Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Mutiskas garantijas mediķiem nederēs

Saistībā ar jauno veselības aprūpes finansēšanas likumu, kuru šodien skata valdība, mediķi atkal sola protestus. Finanšu ministrija uzstāj, lai no likumprojekta tiktu izņemtas konkrētas summas, kuras turpmākajos gados papildus jānovirza veselības aprūpei. To iekļaušanu bija izcīnījusi Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA), kas tagad negrib palikt bez garantijām.

Veselības aprūpes finansēšanas likumam, pēc finanšu ministres Danas Reiznieces- Ozolas (ZZS) domām, jārunā par trim aspektiem: veselības aprūpes finansēšanas avotiem, pārvaldes formu un apdrošināšanas principiem. Šobrīd būtiskas daļas par apdrošināšanas principiem likumprojektā nav, tāpēc ar Veselības ministriju (VM) ir vienošanās, ka tā līdz nākamā gada beigām izstrādā valsts veselības apdrošināšanas kritērijus un mehānismu. Par šiem jautājumiem turpmāk gaidāmas arī diskusijas.

Tagad strīdu avots, visticamāk, būs cits. Pēc vienošanās ar sociālajiem partneriem VM likumprojektā iekļāvusi, ka publiskajam finansējumam veselības aprūpei 2020. gadā jāsasniedz 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tāpat finansējuma pieaugums nedrīkst būt mazāks par 235,8 miljoniem eiro 2018. gadā, 372,1 miljonu 2019. gadā un 442 miljoniem 2020. gadā. Savukārt mediķu atalgojuma paaugstināšanai finansējums attiecīgi nākamajos gados nedrīkst būt mazāks par 117,3 miljoniem, 185,5 miljoniem un 253,5 miljoniem eiro. Uz šādām normām uzstāja LVSADA.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 26. septembra, avīzē Diena!

Top komentāri

Keris nobremzēja algu divkāršošanu
K
Keris, ar aktivitātēm pret apdrošināšanas ieviešanu, patiesībā nobremzēja vienīgo avotu, kas varēja nodrošināt mediķu algu plānoto divkāršošanu jau nākamgad.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas