Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nosaka stingrākus smēķēšanas ierobežojumus

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma jaunu tabakas izstrādājumu aprites likumu, pārņemot Eiropas Savienības tabakas direktīvu un paredzot ieviest vairākus jaunus smēķēšanas ierobežojumus, informē Saeimas Preses dienests.

Saskaņā ar Saeimā atbalstīto likuma redakciju smēķēt būs aizliegts valsts un pašvaldību iestāžu īpašumā vai turējumā esošos transportlīdzekļos. Pilnīgs smēķēšanas aizliegums attieksies arī uz sabiedrisko transportlīdzekļu, taksometru un pasažierus pārvadājošu kuģu saloniem, kabīnēm un kajītēm. Tālsatiksmes vilcienos un kuģos varēs būt atsevišķi vagoni vai kajītes, kas paredzētas smēķētājiem.

Jaunais likums paredz aizliegumu smēķēt arī grūtnieces klātbūtnē. Joprojām būs spēkā aizliegums smēķēt bērna klātbūtnē, kā arī norma, kas paredz smēķēšanas aizliegumu jebkurā publiskā vietā, ja klātesošajiem pret to ir iebildumi.

Par likumprojekta virzību atbildīgajā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, strādājot pie projekta redakcijas, deputāti rosināja vēl stingrāk ierobežot tabakas pieejamību, nekā to paredz likumprojekts, piemēram, atteikties no tabakas izstrādājumu publiskas izvietošanas veikalos, tā vietā piedāvājot vien cenu lapu ar pieejamo cigarešu nosaukumiem. Šādam priekšlikumam būtu nepieciešams Eiropas Komisijas atzinums, bet tas prasītu vairākus mēnešus, tādēļ atbildīgā komisija priekšlikumu nolēma pagaidām nevirzīt, jo patlaban ir būtiski nodrošināt savlaicīgu direktīvas prasību ieviešanu, kas visā Eiropas Savienībā paredz jaunas prasības cigarešu iepakojumam.

Likumprojektā precizēta smēķēšanas definīcija, attiecinot smēķēšanas jēdzienu arī uz ūdenspīpes lietošanu, piemēram, kaljana bāros. Ņemot vērā, ka šajā procesā tiek izmantots tabakas aizvietotājs, formāli uz to patlaban nevar attiecināt smēķēšanas definīciju, deputātiem skaidroja Veselības ministrijas pārstāvji.

Jaunais Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums, pārņemot Eiropas Savienības tabakas direktīvu, cita starpā paredz ievest jaunas prasības cigarešu iepakojumam.

Jaunais likums stāsies spēkā šī gada 20.maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas