Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

papildināta - Rāviņš: pašvaldībām nebūs naudas referendumiem

Pilsētu pašvaldību vadītāju domas dalās par to, vai būtu nepieciešams atbalstīt Vides un reģionālās aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) ierosmi dot iespēju iedzīvotājiem referendumā atlaist pašvaldību. Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS) uzskata, ka jau pašreiz ir pietiekamas iespējas atlaist pašvaldību, kas zaudējusi uzticību.

“Jebkādas demokrātiskās izpausmes ir ļoti labas, bet tās maksā naudu. Šobrīd redzam savos budžetos, ka šīs sadaļas vienmēr samazinās. Jābūt ļoti strikti noteiktam, par kādiem jautājumiem rosināms referendums, kāds ir juridiskais rezultāts un finansēšana, kur ņems naudu. Pašvaldībām atstāt rezervēs naudu referendumu rīkošanai, tas šobrīd vienkārši nav iespējams,” tā Jelgvas mērs.Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (_Saskaņas centrs_): “Nevar būt runas par esošās domes atsaukšanu. Tās var būt tikai jaunas vēlēšanas. Ja vēlētāji šaubās, runa var būt tikai par jaunām vēlēšanām. Tāds gājiens ir pieņemams un pareizs. Par referendumu – mēs nevaram aizvietot vienu procedūru ar otru. Tas ir liekais posms, nevar 10 procenti vēlētāju izlemt, ka pārējie 90 procenti vēlētāju izdarīja nepareizu izvēli. Referendums var būt tikai par to, ka jāveic jaunas vēlēšanas.”Jūrmalas mēram Gatim Truksnim (_LPP/LC_) pret R. Vējoņa ierosmi nekas nav iebilstams. “Vēlētājiem tiks dota pārliecība, ka viņi var kaut ko iespaidot ne tikai reizi četros gados. Nedomāju, ka būtu slikti, ja vēlētājiem būtu šāds instruments. Satrauc, ka šādu iespēju var izmantot populistiski. Man nebūtu iemesla no tā baidīties, lai šādu iespēju liegtu. Ja par pelnītām lietām, tad es domāju, ka šāda iniciatīva nav peļama,” tā domes priekšsēdētājs.Jēkabpils domes izpilddirektors Jānis Raščevskis (ZZS) pret iedzīvotāju iespēju rosināt referendumu neiebilst. “Tas ir jāiestrādā pašvaldību likumā. Tikai jābūt pietiekami nopietnai iedzīvotāju pārstāvniecībai, lai rosinātu referendumu. Citādi pašvaldības darbs varētu tikt bieži traucēts,” tā domes pārstāvis.

"Pašvaldību iedzīvotāju referenduma atļaušana pavērtu durvis uz referendumiem pie katra detālpnānojuma, kad kādam iedzīvotājam būtu savādāks viedoklis vai arī, piemēram, pie lēmuma par komercdarbību, kad kāds uzņēmējs vēlas paplašināt ražošanu. Neredzu citu svarīgāku jautājumu, kā radīt jaunas darba vietas. Referendumi būtu pārāk dārgi," vērtē Liepājas mērs Uldis Sesks. Viņš uzsver, ka R. Vējoņa priekšlikums pagaidām ir pārāk nekonkrēts, lai to vērtētu sīkāk.

Jau vēstījām, ka VARAM ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) varētu rosināt pašvaldību vēlēšanu likumā paredzēt iespēju, ka noteikts skaits pašvaldības iedzīvotāju varētu rosināt referendumu par domes atlaišanu gadījumos, kad tā zaudējusi vēlētāju uzticību.

Ministrs atzina, ka līdz domai par iedzīvotāju tiesībām rosināt pašvaldības atlaišanu viņš nonācis pēc gadījuma Jelgavas novadā, kur cilvēki vāc parakstus pret Jelgavas domi, jo ir aizdomas par tās vadītāja Ziedoņa Caunes (ZZS) piedalīšanos nelikumīgās medībās.

(pievienots Liepājas mēra Ulda Seska komentārs)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas