Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pārskats: Bērnu stāvoklī valstī vērojamas pozitīvas tendences

Vērtējot bērnu stāvokli raksturojošos rādītājus, Latvijān novērojamos pozitīvas tendences, teikts Labklājības ministrijas izstrādātajā, valdībā otrdien uzklausītajā pārskatā par bērnu stāvokli Latvijā 2012.gadā.

Teju 200 lapaspušu garajā ziņojumā, kura tapšānā iesaistījās arī citas nozaru ministrijas, uzskaitīta virkne rādītāju, kas liecina par pozitīvām tendencēm. Piemēram, pieaudzis bērnu īpatsvars, kuri tiek zīdīti ar krūti līdz gada vecumam un palielinājusies praktiski veselo jaundzimušo īpatsvars. Samazinājusies līdz 14 gadus vecu bērnu mirstība, pakāpeniski samazinās no stacionāriem izrakstīto bērnu un pusaudžu skaits, kā arī ārstēšanās ilgums slimnīcā. Pēdējos piecos gados samērā strauji samazinās izplatība ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem, kas bērniem radušies alkohola lietošanas dēļ. 2012.gadā samazinājies nepilngadīgo skaits, kas cietuši noziedzīgos nodarījumos, kas vērsti pret tikumību un dzimumneaizskaramību. 2012.gadā Latvijā neviena nepilngadīgā vai mazgadīgā persona nav cietusi no cilvēku tirdzniecības.

Vienlaikus saglabājas arī tādi rādītāji, kuri nenorāda uz pietiekami pozitīvām izmaiņām. Piemēram, pēdējos piecos gados nav vērojams būtisks samazinājums zīdaiņu mirstībā, un Latvijā ir visaugstākais zīdaiņu mirstības rādītājs Baltijas valstīs. Praktiski veselo pusaudžu īpatsvars kopš 2008.gada samazinās. Palielinājies ceļu satiksmes negadījumos traumas guvušo bērnu skaits. Palielinājies nepilngadīgo skaits, kas saukti pie administratīvās atbildības par dažādu apreibinošo vielu lietošanu vai atrašanos šo vielu ietekmē.

Lai panāktu bērnu stāvokli raksturojošo rādītāju uzlabošanos, ministriju un citu iesaistīto institūciju galvenās nākotnes ieceres ir saistītas ar esošajos politikas plānošanas dokumentos noteikto uzdevumu tālāku ieviešanu, izmantojot tam pieejamos finanšu resursus, teikts pārskatā.

Ikgadējā pārskata mērķis ir vērst valdības un likumdevēja, kā arī sabiedrības uzmanību uz aktuālajām problēmām, kas ietekmē bērnu stāvokli valstī. Ziņojumu par bērnu stāvokli Latvijā iesniegs Saeimā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas