Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Munkevicu vēl nespēj nogāzt

Jūrmalas domes priekšsēdētājs Raimonds Munkevics (Jūrmala — mūsu mājas) pirmdien preses konferencē paziņoja, ka viņa nomaiņu pašvaldības vadītāja amatā organizējot Tautas partija, kas vēloties iegūt savam kandidātam Zigurdam Starkam mēra amatu. Taču pārmaiņas domes vadībā drīzumā, visticamāk, nenotiks.

Vienam no lēmuma projekta parakstītājiem Ilmāram Ančānam (Mūsu zeme) šāds pavērsiens nebija pa prātam. Viņš žurnālistiem paziņoja, ka Tautas partija esot "sātana veidojums", kas tikai izmantojusi viņa nesaskaņas ar R.Munkevicu, bet nav iesaistījusi deputātu sarunās par nākamā mēra kandidātu, bet par TP cilvēku viņš nebalsotu.


Dažas stundas pirms pirmdien sasauktās ārkārtas sēdes I.Ančāns savu parakstu atsauca, un līdz ar to tika atcelta arī pēcpusdienā izsludinātā domes sēde, kurā būtu jālemj par neuzticību mēram. Lēmuma projektu par R.Munkevica atbrīvošanu bija parakstījis I.Ančāns, Ģirts Trencis un Inese Aizstrauta (ievēlēti no JL), Agris Kalnciems un Z.Starks (TP). Šī domubiedru grupa varēja cerēt arī uz Daiņa Urbanoviča (LSDSP) balsi, taču mēra nomaiņa ir iespējama, ja to atbalsta vismaz astoņi deputāti no četrpadsmit. Par izšķirošajām tika uzskatītas abu tēvzemiešu — Aigara Tampes, kas gan slimības dēļ kādu laiku nepiedalās domes darbā, un Jura Griķa — balsis. Pirmdien šī atbalsta nebija, un Ģ.Trencis to arī atzina. Taču R.Munkevics nosprieda nevilcināties un sasaukt sēdi, negaidot, kamēr tiek sameklēts viņa gāšanai nepieciešamais vairākums.

Pirms tam Jūrmalas mērs pavēstīja, ka apvērsumu organizējot TP, kuras deputāti biedējot savus kolēģus — ja neatbalstīšot R.Munkevica noņemšanu, tad TP pašvaldību ministrs Edgars Zalāns atlaidīšot visu domi. "Jūrmalas domes likteni izlemj nevis Jūrmalā, bet gan Rīgā," teica mērs, norādot, ka par pārmaiņām pašvaldībā notiekot sarunas partiju līderu līmenī. Tā bija tiesa, jo piektdien intervijā Dienai TP līderis Aigars Kalvītis apstiprināja, ka piedalās sarunās par izmaiņām Jūrmalas domē, un atzina, ka TP būtu gatava deleģēt mēra kandidātu.

Uz jautājumu, kas būtu jūsu sabiedrotie, A.Kalvītis Dienai piektdien sacīja: "Mums ir tikai divas iespējas — vai nu Kalnciems [Agris], vai Starks [Zigurds]. Ja jau mūsu ministrs neatlaida Jūrmalas domi, tad ir jāizveido tāda dome, kas ir spējīga līdz vēlēšanām kaut ko izdarīt un ieviest kārtību. Šobrīd tur nav, kas var uzņemties atbildību. Tautas partijai ir divi mandāti, plus mans brālēns [Ģirts Trencis], kas nav mūsu partijā — tad ir divi tēvzemieši, kuri man ir nesaprotami, Starkam draugs ir Urbanovičs [Dainis]." Pirmdien pēcpusdienā, kad jau kļuva skaidrs, ka Jūrmalas mēra krēsls vēl nav tik nestabils, A.Kalvītis Dienai sacīja, ka sarunu turpinājums varētu būt tad, kad būs nodrošināts pārmaiņu īstenošanai nepieciešamais vairākums. Viņš noraida partijai veltītos pārmetumus un it kā citiem izteiktos brīdinājumus par domes atlaišanu, ko varot izdarīt tikai tad, ja pašvaldības darbā ir konstatēti pārkāpumi.

A.Kalvītim bijusi saruna arī ar TB/LNNK priekšsēdi Robertu Zīli, jo šīs partijas domnieki var būtiski ietekmēt notikumu attīstību. R.Zīle uzskata, ka svarīgi esot saprast, kas domē mainītos pēc R.Munkevica atbrīvošanas. Viņaprāt, sliktāk būtu, ja dome vispār paliek bez vadības un tad tieši šo apstākli izmanto tās atlaišanai. Ja esot vēlme atlaist Jūrmalas domi un, ja ir pietiekama motivācija to darīt, tad atbildīgajam ministram tā arī jārīkojas. R.Zīle pats dzīvo Jūrmalā un arī ne ar visu tajā notiekošo ir apmierināts, taču, viņaprāt, dažādas spēles gadu pirms vēlēšanām arī nebūtu atbalstāmas.

Kas stātos R.Munkevica vietā, Dienai nekļuva skaidrs arī pēc sarunas ar potenciālajiem kandidātiem Z.Starku un D.Urbanoviču, jo neviens no viņiem nevēloties pārņemt Jūrmalas vadību. Z.Starks to esot nedēļas nogalē pateicis arī A.Kalvītim, redzot, ka viņam nav vairākuma atbalsta. Z.Starks pieļāva, ka uz mēra posteni varētu startēt arī I.Ančāns vai I.Aizstrauta un Ģ.Trencis. Viņš arī bija vienīgais, kas vēl ir apņēmības pilns rīkoties, lai gāztu mēru. Arī Z.Starks atzina: "Es vairs šajās spēlēs neiesaistīšos. Tas bija pēdējais šāviens, ko varējām izšaut. Ja tagad neko nevarējām mainīt, tad neticu, vai vēl to spēsim." Z.Starks arī uzsvēra, ka viņam personīgi nek o nevajagot, tikai bijusi vēlēšanās nodrošināt tādu pašvaldības darbu, lai par šo pilsētu varētu radīt labāku iespaidu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas