Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nestrādās, līdz tiks izpildītas prasības

"Streiku mums nenozags," uzsver Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA), un no šodienas vairāk nekā 600 ģimenes ārstu nesniegs valsts apmaksātos pakalpojumus. Streiks ir beztermiņa – līdz brīdim, kad Veselības ministrija (VM) un valdība piekritīs izpildīt ārstu prasības. Asociācija novērojusi, ka ir bijuši mēģinājumi ārstus iebiedēt un neļaut streikot, kā arī no VM un Nacionālā veselības dienesta (NVD) puses bijuši citi pārkāpumi. Ģimenes ārsti ir gatavi savas tiesības streikot aizstāvēt arī tiesā.

Ģimenes ārstu praksēs streika laikā sniegs minimālo palīdzību. LĢĀA asociācijas vadītāja Sarmīte Veide skaidro, ka prakses būs atvērtas – tajās strādās māsas un ārsta palīgi, kas sniegs palīdzību savas kompetences ietvaros. Piemēram, ārsta palīgs drīkst pieņemt akūtos slimniekus, izrakstīt receptes zālēm, kuras valsts nekompensē, kā arī izrakstīt darbnespējas lapu līdz 10 dienām. Darbā būs arī streikojošie ģimenes ārsti, kuri varēs palīdzēt neatliekamā situācijā un sniegt maksas pakalpojumus. Jāņem gan vērā, ka ne visās praksēs ir ārstu palīgi un māsas, turklāt daļa ir devušies atvaļinājumā, tāpēc Veide lūdz visus būt saprotošiem.

Veselības ministre Anda Čakša šajā laikā sola nepieļaut situāciju, ka Latvijas iedzīvotāji nesaņem primāro aprūpi, tāpēc ministrija sagatavojusi būtībā krīzes plānu – no šodienas plkst. 12 primārā veselības aprūpe tiks nodrošināta slimnīcās, veselības centros, poliklīnikās, kā arī citās ārstniecības iestādēs. NVD mājaslapā izveidota īpaša karte, kurā var redzēt visas vietas, kur cilvēki var vērsties. Tiks sniegti visi nepieciešami pakalpojumi.

Ģimenes ārsti streiku pārtrauks tad, kad valdība un VM piekritīs izpildīt viņu prasības.

Pēc LĢĀA aprēķiniem, kopumā nākamajiem trim gadiem prasību izpildei nepieciešami 16 miljoni eiro.

Asociācijā uzskata, ka vienīgais šķērslis šobrīd ir politiskā griba. Ārsti pieprasa savam darbam adekvātu atalgojumu, pārskatīt plānoto reformu, kas skar arī primāro aprūpi un, pēc asociācijas domām, sagraus labi strādājošu sistēmu, un novērst problēmas ar e-veselību. 

Pilnībā apmierināt izvirzītās prasības Čakša nesola, tomēr ir gatava kompromisam. Piemēram, līdz ar nodokļu reformu ministrija plāno proporcionālu atalgojuma pieaugumu visā nozarē, arī ģimenes ārstiem, viņu māsām un ārstu palīgiem. Čakša piekrīt pārskatīt manipulāciju izmaksas, lai tās atbilstu reālajai situācijai. Diskusija patlaban ir par datumu, no kura brīža to var īstenot. 

No reformu plāna VM atkāpties negrib, taču attiecībā uz ģimenes ārstu kopprakšu veidošanu ir iespēja runāt par brīvprātības principu. Arī attiecībā uz e-veselību ministrija ir gatava izskatīt iespēju dot sava veida atlaides vai pārejas periodu cilvēkiem, kuriem ir grūtības ar datortehniku. Tomēr Čakša uzsver, ka e-veselības sistēmu jāsāk lietot no 1. septembra.
 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 3.jūlija, numurā!

Top komentāri

Iespaids arvien pasliktinās
I
Man nav labs iespaids par ģimenes ārstiem. Nu nav tā, kā saka viņu vadone, ka viņi "organizējot darbu kā slimnīcu vadītāji". Cik redzu, tad darbs ir paviršs un ļoti, ļoti slikti organizēts. Daudzi arī nemaz nemācēs pāriet uz jauno datorsistēmu, jo arī ar datoru ir uz "jūs". Nu nevar viduvēja sekretāre, kādi, faktiski, ir ļoti daudzi ģimenes ārsti, prasīt profesionāļa algu.
Tas nav un nevar būt streiks
T
Man nav iebildumu, pret ģimenes ārstu aktivitātēm, tomēr lietas vajadzētu saukt īstajos vārdos, sākot jau ar aktivitātes definīciju. Tas, ko Veide un viņas piebalsotāji sauc par streiku, saskaņā ar likumu nav un nevar būt streiks, jo ģimenes ārsti Latvijā nav darba ņēmēji, bet sīkuzņēmēji. Līdz ar to šī aktivitāte nav streiks, bet kolektīva līgumattiecību uzteikšana.
OO
O
Ģimenes ārstiema r likumu vajadzētu aizliegt reklamēt zāles un zāļu firmas. Ārsta galds ir pilns ar zāļu firmu līmlapiņām un zāļu reklāmlapiņām. Citas ārstniecības iestādes adrei, uz kurieni pacients tiek nosūtīts, ārsts raksta uz šādām lapiņām, it kā veikalā viss papīrs būtu izbeidzies. Izskatš tās ģimenes ārsts kā humānās palīdzības saņēmējs un domas galvā rosās visdažādākās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas