Laika ziņas
Šodien
Dūmaka
Rīgā +20 °C
Dūmaka
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

papildināts (20:07) - Prezidents nevirzīs nevienu no nosauktajiem premjera amata kandidātiem; turpinās konsultācijas

Valsts prezidents Andris Bērziņš nevirzīs nevienu no partiju nosauktajiem premjera amata kandidātiem un nākamnedēļ turpinās valdības veidošanas konsultācijas, portālu Diena.lv informēja Prezidenta preses dienestā.

Prezidenta pārstāve Līga Krapāne portālam Diena.lv skaidroja - lai arī prezidents Vienotības piedāvātās trīs premjera amata kandidatūras nav noraidījis, viņš ar savu paziņojumu "nepārprotami liek noprast", ka cer sagaidīt spēcīgāku kandidātu uz premjera amatu, kurš varētu baudīt visas koalīcijas atbalstu. Jāatgādina, ka Vienotība premjera amatam piedāvāja aizsardzības ministra Arta Pabrika, premjera padomnieka Inta Dāldera un Eiropas Parlamenta deputāta Krišjāņa Kariņa kandidatūras.

Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis izteicies - ir iespējams, ka topošās koalīcijas partneri spēs vienoties par vairākuma atbalstu kādam no trīs Vienotības jau izvirzītajiem un Valsts prezidenta Andra Bērziņa neatbalstītajiem premjera amata kandidātiem, raksta LETA. Viņš gan atzina, ka, atkārtoti izvirzot kādu no noraidītajiem kandidātiem, būs jāturpina "zināma spēka spēle", bet konstitūcija nosaka, ka valdību apstiprina Saeima.

"Bumba tagad ir mūsu pusē," izteicās Vienotības politiķis un teica, ka, vienojoties ar partneriem par atbalstu kādam premjera amata kandidātam, būs jāmēģina argumentēt prezidentam, ka kandidāts ir "gana labs un bauda vairākuma atbalstu", rezumēja Zaķis.

Arī Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) ir gatava diskutēt par iespēju, ka valdību tomēr veidotu kāds no jau nosauktajiem Vienotības kandidātiem, piemēram, pašreizējais aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība). NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA atkārtoti apliecinājis, ka valstiski svarīgi būtu izveidot jaunu valdību iespējami ātri. Tam, ka jauno valdību turpinātu vadīt Vienotības pārstāvis, ir loģiski apsvērumi, jo premjeram būtu jānāk no lielākās koalīcijas frakcijas, uzskata politiķis.

Līdz šim esot radies priekšstats, ka Vienotība vairāk koncentrējās uz Pabriku premjera amatam, un NA ir gatava diskutēt par šo kandidatūru. Pēc NA līdera domām, nonākt līdz risinājumam varētu topošās koalīcijas partneru diskusijās.

Paredzēts, ka politisko sarunu otrais raunds pie Valsts prezidenta notiks pēc tāda paša plāna kā šonedēļ - otrdien plkst.8 viņš tiksies ar Saskaņas centra, plkst.9 - ar Vienotības, plkst.12 - ar Nacionālās apvienības pārstāvjiem, bet trešdien plkst.8 - ar Reformu partijas un plkst.9 - Zaļo un zemnieku savienības pārstāvjiem, teica Krapāne.

Trešdien noslēdzot pirmo sarunu kārtu ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām par jaunas valdības veidošanu, Bērziņš pieņēmis lēmumu, nevirzot nevienu no pirmajās sarunās minētajiem premjera amata kandidātiem, turpināt politiskās konsultācijas arī nākamajā kārtā, kas plānota jaunnedēļ.

Apkopojot sarunās minētos valdības veidošanas pamatnosacījumus un pamatprincipus, Valsts prezidents atbalsta profesionālu un pieredzējušu ministru veidotu kabinetu, kurš vienlaikus saņemtu pārliecinošu Saeimas vairākuma atbalstu un varētu nekavējoši sākt risināt valstij aktuālos jautājumus. Valsts prezidents stingri iestājas par to, lai Ministru kabineta veidošana atbilstu Satversmes 55.pantā paustajam, ka "Ministru kabinets sastāv no ministru prezidenta un viņa aicinātajiem ministriem".

Pieņemot galīgo lēmumu par valdības vadītāja kandidatūras atbilstību izvirzītajam amatam, Valsts prezidents sola vienlīdz rūpīgi vērtēt gan iespējamā valdības vadītāja, gan viņa aicināto ministru kandidatūras. Ja veidojamās valdības sastāvs neatbildīs Valsts prezidenta izvirzītajiem kritērijiem, Bērziņš patur tiesības atsaukt Ministru prezidenta kandidātu vēl pirms balsojuma Saeimā.

Valsts prezidents pirmajā sarunu kārtā ir aicinājis partijas aktivizēt savstarpējās konsultācijas ar mērķi jau nākamās nedēļas sarunās nonākt pie jaunas valdības vadītāja kandidatūras un iespējami īsākā laikā izveidot darboties spējīgu Ministru kabinetu. 

Jau ziņots, ka, uzņemoties politisko atbildību par traģēdiju Zolitūdē, premjers Valdis Dombrovskis (V) 27.novembrī paziņoja par demisiju. Valsts prezidents šonedēļ Melngalvju namā noturēja politiskās konsultācijas ar politisko spēku pārstāvjiem par jaunās valdības veidošanu. Vienotības valde ir izvirzījusi trīs kandidātus premjerministra amatam - aizsardzības ministru Arti Pabriku, demisionējušā premjera padomnieku Intu Dālderi un Eiropas Parlamenta deputātu Krišjāni Kariņu. Vienotība paziņojusi, ka jaunā koalīcija būtu jāveido visām labēji centriskām partijām.

Pievienots NA līdzpriekšsēdētāja Gaida Bērziņa teiktais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas