Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

papildināts (11:44) - DP: Krievijas specdienesti īpaši pievērsušies diasporai un kontrabandistiem

Līdzīgi kā iepriekšējos gados arī 2013.gadā visaktīvāk izlūkošanas darbības pret Latvijas interesēm izvērsa Krievijas specdienesti, teikts Drošības policijas (DP) pagājušā gada darbības pārskata publiskajā daļā.

Nozīmīgs ārvalstu specdienestu darbības virziens pērn bija arī sadarbības organizēšana ar diasporas organizācijām un aktīvistiem dažādos Latvijas reģionos. Ja līdz šim Krievijas īstenotajā "tautiešu politikā" tika uzsvērta sadarbība, tad tagad - atbalsts un aizsardzība. Turklāt DP rīcībā ir informācija, ka pagājušajā gadā notikusi tautiešu politikas finansēšanas centralizācija, proti, lai arī ierobežoti finanšu avoti, finansējums palielināts un tā plūsma kļuvusi regulārāka.

Aprakstot Krievijas īstenoto tautiešu politiku, DP izveidojusi atsevišķu personu un organizāciju darbības sīkāku aprakstu. "Īpaša vieta" pārskatā atvēlēta Aleksandram Gapoņenko, Latvijas Sabiedrisko organizāciju padomei, Nepilsoņu kongresam, tā saucamajām antifašistu organizācijām u.c. DP uzskata, ka Krievijas īstenotā tautiešu politika Latvijā šobrīd rada nozīmīgākos riskus valsts konstitucionālajai iekārtai, tās teritoriālajai integritātei un suverenitātei. Turklāt pārskatā minēto organizāciju nekritiskais atbalsts agresijai Ukrainā, lai radītu spriedzi un šķelšanos Latvijā, parāda, ka tautiešu organizāciju un Krievijas retorikas sakritība nav nejaušība, bet gan likumsakarība.

DP norāda, ka Krievijas specdienesti turpināja izrādīt operatīvo interesi par Latvijas iedzīvotājiem, kuri dažādu iemeslu dēļ regulāri apmeklē šo valsti. Īpašu interesi izraisīja personas, kuras iesaistītas akcīzes preču kontrabandā. DP bilst, ka ar kontrabandu saistītie Latvijas iedzīvotāji ir viegli ietekmējami un šantažējami, tāpēc šīs personas ir piemērotas kandidatūras vervēšanai, tātad Krievijas specdienestus interesējošas informācijas iegūšanai.

Šogad arī bija vērojama tendence dažādos informatīvajos resursos organizēt Latvijas diskreditēšanas kampaņas, turpinot aizsākto retoriku par mūsu valstī it kā notiekošo "nacisma atdzimšanu" un "ekonomikas katastrofālo stāvokli". DP uzsver, ka ir pamats uzskatīt, ka šajos informatīvajos pasākumos ir iesaistīti arī Krievijas specdienesti. Tiek prognozēts, ka Krievija turpinās izmantot Latvijas informatīvo telpu, lai ietekmētu Latvijas iekšpolitiskos procesus.

Arī šogad aktuāls palicis Latvijas enerģētiskās suverenitātes jautājums. Atsevišķi Krievijas uzņēmumi aktīvi mēģinājuši saglabāt pozīcijas Latvijas dabasgāzes tirgū, īstenojot kampaņas par dabasgāzes tirgus liberalizācijas atlikšanu un sev labvēlīgāku lēmumu pieņemšanu. "Minētie uzņēmumi, lobējot savas intereses, kā ietekmes kanālus sabiedriskās domas veidošanai un lēmuma pieņemšanas procesa ietekmēšanai izmantoja atsevišķus Latvijas uzņēmumus, ekspertus, žurnālistus un viedokļu līderus," teikts pārskatā. Tāpat tajā izteikts brīdinājums, ka riskus nacionālajai drošībai rada stratēģiski svarīgu Latvijas uzņēmumu nonākšana to ārvalstu kontrolē, kas to var izmantot kā instrumentu savu ārpolitisko interešu īstenošanai. 

Tāpat DP pievērsusies termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanai. Pārskatā norādīts, ka interese par uzturēšanās atļauju saņemšanu saglabāsies, tādēļ DP pievērsīs pastiprinātu uzmanību atļauju pieprasītāju pārbaudēm, lai novērstu iespēju, ka šī sistēma tiek izmantota pret Latvijas drošības interesēm.

Kopumā DP ir konstatējusi, ka pērn ārvalstu specdienestu uzmanība galvenokārt bija pievērsta politiskajiem un ekonomiskajiem procesiem Latvijā. Tāpat kā iepriekš ārvalstu specdienestu interešu lokā bija jautājumi, kas  saistīti ar Latvijas iekšpolitiskajiem procesiem, dalību Eiropas Savienībā (ES) un NATO. Vienlaikus 2013.gadā ārvalstu specdienestu darbībā iezīmējās jaunas tendences - tika konstatēta pieaugoša ārvalstu specdienestu interese par gaidāmo Latvijas prezidentūru ES Padomē un attiecīgo valstu ekonomisko interešu aizsardzību Latvijā.

DP prognozē, ka šogad ārvalstu specdienestu aktivitāte Latvijā, visticamāk, pieaugs. To veicinās gan ārvalstu specdienestu interese par Eiropas Parlamenta un Saeimas vēlēšanām, gan Latvijas prezidentūru ES Padomē. Tas varētu veicināt arī diskreditējošu pasākumu palielināšanos informatīvajā telpā.

"Paredzams, ka ar ārvalstu varas iestādēm (tai skaitā specdienestiem) saistīti plašsaziņas līdzekļi centīsies ietekmēt Latvijas vēlētāju izvēli, paužot nekritisku atbalstu šīm valstīm izdevīgiem politiskajiem spēkiem un nomelnojot politiskos spēkus, kas šīm valstīm ir nevēlami," norāda DP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas