai bez tūlītēja papildu finansējuma neatrisinās pacientu vajadzības.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 31. maija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas