Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Jaunā Dailes teātra direktora mērķis ir nodrošināt balansu starp mākslu un izklaidi

No skatuves uz direktora kabinetu

No 2. marta Dailes teātra valdes locekļa pienākumus sāks pildīt aktieris ar 25 gadu stāžu šai teātrī Juris Žagars. Tas nav pārsteigums, jo tieši Žagars bija publiski zināmākais kandidāts uz šo posteni. Konkursa komisijas priekšsēdētāja, Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Dace Vilsone Dienai atzina, ka šī publicitāte konkursa gaitai ir traucējusi, jo komisija kandidātu uzvārdus neizpauž un nav to darījusi arī šajā gadījumā.

Žagars uzvarēja 13 kandidātu konkurencē, no tiem uz otro kārtu izvirzīja septiņus, viņu vērtēšanai piesaistot personāla atlases speciālisti kā konsultanti. Katrs no pretendentiem otrajā kārtā ticis apmēram stundu intervēts, pārrunājot iecerēto darbības stratēģiju. Žūrijā strādājusī VSIA Jaunais Rīgas teātris valdes locekle Gundega Palma atzinusi, ka ir bijis svarīgi, vai pretendentam ir savs redzējums, lai darbs direktora amatā "nebūtu karjeras mācību laukums". Vilsone Dienai norādīja, ka pēdējā laika tendence par teātru direktoriem izraudzīties aktierus (Dana Bjorka M. Čehova Rīgas Krievu teātrī, Jānis Vimba Nacionālajā teātrī) vai operas gadījumā solistu (Egils Siliņš) ir sakritība, nevis mērķtiecīga taktika. 

Žagars nepieciešamās prasmes un pieredzi ieguvis, pildot Vidzemes koncertzāles direktora, Cēsu Mākslas festivāla direktora, arī Cēsu domes deputāta amata pienākumus. Žagars ir Dailes teātra aktieris jau 25 gadus, ir slēpošanas bāzes Žagarkalns īpašnieks. Stājoties jaunajā amatā, Žagars turpinās spēlēt kā aktieris trijās Lielās zāles izrādēs, kurās viņam ir galvenā loma, – Lauva ziemā, Salemas raganas un Art – un darīs to tik ilgi, kamēr izrādes ir repertuārā. Deputāta pienākumus Cēsu novada domē viņš veiks līdz sasaukuma beigām, bet līdz sezonas beigām konsultanta statusā strādās arī Vidzemes koncertzālē Cēsīs, kur pēdējos trīs gadus bijis direktors uz pusslodzi. Turpināsies arī Cēsu Mākslas festivāls, šovasar vēl Žagara vadībā, taču festivāla rīkotāji esot ļoti spēcīga komanda, kas iesākto varēs turpināt. 

Jau iepriekš izskanējis, ka viņš aicinājis savā komandā režisoru Viesturu Kairišu, taču preses konferencē Žagars precizēja, ka amata nosaukums būs nevis mākslinieciskais vadītājs, bet gan radošais direktors, tādējādi akcentējot būtisku niansi. "Ir vienošanās, ka abi esam horizontāli atbildīgi gan par finanšu situāciju, gan mākslinieciskajiem procesiem," norādīja Žagars. Kairišs aģentūrai LETA izteicies: "Mūsu mērķis ir panākt, ka jaunā sezona būs simboliska atjaunošanās sezona, akcentējot Smiļģa vēsturisko mantojumu. Tas noteikti būs ļoti manāms."

Iepriekš Žagars bija izteicis priekšlikumu Dailes teātra Lielo zāli pielāgot akustiskās koncertzāles vajadzībām ar noteikumu, ka teātrim uzbūvē citu zāli. "Šī ideja bija aktuāla tikai un vienīgi tajā laika periodā, kad AB dambja projekts [koncertzālei] sāka buksēt," norādīja Žagars. Pēc viņa rīcībā esošām ziņām, kultūras ministrs esot atradis "iespēju atdzīvināt publiskās un privātās partnerības projektu", tāpēc nepieciešamība pēc terminētas telpu pielāgošanas atkritīs. Tomēr tas nenozīmē, ka visas problēmas ir izsmeltas, jo teātra Lielā zāle joprojām esot par lielu mūsdienīgam dramatiskajam teātrim. Žagars pamatoja to ar skatītāju nevēlēšanos sēdēt tālajās vietās, jo izpirktas tiek dārgās biļetes un samērā neērtās papildvietas, kas ir tuvāk skatuvei. Viņš cer, ka izdosies atrast risinājumu ar mobilas starpsienas ierīkošanu. 

Kā vienu no svarīgākajiem uzdevumiem Žagars nosauca arī ikdienas repertuāra izrāžu kvalitātes uzraudzību, regulāri aicinot režisorus uz atkārtotiem mēģinājumiem. Repertuārā Žagars labprāt redzētu vairāk iestudējumu, kas rezonē ar sabiedrībā notiekošo. 

Top komentāri

Juri, lai tev Dievs palīdz!
J
Mēs vēlam Tev veiksmi un izdošanos!
Itamars Toledano
>ekspretīze+ekspretīzes labojums. KAD VELNS PAR DIEVU, TAD SĀTANS IR DIEVS. Kā to taviem vēmekļiem allažin secināms.
Lai Dievs piedod Mārītei
L
viņas melno dzīvi, kas ar zādzībām, bezdievību , meliem, izlaidību, alkatību pāri pārēm pilna, un gaismas un ticības tur nevaid. Tā ka, lielas pārliecības, ka tiktu piedots, NAV...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas