Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nebanku kreditētāju izsniegto aizdevumu apmērs pērn audzis par 7%

Nebanku kreditētāju izsniegto aizdevumu apmērs pagājušajā gadā Latvijā pieaudzis par 7%, ceturtdien preses konferencē informēja Patērētāju Tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

Viņa sacīja, ka pērn spēkā bija licences 62 nebanku kreditētājiem, no kuriem 57 izsniedza jaunus kredītus. Tā dēvēto "ātro" kredītu sniedzēji bija 23, patēriņa kredītus izsniedza 18 komersanti, vienlaikus darbojās 16 lombardi, 13 hipotekārie kreditētāji un 15 līzinga sniedzēji.

Pagājušajā gadā no jauna izsniegto kredītu apmērs audzis par 7% - no 587,06 miljoniem eiro 2017.gadā līdz 629,86 miljoniem eiro pērn. Tostarp "ātrajos" kredītos pērn izsniegti 263,7 miljoni eiro, kas ir par 10% vairāk nekā 2017.gadā, un veidoja 42% no visiem nebanku kreditētāju izsniegtajiem aizdevumiem.

2018.gada beigās nebanku kreditētāju kredītportfelis bija par 16% lielāks nekā 2017.gada beigās un veidoja 711,7 miljonus eiro.

PTAC direktores vērtējumā, nebanku kreditēšanas tirgus pērn bijis stabils, tomēr Vītoliņa kā satraucošu nodēvēja tendenci, ka kredītņēmēji joprojām izvēlas pagarināt kredītu atdošanas termiņu. Lai arī vairāki kredītņēmēji aizdevumu ņem uz mēnesi, 45% gadījumu lūgts šī aizņēmuma termiņu pagarināt trīs vai vairāk reižu. "Tas liecina, ka kredītņēmēji ir izvēlējušies nepareizo aizņēmuma veidu," secināja Vītoliņa.

Vienlaikus PTAC direktore informēja, ka pērn par 16% audzis parādu piedziņai nodoto lietu skaits, 2018.gadā tām sasniedzot 1 290 323. Visvairāk - 31% - parāda piedziņas lietu bija nebanku kreditēšanā, savukārt ar 11% seko kredītiestādes, elektronisko sakaru nozare u.c.

Pērn kopējais parādu portfelis audzis par 20,8%, sasniedzot 1,28 miljardus eiro. Pērn netika atgūti 77% no izsniegtajiem kredītiem, bet pilnībā tika atgūti vien 2% no izsniegtajiem aizdevumiem. "Šis cipars ir satraucošs. Viens no iemesliem varētu būt sliktais cilvēku finansiālais stāvoklis," atzina Vītoliņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas