Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pašam jāgrib būt Latvijas patriotam

Palīdzēšana vecākiem, konfekšu papīriņu nemešana zemē un īkšķu turēšana par Latvijas sportistiem ir piemēri, ar kuriem Dienas satiktie Rīgas 28. vidusskolas sākumskolas skolēni skaidro patriotismu. Gandrīz visiem bērniem pie apģērba piestiprinātas lentītes Latvijas karoga krāsās. Kāds bilst, ka skolotāja mudinājusi pielikt, bet liela daļa cītīgi stāsta, ka tā mājās dara arī vecāki. Bērniem patīkot arī skolas svētku noformējums, un visi gaida 18. novembra salūtu. Arī pamatskolēni šo laiku uztver kā svētkus, taču piebilst, ka patriotismu cilvēkam nevar iemācīt, katram pašam jāgrib tādam būt.

Skolēnu vidū ir topošais hokejists, futbolists, kuģa kapteine, sporta trenere, advokāts, latviešu valodas skolotājs, zobārste un pat armijas ģenerālis, un gandrīz visi apgalvo, ka noteikti dzīvos Latvijā. Bet, ja nu pēkšņi tā nesanāks, katru nedēļu brauks mājās, lai arī cik dārgi tas izmaksātu. Sarunas temats mums ir Latvija un valsts svētki. Pirmais gatavs runāt ir Gustavs. Viņam 18. novembris saistās ar Latvijas dzimšanas dienu, salūtu, militāro parādi un braucienu kopā ar ģimeni pie draugiem. Tūlīt pat birst arī citu bērnu atbildes, kurās salūts un svētki ir biežāk pieminētie vārdi. Alise uzskata, ka šajā laikā visam jābūt sakoptam, jo arī Latvijai, tāpat kā visiem citiem, ir sava dzimšanas diena. Par sakoptu Latviju skolēni runā arī valsts simtgades kontekstā un piebilst, ka īsts patriots arī ikdienā apkārtni nepiemēslotu. Patriotismu jaunākie skolēni saprot dažādi – tā ir arī palīdzēšana vecākiem ikdienas darbos, uzsver Mārtiņš, un īkšķu turēšana par Latvijas sportistiem.

Visaktīvākie skolēni ir, stāstot, kāpēc viņiem patīk Latvija un kas pie mums ir īpašs. Arī te bez Latvijas sportistiem neiztikt. Bērni norāda, ka Latvija ir mazāka par daudzām citām valstīm, bet mums ir panākumi gan mūzikā, gan sportā. 11. novembra kontekstā daļa piemin arī uzvaru pār Bermonta armiju, jo nesen par to runāts klasē. Arī Brīvības piemineklis, kas ir celts par tautas ziedojumiem, ir pieminēšanas vērts. Ne mazāk svarīgi ir tas, ka Latvijā nav postošu dabas katastrofu, ir visi četri gadalaiki un netrūkst zaļu mežu. Amanda iestarpina, ka lepojas ar Latviju tāpēc, ka te ir daudz vietu, kur svinēt dzimšanas un vārda dienas ballītes. Ar tām saistās jaukas atmiņas.

7. un 8. klašu skolēnu atbildes ir daudz nopietnākas, bet arī viņi apgalvo, ka ir Latvijas patrioti un pēc skolas beigšanas vēlas turpināt te dzīvot. Ar Latviju viņiem asociējas kopības sajūta, izcīnītā brīvība, latviešu valoda un Latvijas daba. 8. klases skolēns Krišjānis uzsver, ka viņš lepojas ar Latviju, ar tās cilvēkiem, kuriem ir gribasspēks augt un attīstīt valsti. To vēlas darīt arī viņš pats. Krišjānis ir starp tiem skolēniem, kas pēc savas vēlēšanās skolā jau otro gadu apgūst valsts aizsardzības mācību. Tieši tur mācot, kā ir būt patriotam, bet, pēc puiša domām, no ģimenes ir atkarīgs, vai bērns mīl savu valsti. Arī citi piebalso, ka patriotismu varbūt var iemācīt, bet dziļi sirdī cilvēks tāds nebūs, ja pats to nevēlēsies.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 17.novembra, numurā!

Top komentāri

robots
r
KĀpēc par patriotismu runā tikai 1 reizi gadā? Patriotisms nozīmē arī pašaizliedzīgu un godaprātīgu darbu un cīņu pret meliem, korupciju, liekulību tautas verdzināšanu
Jānis Podnieks DaD
Nevajag jaukt divus jēdzienus,Latvijas valsts patriots,un Latvijā pie varas esošās varas patriots! Varas mainās ,nāk un aiziet ,bet Latvijas valsts būs un paliks ! Ja mīli Latviju,tad vari skaitīt sevi par patriotu un nav jāmīl obligāti politiķi ar savu veidoto valsts varu!
Margarēta
M
Ja grib, lai cilvēki būtu patriotiski noskaņoti, valstij ir jāizturas pret tās iedzīvotājiem taisnīgi: samērīgi nodokļi, kas tiek izmantoti saimnieciski, vispirms nodrošinot nepieciešamāko (labi ceļi, labs sabiedriskā transporta pārklājums, civilizēta veselības aprūpe, laba izglītība) un tikai pēc tam extras un luxus (piemēram, kultūras megagiga projektus). Nepietiek pateikt, ka Latvija ir visforšākā, jo te ir 4 gadalaiki. Lielbritānijā arī ir 4 gadalaiki. Vai ka Latvija ir visskaistākā. Lielbritānija arī ir skaista. Skati, kādi tur ir, nav salīdzināmi ar Latvijas vienmuļo ainavu, kur nu sāk dominēt krūmāji un kailcirtes. Un daudzviet aizvien vairāk lauku māju paliek tukšas, pamestas un ieaug zālē un nātrās. Lasot patriotiski salkanos tekstus par to, kāpēc Latvija ir visforšākā, man reizēm liekas, ka mēs redzam 2 dažādas Latvijas. Vai ka šādu rakstu autori nav izlīduši no sava dzīvokļa un datora ar sen fotografētām un fotošopētām ainavām savus gadus 10.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas