Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

No zvērināta advokāta Velmera tiesa piedzen 90 440 eiro par labu kādreizējam Olainfarm

Rīgas apgabaltiesa lēmusi piedzīt no bēdīgi slavenā maksātnespējas administratora un zvērināta advokāta Haralda Velmera 90 440,02 eiro par labu kādreizējam “Olainfarm”, kā arī tiesāšanās izdevumus 12 352,85 eiro.

Rīgas apgabaltiesa taisījusi spriedumu piedzīt no bēdīgi slavenā maksātnespējas administratora un zvērināta advokāta Haralda Velmera 90 440,02 eiro par labu kādreizējam “Olainfarm”, kā arī tiesāšanās izdevumus 12 352,85 eiro.

Lietas pamatā ir Velmera paša sev veikta kompensācijas samaksa, kuras piespiedu izmaksu H.Velmers panāca, izmantojot zvērinātas notāres Kristīnes Kreiles 2021.gada 2.septembrī izdoto notariāloizpildu aktu. Kompensāciju H.Velmers pats sev izmaksājis par akcionāru sapulces lēmumu atbrīvot viņu no padomes locekļa amata pirms termiņa, kad viņš jau bija zaudējis akcionāru vairākuma uzticību, rīkojoties pretēji sabiedrības un akcionāru interesēm. Tagad Rīgas apgabaltiesa nospriedusi, ka H.Velmers nepamatoti pieprasījis kompensāciju 132 416,02 eiro apmērā par atbrīvošanu no amata un attiecīgi H.Velmeram būs jāatmaksā uzņēmumam viņam izmaksātā kompensācija, kā arī jāsedz tiesāšanās izdevumi.

Identiski noslēdzās arī "Olainfarm" tiesvedība arī ar H.Velmera līdzgaitnieku dažādos skandalozos uzņēmumu pārņemšanas un maksātnespējas gadījumos, investīciju baņķieri un konsultantu Kārli Krastiņu, kurš 2021. gadā bija īstenojis līdzīgu kompensācijas pieprasījumu ar notariāla izpildu akta palīdzību. Arī Krastiņa gadījumā Rīgas apgabaltiesa nospriedusi, ka kompensāciju par pirmstermiņa atsaukšanu no amata K.Krastiņš saņēmis nepamatoti, kā rezultātā K.Krastiņš pilnībā atmaksāja uzņēmumam viņam izmaksāto kompensāciju 90 438,30 eiro un sedza tiesāšanās izdevumus 9 275,61 eiro apmērā. Arī Krastiņš savulaik bija padomes loceklis uzņēmumā “Olainfarm”, visticamāk, kopā ar Velmeru un toreizējo uzņēmuma valdes locekli Milanu Beļeviču organizējot 40 miljonu eiro vērtu uzņēmuma daļu reiderisma mēģinājumu par labu Čehijas čaulas kompānijai “Black Duck Invest”. Arī par šo gadījumu šobrīd sākta kriminālvajāšana pret piecām personām, tostarp Velmeru, Krastiņu un Beļeviču, uzrādot viņiem apsūdzības.

Uzņēmuma padomi, kurā darbojās arī H.Velmers un K. Krastiņš, apstiprināja 2019.gada 1.aprīļa akcionāru sapulcē, tās pilnvaras nosakot uz pieciem gadiem. Savukārt 2021.gadā 17.jūnijā “Olainfarm” akcionāru sapulcē tika nolemts iepriekšējo padomi atlaist un ievēlēt jaunu. Rezultātā Velmers un Krastiņš līdz ar citiem padomes locekļiem savus amatus zaudēja. Tā kā K. Krastiņš un H. Velmers bija zaudējuši “Olainfarm” vairākuma akcionāru uzticību, viņiem netika izmaksātas kompensācijas par pirmstermiņa atlaišanu. Tās viņi pieprasīja ar notariāli noformētu izpildu aktu, bez uzņēmuma ziņas iesniedzot to zvērinātai notārei Kreilei un pēc tam tiesu izpildītājam Šustam. Ar zvērināta tiesu izpildītāja Aināra Šusta palīdzību, kurš jau vēlāk 2022.gadā maijā tika atstādināts no pienākumu pildīšanas, abiem bēdīgi slavenajiem konsultantiem izdevās pat panākt, ka vairākkārt tiek bloķēts “Olainfarm” konts līdz kompensāciju izmaksai pret uzņēmuma gribu.

Kā jau ziņots, tad pirms teju trim gadiem, 2021. gada 30. aprīlī, Valsts policija uzsāka izmeklēšanu lietā, kas, iespējams, kā lielākais krāpšanas un reiderisma mēģinājums jau ir iegājusi Latvijas vēsturē. Parakstot, iespējams, fiktīvu akciju atsavināšanas līgumu, lielākā AS “Olainfarm” akcionāra SIA “Olmafarm” valdes locekle Milana Beļeviča mēģināja par vairāk nekā 40 miljoniem eiro izkrāpt SIA “Olmafarm” piederošo “Olainfarm” akciju kontrolpaketi par labu Čehijas "Black Duck Invest a.s."

Šogad, 21.martā, izmeklēšana kriminālprocesā pabeigta un pieņemts lēmums nodot kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas uzsākšanai Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai pret piecām personām, informē Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska. Saskaņā ar policijas iepriekš sniegto informāciju, no piecām personām trīs ir Latvijas iedzīvotāji, bet divi – Čehijas iedzīvotāji. Aizdomās turētajiem inkriminēts krāpšanas, kas izdarīta lielā apmērā organizētā grupā, mēģinājums, bet vienam no aizdomās turētajiem arī pilnvaru ļaunprātīga izmantošana un pārsniegšana mantkārīgā nolūkā. 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Nedēļas pirmajā dienā vietām gaidāms neliels lietus

Pirmdienas rītā mākoņi daļēji sedz Latvijas debesis un nav nokrišņu, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdien vietām Latvijas rietumu un centrālajā daļā mazliet līs, vakarpusē uzlīs daudzviet va...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas