Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

NBS saņem pirmo no trim radiolokatoriem TPS-77 MRR

Šonedēļ veikts gaisa telpas novērošanai paredzētā radiolokatora TPS-77 MRR pieņemšanas tests, noslēdzot pirmā daudzfunkcionālā radiolokatora piegādi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), kas būtiski stiprinās Latvijas gaisa telpas novērošanas spējas, portālu Diena.lv informēja Aizsardzības ministrija.

"Radiolokatoru TPS-77 MRR iegāde sniedz lielu ieguldījumu NBS kaujas spēju stiprināšanā un modernizācijā, ļaujot atbilstoši reaģēt uz mūsdienu apdraudējumiem. Zemo lidojumu novērošana un mērķu identificēšana ir vitāli svarīga Latvijas gaisa telpas novērošanas sastāvdaļa. Jaunā daudzfunkcionālo radiolokatoru tehnoloģija ir savietojama ar radiolokatoru sistēmām visā pasaulē," ar gandarījumu uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Jau ziņots, ka 2015. gada rudenī Bergmanis un ASV uzņēmuma Lockheed Martin viceprezidents Gregs Larioni parakstīja līgumu par triju daudzfunkcionālo radiolokatoru TPS-77 MRR iegādi, lai paplašinātu zemā līmeņa lidojumu novērošanas un identifikācijas iespējas, tādējādi uzlabojot agrīnās brīdināšanas spējas.

TPS-77 MRR daudzfunkcionālais radiolokators var darboties ar īpaši zemu strāvas patēriņu, un tas ir visvieglāk pārvietojamais radiolokators no Lockheed Martin TPS-77 sērijas. Latvijai piegādātais radiolokators var tikt pārvietots darbībai uz iepriekš nesagatavotām pozīcijām, kā arī tikt izvietots pastāvīgās pozīcijās.

Radiolokatora daudzfunkcionālā skenēšanas tehnoloģija ļauj operatoram izvēlēties konkrētas funkcijas, piemēram, tālās darbības vai vidējās darbības lidojumu novērošanu konkrētos sektoros. Radiolokatoram rotējot 360 grādos un veicot skenēšanu, sistēma automātiski pielāgojas operatora ievadītajiem uzstādījumiem. Izmaiņas uzstādījumos var veikt ātri un vienkārši, un tiklīdz uzstādījumi ir iestatīti, sistēma darbojas autonomi.

Radiolokators atbilst Latvijas normatīvajos aktos noteiktajām drošības prasībām, ir cilvēkiem un apkārtējai videi nekaitīgs, uzsver Aizsardzības ministrija.

Radiolokatora jauda ir mazāka par jebkuru civilo televīzijas vai mobilo operatoru torņu jaudu, kas izvietoti pa visu Latviju.

Lockheed Martin radiolokatori AN/TPS-77 jau uzstādīti trijos Latvijas bruņoto spēku radiotehnikas novērošanas posteņos – Čalās, Lielvārdē un Audriņos –, uzlabojot gaisa telpas drošību, ļaujot efektīvāk kontrolēt Latvijas gaisa telpas izmantošanu, paaugstinot civilo lidojumu drošību, kā arī sekmīgāk vadot glābšanas un meklēšanas darbus. Latvija ar Lockheed Martin radiolokatoru piegādē un apkopē sadarbojas vairāk nekā 16 gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas