Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Par klavierspēli sodītā puiša tēvs 100 latu nemaksās un gatavs tiesāties

Ja jūs pats mēdzat spēlēt mūzikas instrumentu vai to dara jūsu bērns, var gadīties, ka nāksies sastapties ar pašvaldības policistiem. Pirmo reizi jūs var brīdināt vai sodīt ar viena lata naudassodu, nākamreiz sods jau būs 100 latu. Šādi par klavieru spēlēšanu dienas laikā sodītā jaunieša tēvs nolēmis sodu pārsūdzēt.

Gadījums ieguvis arī rezonansi presē, tomēr rodas sajūta, ka ne viss tiek pateikts līdz galam. Par klavieru spēlēšanu sodītā 18 gadus vecā puiša tēvs ir gatavs runāt tikai anonīmi, savukārt viņu kaimiņus atrast neizdevās, jo adresi neizpauž ne Rīgas Pašvaldības policija (RPP), ne Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais.

Versijas nesakrīt

Klavieru spēlēšana piektā stāva dzīvoklī vairākus gadus kaimiņiem nav traucējusi, sūdzības nav bijušas, kaut arī mājas sienas tiešām ir plānas un tām cauri dzirdamas gan bērnu raudas, gan televizora skaņas, gan durvju klaudzēšana. Pēdējā gada konfliktsituācijas drīzāk saistāmas ar citiem iemesliem, piemēram, strīdu par kaimiņu smēķēšanu kāpņutelpā, pieļauj puiša tēvs Arvīds (vārds mainīts). Pēc viņa stāstītā, dēls sācis pievērsties klavierspēlei salīdzinoši vēlu, bet ar panākumiem, «lēcis pāri» klasēm, tagad pats izmēģina spēkus arī komponēšanā. Ar mūzikas skolu noslēgts līgums, ka vecāki nodrošina mājasdarbu apgūšanu. Ir bijušas sarunas ar kaimiņiem, ka puiša klavierspēle traucē mazu bērnu mieru, taču Arvīds norāda, ka ir bijis gatavs vienoties par laikiem, kad spēlēšana netraucētu. Viens no kaimiņiem, kurš dzīvo stāvu zemāk un raksta grāmatas, uzskatot, ka klavierspēle viņam traucē jebkurā dienas laikā. Lielākais kaimiņu skaits, kas rakstījuši sūdzību, ir pieci, bet daži no viņiem ar laiku savas domas mainījuši un rakstiski apstiprinājuši, ka pretenziju nav.

Pašvaldības policija norāda, ka sūdzības bijušas atkārtotas, tāpēc uz tām bijusi reakcija. «Ja vairāk nekā 50% no kāpņu telpas kaimiņiem sūdzas, policija nevar nereaģēt,» norāda RPP pārstāve Inese Tīmane. (Puiša tēvs sarunā arDienu vairākkārt šo apgalvojumu apstrīdēja, jo pirmo divu stāvu iemītnieki nemaz neesot aptaujāti, bet piektā stāva kaimiņi nav protestējuši.) Pēc I. Tīmanes teiktā, iesniegumos bijis lūgums nespēlēt darbdienu vakaros un brīvdienās, un radušos situāciju viņa raksturo kā nepietiekamas kaimiņu komunikācijas sekas. Tāpat viņa norādīja, ka policijai nav iespēju noteikt mazāku sodu par atkārtotu troksni no viena avota, kā vien Ls 100. Taču šādai interpretācijai Arvīds nepiekrīt: «Atkārtots sods var tikt piemērots, ja pārkāpums noticis jau pēc pirmā lēmuma pieņemšanas. RPP pirmo sodu uzlika 11. jūnijā par 13. martu un otro - 18. jūnijā par 1. aprīli. Tas ir nepareizi, tāpēc arī mēs sodu pārsūdzēsim.» Viņš arī ir sašutis, ka ar tik lielu naudassodu sodīts skolnieks, lai arī pilngadīgs. Ja arī pēc pārsūdzības izskatīšanas RPP sodu atstās spēkā, Arvīds ir gatavs tiesāties. Savukārt D. Turlais uzsver: «Mums šī ģimene un šis puisis nav ienaidnieki, un, cik zināms, sūdzības neturpinās.» Taču, kas notiks ar 100 latu sodu, pagaidām skaidrības nav.

Rīgas Pašvaldības policija 2012. gada pirmajā pusē ir saņēmusi 3299 iedzīvotāju sūdzības par trokšņošanu, bet saņemto iesniegumu skaits ir mazāks - 672, no kuriem 289 bija sūdzības par trokšņošanu no pulksten 7.00 līdz 23.00, bet 383 sūdzības par trokšņošanu nakts laikā, skaidro I. Tīmane. Sūdzas gan par komersantiem, gan privātpersonām. Par mūzikas instrumentu spēlēšanu sūdzības ir reta parādība.

Nav kā rejas

Mūzikas pielīdzināšana suņu rejām vai bērnu klaigām ir nenormāla, tādā veidā pazemo Latviju, emocionāli saka klavierspēles skolotāja, kas savu vārdu lūdz neminēt. Viņu esmu atradis sludinājumu portālā, kur daudzi pedagogi piedāvā palīdzību mūzikas instrumentu spēles apguvē. «Man pazīstamai skolotājai bija gadījums, kad meitenei vajadzēja mācīties vijoles eksāmenam, bija diezgan neapmierinošs dialogs ar kaimiņiem,» sieviete stāsta. Sazvanu arī Rīgas Doma kora skolas klavierspēles pasniedzēju Baibu Krastiņu. «Šis stāsts ir vecs kā klavieres un pasaule!» viņa izsaucas. Viņasprāt, līdz plkst. 22 būtu jāļauj vingrināties, jo citas iespējas attīstīties jaunajiem talantiem nav. Ja ir konflikts ar kaimiņiem, nepieciešams vienoties. Esot gan arī dažu audzēkņu tēti, kuriem bērnu spēlēšana traucējot skatīties hokeju. Skolotāja atzīst, ka arī pati diez vai būtu priecīga katru dienu cauri sienai dzirdēt skanam, piemēram, vijoli vai ragu, taču kaimiņiem tomēr jāsaprot, ka citu iespēju kā mājās vingrināties nav. Vaicāta, cik stundas būtu jāvingrinās klavierspēlē, B. Krastiņa min vismaz 4-5, piebilstot: «Vestards Šimkus vingrinās visas desmit, pa vidu izslaucot savu kaziņu.» Savu stāstu Dienai uztic arī Santa. Viņa pati un māsa spēlē klavieres, un pirms pāris gadiem, kad māsai bijis eksāmens, izcēlies konflikts ar lejasstāva kaimiņu. «Pārmetums bija - cik var spēlēt vienu un to pašu? Viņš sita ar slotu pa griestiem un reizēm uzlika skaļu mūziku, aparatūra bija ļoti jaudīga, istabas logi trīcēja,» stāsta Santa. Pēc tam kādu laiku kaimiņš ar māsām neesot sveicinājies.

Top komentāri

Divējādas izjūtas
D
Pats esmu mācījies spēlēt gan pūšamo instrumentu, gan klavieres, gan dziedāšanu. Ļoti labi saprotu, ka nekas nevar būt otram cilvēkam apnicīgāks, kā pirmējā nebeidzamie vingrinājumi, vienas un tās pašas, tehniski sarežģītas muzikālas frāzes atkārtošana, dinamiskās gradācijas no fff< ffff, kā arī mūzikas atskaņošana, kas ne katram uztverama kā mūzika, nemaz nerunājot par sitamo instrumentu skaņām. Viens klausās/ apgūst intonatīvi sarežģītu mūziku, operu, simfonisko mūziku, citam jauki kopā ar Paulu vai veco ratiņu, citam vajag tikai ritma dunoņu... Vislielākais vājprāts iestājas tad, ja topošais mūziķis, vecāku piespiests "zāģē", vai gārdz ar savu bleķa rīkli augstās skaņas, turklāt intonatīvi netīri, ja , tā saucamais mūzikas instruments, nav redzējis skaņotāju vai tam ir nenovēršami bojājumi. NEAIZMIRSĪSIM, ka lielāko tiesu mūziķiem ir vai vajadzētu būt telpām, kas skaņu attiecīgi izolē, nevar būt papīra siemāļi un katastrofāli mūzikas instrumenti. Kādi ir apstākļi, kā dēļ pieaugusi līdzcilvēku neiecietība pret censoņiem- manprāt, daudzi: kā mobilo telefonu terors transporta līdzekļos, lai gan paziņots, ka AIZLIEGTS traucēt citus pasažierus, ielu remontu un citas "smagās"tehnikas darbināšana un pārvietošanās, privāto lepnomobiļu atbrīvotība no skaņas klusinātājiem, tai skaitā arī nakts laikā, cilvēku savstarpējās komunikācijas normu nerespektēšana- katrs var kliegt, pašapliecinoši idiotiskā skaļumā zviegt, teātra izrāžu apmeklējuma laikā( lai arī bez skaņas) spīdināt un bakstīt savu mobilo ekrānu utt., faktiski uzskaitījums ir bezgalīgs. Cilvēki ir tā savā dzīvē no-mobingoti, ka jau tagad vienīgā iekšējā sistēma netur slodzi. Daudzie "jaukumi"turpina pieaugt, līdz ar miesasblāķiem un atraktīvo izgāzību. KĀ ŠĀDUS JAUTĀJUMUS RISINĀT, NEZINU. Tikai viens gan skaidrs, ka naudas sods piešķirts viena galvenā iemesla dēļ, atrasts jauns "kāšanas"veids. Esmu bijis arī situācijā, kad mans kaimiņš principiālā skaļumā sastellē TV vai savai gaumei atbilstošas "vieglās"mūzikas atskaņojumus līdz tādai pakāpei, ka man neatlika nekas cits kā pretatskaņot simfonisko un opermūziku līdzvērtīgā skaļumā. Neticami, bet tas līdzēja. Ata Rozentāla rakstā jau attainoti vien "cilvēcīgi" gadījumi, bet, ja šīs savstarpējā muzikālās attiecības paraksturotu plašāk, matu želeja un fēni kļūtu nevajadzīgi.
Savādi, ka tieši
S
klavierspēle izsauc tik daudz pretrunīgu emociju. Kā ar miljonāriem, kas mums blakus būvēja māju, plkst. 3.00 naktī darbināja neiedomājama skaļuma ierīces, māja vibrēja, parādījās plaisas, tagad māja ir nošķiebusies...Un kas ? NEKAS ! Kad nakts vidū saucām policiju, apstādināja skaļās ierīces uz kādu laiku. Un kā ar dzērāju dziesmām, lamāšanos skaļā balsī, Allas dziesmu klausīšanos uz vislielāko skaļumu, lai dzird tuvējās 20 mājas ? Kā ar bļaušanu pa mobilo transportā, kad piespiedu kārtā jāklausās visintīmākās dzīves sīkumus vai apmeklējumu pie ginekologa ? Te jau runa ir par KOPĒJO zaudēto kultūru savstarpējās attiecībās, ne par klavierspēli. Bet to policija nespēj noregulēt, jo tā ir morāla kategorija, kura vai nu ir, vai nav. Kā nauda...
nWo
n
ja godīgi, tad man arī pēc kādas nedēļas sāktu uz nerviem krist, ja aiz sienas vienu un to pašu stundām spēlētu. vienalga vai tā ir vijole, klavieres vai ģitāra. izeja īstenībā ir diezgan vienkārša - lai tas spēlmanis pie sienām sakar krievu paklājus. viņiem ir tiešām laba skaņas izolācija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas