Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pēc pieciem gadiem tirgū karsējamā tabaka veido 14% no tabakas produktu tirgus

Lai gan pēdējo piecu gadu laikā cigarešu smēķēšana Latvijā ir nedaudz samazinājusies, tomēr bezdūmu karsējamās tabakas produktu tirgus daļa šobrīd ir tikai 14%, un no cigarešu lietošanas ir atteicies katrs desmitais pieaugušais smēķētājs Latvijā, liecina Philip Morris Latvia aplēses.

Philip Morris Latvia pārstāvji norāda, ka visā pasaulē tabakas industrija piedzīvo būtiskas pārmaiņas, un pieaugušie smēķētāji pakāpeniski atsakās no tradicionālo cigarešu lietošanas, izvēloties mazāk kaitīgas alternatīvas. Atteikšanās no cigaretēm ir jāpadara pēc iespējas pieejamāka visām sabiedrības grupām, arī mazāk nodrošinātiem pieeaugušajiem cigarešu smēķētājiem, kuri citādi turpinātu lietot kaitīgākos tabakas produktus – cigaretes.

Philip Morris Latvia vadītāja Lelde Kļaviņa: “Philip Morris International veicina bezdūmu nākotnes veidošanu visā pasaulē, iesaistot inovācijas un zinātni, lai mazinātu cigarešu smēķēšanas radīto kaitējumu. Tāpēc mēs aktīvi strādājam pie salīdzinoši mazāk kaitīgiem produktiem.”

“Pirmās tabakas karsēšanas ierīces Latvijā parādījās pirms 5 gadiem. Līdz tam lielākajai daļai smēķētāju nebija izvēles – viņi lietoja parastās cigaretes, kas ir kaitīgākais no tabakas produktiem. Mums ir ambiciozs mērķis piedāvāt mazāk kaitīgas alternatīvas daudz plašākam pieaugušo smēķētāju lokam. Tomēr jāatzīst, ka, neskatoties uz šo mērķi un ieguldītajiem resursiem, lielākā daļa smēķētāju turpina lietot viskaitīgākos tabakas produktus.”

Philip Morris Ārējo attiecību direktors Baltijā Liudas Zakarevičus norāda, ka Latvijai joprojām ir liels potenciāls atstāt parastās cigaretes pagātnē un domāt vairāk par tabakas kaitējuma mazināšanu. Latvija varētu sekot Zviedrijas, Norvēģijas, Lielbritānijas un citu valstu piemēram, kur smēķētāji atsakās no cigaretēm, pārejot uz mazāk kaitīgām bezdūmu alternatīvām: “Piemēram, Zviedrija jau ir no dūmiem brīva valsts, kur cigarešu smēķētāju skaits ir samazinājies līdz aptuveni 5%. Zviedrijas iedzīvotāji pēdējo desmitgažu laikā pakāpeniski atteicās no tradicionālajām cigaretēm un pārgāja uz zelējamo tabaku (snus), kas ir mazāk kaitīga bezdūmu alternatīva. Tas ir vecinājis to, ka Zviedrijā varam novērot ar smēķēšanu saistīto slimību samazināšanos. Iedzīvotāji un uzņēmumi bija galvenie pārmaiņu virzītāji, savukārt Zviedrijas valdība īstenoja uz mazāk kaitīgām bezdūmu alternatīvām virzītu politiku. Tikmēr Latvijā situācija ir tālu no Zviedrijas. Varbūt tas ir aizspriedumu dēļ, ka visi tabakas izstrādājumi ir vienādi. Varbūt vienkārši nav vēlēšanās vai apņēmības uz problēmu paraudzīties no zinātnisko atziņu viedokļa, kas pierāda, ka bezdūmu produkti ir mazāk kaitīgi salīdzinājumā ar cigaretēm. Gan sabiedrībai, gan valsts iestādēm un veselības ekspertiem ir svarīgi izprast, ka ne visiem tabakas izstrādājumiem ir vienāds riska profils. Patērētājiem vajadzētu saņemt skaidru un precīzu informāciju par jaunajām iespējām pāriet uz mazāk kaitīgiem produktiem. Tas mudinātu smēķētājus sekot Zviedrijas un citu valstu iedzīvotāju piemēram, veiksmīgi sasniedzot bezdūmu mērķus.”

Pēc viņa teiktā, pēdējos gados akcīzes nodokļa politika Latvijā nav bijusi ļoti sabalansēta  - akcīzes nodoklis karsējamai tabakai paaugstināts par 211%, kamēr cigaretēm tikai par 24%. Akcīzes nodokļa palielināšanai bezdūmu produktiem jābūt pakāpeniskai, lai neveidotos šķērslis pieaugušajiem smēķētājiem pāriet no cigaretēm uz mazāk kaitīgām alternatīvām.

Jaunākais Eirobarometra pētījums liecina, ka tradicionālo tabakas izstrādājumu lietotāju skaits Latvijā joprojām ir ļoti augsts – valstī smēķē 32% iedzīvotāju. Tas ievērojami pārsniedz ES vidējo rādītāju – 23%.

“Mūsu uzņēmuma mērķis ir pakāpeniski atteikties no cigaretēm, tāpēc ieguldām un veltām visus savus resursus, lai izstrādātu, zinātniski pamatotu un komercializētu inovatīvus, bezdūmu produktus pieaugušajiem, kuri citādi turpinātu smēķēt. Pasaulē investīcijas samazināta riska produktos jau pārsniedz 10 miljardus dolāru. Tāpēc esam sarūgtināti, ka mums nav atļauts sniegt patērētājiem informāciju par mazāk kaitīgiem zinātniski pamatotiem produktiem. Šo pētījuma rezultātus ir apstiprinājuši vadošie valstu pētījumu centri, veselības iestādes u.c.. Esam atvērti dialogam ar patērētājiem, zinātnisko sabiedrību un politiķiem, kā mazināt smēķēšanas izplatību un ko piedāvāt tiem smēķētājiem, kuri joprojām turpina smēķēt kaitīgākos produktus – cigaretes,” uzsver L. Zakarevičus.

PMI uzsver, ka labākais risinājums smēķētājiem ir pilnībā atteikties no nikotīna un tabakas izstrādājumiem. Tomēr bezdūmu produkti ir labāka alternatīva tiem pieaugušajiem tabakas produktu lietotājiem, kuri citādi turpinātu smēķēt cigaretes.  Uzņēmums īsteno arī papildu pasākumus, lai aizsargātu nepilngadīgos un padarītu produktus viņiem nepieejamus. Lai paātrinātu pārmaiņas un veicinātu smēķētāju pāreju uz mazāk kaitīgām alternatīvām, PMI ir radījis jaunākās paaudzes karsējamās tabakas ierīces sēriju - uz indukcijas tehnoloģiju balstītu IQOS ILUMA, kas Latvijā būs pieejama no oktobra beigām.

Šobrīd visā pasaulē jau ir vairāk nekā 25 miljoni IQOS tabakas karsēšanas ierīču lietotāju, un PMI lēš, ka vairāk nekā 73 % (apmēram 19,4 miljoni) no viņiem ir pilnībā pārgājuši uz IQOS un atmetuši smēķēšanu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas