Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Pēc VARAM aprēķiniem, deputātu skaitam samazinoties par 909 personām, gada laikā tiktu ietaupīti 1,05 miljoni eiro

Novadu reforma: VARAM grib deputātu skaitu vietvarās samazināt par 56%

Pēc pašvaldību reformas deputātu skaits vietvarās varētu samazināties no 1614 deputātiem līdz 705 domniekiem, kas būtu par 56% mazāk nekā patlaban, izriet no valsts sekretāru sanāksmē izsludinātājiem grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā.

Balstoties uz gaidāmo administratīvi teritoriālo reformu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izstrādājusi grozījumus pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā. Saskaņā ar ministrijas piedāvājumu, deputātu skaits varētu samazināties par 909 domniekiem.

Pašreizējā pašvaldību sistēmā ir 1614 pašvaldību deputāti no 119 pašvaldībām, taču teritoriālās reformas rezultātā paredzēts, ka pašvaldību skaits samazināsies līdz 36 vietvarām.

"Ņemot vērā minēto, nepieciešams veikt grozījumus tiesiskajā regulējuma, nodrošinot jaunajās teritoriālajās vienībās izveidoto pašvaldību domju deputātu skaitu tādu, kas atbilstu gan teritorijas lielumam, gan nodrošinātu optimālu politisko spēku īpatsvaru, lai pašvaldības varētu efektīvi pieņemt lēmumus savu funkciju realizēšanai," skaidro ministrija.

Grozījumi nepieciešami arī, lai nodrošinātu konkurētspēju ievēlējamo deputātu kopumam, tai skaitā radot iespējas nodalīt lēmējvaru no izpildvaras.

Ministrija uzskata, ka efektīvai pašvaldības lēmējvaras darbības nodrošināšanai, veicot teritoriālo reformu, būtu nepieciešams pārskatīt pašvaldībās ievēlējamo deputātu skaitu, izvirzot divus pamatkritērijus.

Proti, deputātu skaits būtu nosakāms tāds, lai atbilstoši iedzīvotāju skaita palielinājumam jaunajā pašvaldībā tiktu nodrošināta samērīgāka deputātu pārstāvniecība, kā arī, lai tiktu radīta iespēja veidot efektīvāku pašvaldību komiteju darbību noteiktu jautājumu risināšanā.

VARAM izstrādātie grozījumi paredz, ka tajās pašvaldībās, kur pēc reformas būs līdz 30 000 iedzīvotāju, strādās 15 deputāti, bet tajās, kur būs 30 001 līdz 60 000 iedzīvotāju - 19 deputāti.

Pašvaldībās, kur iedzīvotāju skaits būs no 60 001 līdz 100 000 iedzīvotāju, domē strādās 23 domnieki, bet vietvarās, kur iedzīvotāju skaits pārsniedz 100 001 personu - 25 deputāti. Šis regulējums gan neattieksies uz Rīgu.

Aprēķini par to, cik daudz gada laikā tiktu ietaupīts, veikti pamatojoties uz to, ka vienas stundas likme, ņemot vērā Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā ietverto deputātu atalgojuma limitu, ir 6,4 eiro. "Pieņemts, ka viens deputāts mēnesī vidēji strādā 15 stundas," norāda VARAM.

Plānots, ka pašreizējās domes savu darbu turpinās līdz 2021.gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētās domes pirmajai sēdei, kura būtu jāsasauc 2021.gada 1.jūlijā. 

VARAM arī atgādina, ka lai 2021.gada pašvaldību vēlēšanas notiktu jauno novadu robežās, līdz 2020.gada 1.decembrim pašreizējo pašvaldību domēm jāsasauc visu apvienojamo pašvaldību deputātu kopsapulci, kur jāievēl novada vēlēšanu komisiju.

Deputātu kopsapulci jāierosina sasaukt administratīvā centra pašvaldības domes priekšsēdētājam, bet izveidotās komisijas darbu no saviem budžeta līdzekļiem būs jāfinansē visām pašvaldību domēm proporcionāli balsstiesīgo iedzīvotāju skaitam attiecīgās pašvaldības teritorijā.

Ja deputātu kopsapulce līdz 2020.gada 1.decembrim neizveido novada vēlēšanu komisiju, to iecels Centrālā vēlēšanu komisija.

 

Top komentāri

pašvaldības tērē nenormāli
p
Vidēji Eiropā pašvaldības tērē 11% no valsts kopīgajiem nodokļu ieņēmumiem. Latvijā pašvaldības tērē 19%.
pašvaldības=izšķērdība un korupcija
p
pašvaldības Latvijā ir izšķērdības un korupcijas perēkļi!
vēlētājs
v
Principā doma nav slikta. Tikai ar šo simbolisko soli nevajadzētu aizstāt domu par naudas līdzekļu izšķērdētājiem seimistiem, ministrijām un vispār politiķu uzpūsto milzīgo ierēdņu armādu-savu elektorātu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas