Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Olu ražotāji gandarīti par papildu līdzekļu piešķiršanu no Ukrainas ievesto olu produktu kontrolei uz robežas

Olu ražotāji pauž gandarījumu par Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD), Zemkopības ministrijas un Ministru kabineta operatīvo rīcību, piešķirot līdzekļus no Ukrainas ievesto olu un olu produktu kontrolei uz robežas. Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācija ir pārliecināta, ka ar finansējumu 58 756 eiro apmērā, ko pārbaudēm piešķīra no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, būs iespējams veikt kvalitatīvas un savlaicīgas Ukrainas izcelsmes olu un olu produktu pārbaudes jau uz robežas, nepieļaujot ar salmonellu inficētu produktu nonākšanu iekšzemē un veikalu plauktos.

Asociācija vērsās pie PVD, kā arī pie citām atbildīgām institūcijām, aicinot veikt ļoti nopietnas pārbaudes no Ukrainas importētām olām un olu produktiem, jo tajos konstatēta salmonella. Sakarā ar informāciju, ka no Ukrainas vestā olu baltuma masā konstatēta salmonella, Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācija brīdināja, ka notikušais nebūt nav pārsteigums, jo valsts iestāžu, tostarp likumdevēju un valdības iecietības dēļ tas ir tikai laika jautājums, kad Latvijā notiks pirmā masveida inficēšanās vai saindēšanās ar olām, olu produktiem vai mājputnu gaļu, kas ievesta no valstīm ārpus Eiropas Savienības un ir nepietiekami pārbaudīta vai pat vispār nav pārbaudīta.

Šī gada laikā jau atkārtoti uz Latvijas robežas ir aizturēta liela partija olu produktu no Ukrainas, kuros konstatēta salmonella, savukārt uz Čehijas robežas atklāta salmonella saldētos broileru liemeņos, kuru izcelsme jau atkal ir Ukraina. Tāpat 2018. gada beigās salmonella tika konstatēta no Ukrainas ievestai olu produkcijai Ungārijā.

"Šie gadījumi ir vērā ņemams signāls gan Latvijas, gan Eiropas patērētājiem, kuri izvēlas ārpus Eiropas Savienības ražotu mājputnu produkciju. Šie gadījumi ir nopietns brīdinājums kontrolējošajām un sertificējošajām iestādēm par nepieciešamību veikt pastiprinātas olu, olu produktu un mājputnu gaļas importa pārbaudes," norāda asociācija.

Asociācija uzskata, ka ir svarīgi olu un olu produktu pārbaudi veikt jau uz robežas, nepieļaujot, ka tās nonāk iekšzemē un tālāk noliktavās, veikalos un pircēju grozos. Turklāt nepieciešams nodrošināt ne tikai dokumentu pārbaudi, bet arī laboratorisku kontroli, turklāt nevis izlases kārtībā, bet pilnīgi visām olām un olu produktiem. Pēc asociācijas ieskatiem, olu laboratoriskai pārbaudei jānotiek jau uz robežas, neļaujot kravai tālāk iebraukt Latvijas teritorijā pirms analīžu rezultātu saņemšanas un apstiprinājuma, ka olās un olu produktos nav apdraudējuma patērētājiem.

"Tieši importam no Ukrainas gadu no gada ir vislielākā tendence pieaugt. Importētās preces veikalu plauktos tiek piedāvātas par pievilcīgām cenām, kas skaidrojams ar zemākām prasībām un līdz ar to izmaksām ražotājam. Zīmīgi, ka Latvija un Lietuva ir vienīgās Eiropas Savienības dalībvalstis, kur mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir sastopamas un nopērkamas Ukrainas izcelsmes olas. Citas ES valstis tas izmanto tikai pārtikas pārstrādē un tālākam eksportam uz trešajām valstīm," skaidro olu ražotāji.

Par Latvijas pastiprināto pārbaužu veikšanu ir informēti arī Lietuvas ražotāji un nozares asociācija, kas šodien tikās ar Lietuvas PVD, aicinot arī savu kontrolējošo iestādi pievienoties Latvijai un pastiprināti pārbaudīt importētās olas un olu produktus. Lietuvas PVD pieprasīs tirgotājiem nodrošināt skaidri salasāmas norādes, ka Ukrainas izcelsmes olas ir ražotas ne pēc ES standartiem. Lietuvas Putnkopības asociācija šī jautājuma dēļ ir vērsusies arī patērētāju aizsardzības iestādē.

Jau ziņots, ka būtiski palielinoties importēto olu un to produktu apjomam no Ukrainas un ņemot vērā konstatētos salmonellas piesārņojuma gadījumus, lai nepakļautu patērētājus bīstamās pārtikas infekcijas – salmonelozes – draudiem, Pārtikas veterinārais dienests (PVD) sācis pastiprinātu no Ukrainas importēto olu un to produktu kontroli.​

Top komentāri

Pircējs
P
tagad mēs varam būt droši par Ukrainas olām, bet vai vietējās ir droši - manuprāt jāpastiprina kontrole vietējiem.
Šalle
Š
Protams, ka vietējā mafija gandarīta. Interesanti zināt, cik bieži vietējiem ražotājiem notiek produkcijas pārbaudes...
Hronists Pāvels Rūniķis
H
Interesanta nodarbe - olu ražotājs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas