Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

papildināts (16:29) - Aizdomas par nelikumīgiem doktora grādiem arī LU; pēc ministra rīkojuma veiks pārbaudi

Pagājušajā nedēļā Latviju pāršalca ziņa, ka Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA) nelikumīgi izsniegusi doktora zinātniskos grādus. Līdzīgas aizdomas tagad paustas arī par Latvijas Universitāti (LU).

LU pārstāvji tās dēvē par muļķībām, savukārt Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), atsaucoties uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, uzdevis veikt pārbaudi.

Informāciju par, iespējams, nelikumīgi piešķirtiem grādiem arī LU pirmdien no rīta izplatījis bijušais RPIVA sabiedrisko attiecību pārstāvis Jānis Riņķis. Kā portālam Diena.lv uzsvēra augstskolā, J.Riņķis iepriekš piesaistīts uz atsevišķiem projektiem, taču patlaban RPIVA nestrādājot. Paziņojumu presei par iespējamām nelikumībām LU J.Riņķis izplatījis Nodokļu maksātāju biedrības vārdā.

Paziņojumā norādīts, ka laika periodā no 2008.-2012.gadam LU piešķīrusi vismaz divus mākslas doktora grādus, neskatoties uz faktu, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem augstskolai šādas tiesības tomēr nav deleģētas.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka mākslas doktora grādus, iespējams, pretlikumīgi saņēmušas Ingrīda Vilkārse, 2008.gada 28.oktobrī aizstāvot promocijas darbu par tēmu Operas režijas tendences Latvijas Nacionālajā operā (1995–2003), un Dita Rietuma, promocijas darbu aizstāvot 2012.gada 29.maijā. Savukārt šogad disertāciju mākslas doktora grāda iegūšanai Latvijas Universitātē jau gatavojas aizstāvēt Zane Radzobe par tēmu Alvja Hermaņa režija: tradīcijas un novatorisms.

J.Riņķa rīcībā esoša neoficiāla informācija arī liecinot, ka šie varētu nebūt vienīgie LU, iespējams, prettiesiski piešķirtie doktora grādi laika periodā 2008.-2012.gadam.

Paziņojumā presei uzsvērts, ka reformas būtu jāsāk pašā izglītības ministrijā un tās struktūrās "kas, ierēdņu slinkuma un bezatbildības dēļ (kaut ko aizmirstot izdarīt vai kādu par kaut ko aizmirstot painformēt), patiesībā visu šo jezgu arī ir ievārījušas".

LU profesore Janīna Kursīte pārmetumus augstskolai dēvē par muļķībām. Viņa apgalvo, ka mākslas zinātnē LU ir tiesīga piešķirt atbilstošus izglītības dokumentus - sākot no bakalaura, līdz pat doktora grādam. Taču viņa atzīst, ka, iespējams, radies kāds pārpratums, pieļauta tehniska kļūda vai birokrātiskas dabas šķērslis. Taču attiecībā uz programmu viss esot kārtībā.

"Ir jāizskata kur un kas nav nostrādājis," atzīst J.Kursīte, inoformējot, ka piektdien, 6.septembrī, LU ar vēstuli jau vērsusies arī Izglītības un zinātnes ministrijā, skaidrojot, ka par mākslas nozari atbildīgie - Folkloristikas un etnoloģijas katedras vadītājs Valdis Muktupāvels un Teātra un kino vēstures un teorijas katedras vadītāja Silvija Radzobe, kā arī citi profesori un recenzenti - ir augstas klases profesionāļi un šo virzienu studentiem nav dotas pilnīgi nekādas atlaides. Tieši tāpēc arī studenti, kuri ieguvuši izglītību viņu vadībā, ir vadošie speciālisti savās jomās.

"Es ļoti ceru, ka nesāksies raganu medības," sacīja J.Kursīte. 

LU zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks Diena.lv sacīja, ka izplatītais paziņojums ir nepatiess. Paziņojuma izplatītāji nav kārtīgi iepazinušies ar programmu struktūru vai arī Ministru kabineta noteikumiem. Viņš skaidroja, ka filoloģijā ir akreditēta programma, kurā norādīts, ka doktora grādus var piešķirt arī mākslas nozarē.

Jautāts, vai tādējādi nekādas problēmas nesagaida Z.Radzobi, kurai aizstāvēšana vēl tikai priekšā, Muižnieks norādīja, ka neliela aizķeršanās tomēr esot. Virziena akreditācija bijusi tikai nesen, un akreditācijas lapā māksla nemaz neparādoties, norādīta tikai filoloģija. Šis neesot vienīgais virziens, kurā kāda no nozarēm pazudusi, kaut akreditācijā skatīti arī pazudušie virzieni. Universitāte jau aizsūtījusi vēstuli IZM, ar lūgumu labot ieviesušos kļūdu. Viņš pauda, ka tam nevajadzētu aizņemt ilgu laiku.

Savukārt izglītības ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija), atsaucoties uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, uzdevis Izglītības kvalitātes valsts dienestam (IKVD) veikt pārbaudi par iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem LU, portālu Diena.lv informēja IZM pārstāve Una Ahuna-Ozola.

IKVD pārbaudes rezultāti būs zināmi šā gada 16.septembrī.

Pagājušajā nedēļā IKVD pret RPIVA rektori Daci Markus sāka lietu par nelikumīgu doktora zinātnisko grādu piešķiršanu.

Papildināts ar IZM komentāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas