Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

papildināta - Virs Baltijas jūras lidojuši Krievijas stratēģiskie bumbvedēji; gaisā paceļas NATO iznīcinātāji

Pabriks neatklāja ne bumbvedēju, ne NATO lidmašīnu skaitu.
Otrdien virs Baltijas jūras lidojuši Krievijas stratēģiskie bumbvedēji, tādēļ gaisā pacēlušās NATO lidmašīnas, aģentūrai BNS pastāstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība).

Viņš atgādināja toreizējā Krievijas prezidenta Vladimira Putina 2007.gadā teiktos vārdus, ka Krievija atsāks stratēģisko bumbvedēju lidojumus. "Šādi lidojumi ir atsākušies virs Baltijas jūras. Tas nav noticis kopš Aukstā kara beigām," norādīja Pabriks.

Bumbvedēji lidojuši virs neitrālajiem ūdeņiem, taču gaisā pacēlušās arī NATO lidmašīnas, kas bumbvedējus pavadījušas un atgriezušās bāzē. Pabriks uzvēra, ka notikušais nav jāvērtē kā bīstams Latvijai un iedzīvotāji var justies droši, jo Latvijas gaisa telpa nav pārkāpta.

"Tas ir nepārprotams politiskais signāls NATO dalībvalstīm. Tā ir spēka demonstrācija," vērtēja Pabriks.

Stratēģiskais bumbvedējs ir militārā lidmašīna, kas ir domāta, lai izdarītu raķešu vai bumbu triecienus stratēģiski svarīgiem objektiem pretinieka aizmugurē ar nolūku graut tā militāro un rūpniecisko potenciālu. Atšķirībā no taktiskajiem bumbvedējiem, kas domāti ienaidnieka dzīvā spēka un militārās tehnikas iznīcināšanai kaujas laukā, stratēģiskie bumvedēji domāti rūpniecības un infrastruktūras objektu iznīcināšanai. Stratēģisko bumbvedēju bruņojumā var būt kodolieroči.

Nesen Somijas Nacionālās aizsardzības koledžas eksperti publiskoja ziņojumu par Krievijas armiju. Tajā teikts, ka Krievija īsā laika posmā dubultojusi Ļeņingradas militārajā apgabalā izvietoto spēku lielumu. Pēc Maskavas un Ļeņingradas militāro apgabalu apvienošanas Krievijas militāro spēku smaguma centrs pavirzīsies uz ziemeļrietumiem, tuvāk Somijai, sacīts ziņojumā.

Igaunijas bruņoto spēku komandieris Antss Lāneotss septembrī paziņoja, ka laikā, kad Rietumi samazina savus bruņotos spēkus, Krievija būtiski palielinājusi savu militāro klātbūtni Krievijas teritorijas rietumu reģionā.

Pabriks, komentējot Lāneotsa paustās bažas par Krievijas militārās varenības pieaugumu, iepriekš aģentūrai BNS norādīja, ka pašlaik draudi Baltijas reģionam ir ļoti zemi, taču drošības nekad nevar būt par daudz un Latvija nedrīkst atstāt bez ievērības savu militāro sagatavošanos.

Ministrs neuzskata, ka Rietumi kaut kādā veidā militāri apdraudētu Krievijas drošību. Tajā pašā laikā, ja Krievija rietumu reģionā turpina uzturēt ļoti nopietnus un modernus spēkus, tad tas, protams, izraisa arī "mūsu pusē jautājumus". 


Pabriks iepriekš aģentūrai BNS, komentējot Igaunijas bruņoto spēku komandiera Antsa Lāneotsa paustās bažas par Krievijas militārās varenības pieaugumu, kas, pēc Lāneotsa teiktā, var apdraudēt arī Baltijas valstis, Zviedriju, Somiju un Poliju, norādīja, ka pašlaik draudi Baltijas reģionam ir ļoti zemi, taču drošības nekad nevar būt par daudz un Latvija nedrīkst atstāt bez ievērības savu militāro sagatavošanos.

Jau vēstīts, ka Putins 2007.gada 17.augustā paziņoja, ka Krievija ir atjaunojusi pastāvīgus stratēģisko bumbvedēju patruļlidojumus "attālākos militāras darbības rajonos". Krievijas pirmais vicepremjers Sergejs Ivanovs toreiz uzsvēra, ka atgriešanās pie pastāvīgiem tāldarbības stratēģisko bumbvedēju lidojumiem neesot Aukstā kara atsākšana, bet to nolūks esot pilotu pieredzes veicināšana.

(papildināts ar 6.-10.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas