Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Pērn visvairāk sūdzību par ārstēšanas kvalitāti saņemts zobārstniecībā

Veselības inspekcija (VI) pagājušajā gadā visvairāk sūdzību par ārstēšanas kvalitāti saņēmusi zobārstniecībā, aģentūra LETA noskaidroja inspekcijā.

Iesniegumos izteiktas sūdzības par ārstēšanas kvalitāti un diagnostikas savlaicīgumu, par veselības aprūpes pakalpojuma organizēšanu un zāļu apriti, kā arī higiēnas prasību neievērošanu. Kopumā saņemts 341 šāds iesniegums, un 74 gadījumos jeb vairāk nekā 20% sūdzību konstatēti pārkāpumi un nepilnības. 

Biežākās sūdzības bijušas par saņemtajiem pakalpojumiem tādās specialitātēs kā zobārstniecība - 42, ķirurģija - 23, primārā veselības aprūpe - 21, ginekoloģija un dzemdniecība - 18, un psihiatrija -15.

Savukārt par pacienta tiesību aizskārumu VI 2023.gadā saņemtas kopumā 138 pacientu vai to tuvinieku sūdzības. Saistībā ar Pacientu tiesību likumā (PTL) noteiktajām pacienta tiesībām uz informāciju, kur cita starpā noteiktas tiesības par pakalpojuma saņemšanas iespējām, veselības stāvokli, ārstēšanas plānu un citām, bijusi 81 sūdzība. 41 gadījumā konstatēts šo tiesību aizskārums.

Par likumā noteiktajām pacienta tiesībām uz ārstēšanu, kur cita starpā noteiktas tiesības uz laipnu un cieņpilnu attieksmi, arī piekrišana vai atteikšanās no ārstniecības un citas, bijušas 57 sūdzības, un pacienta tiesību aizskārums konstatēts 25 gadījumos.

VI norāda, ka salīdzinājumā ar 2022.gadu iesniegumi par pacienta tiesību likumā noteiktajām pacienta tiesībām uz informāciju un cieņpilnu attieksmi, sūdzības 2023.gadā bijušas par 32,7% vairāk. Savukārt kopumā par veselības aprūpes kvalitāti 2023.gadā iesniegumi bijuši par 10% mazāk kā 2022.gadā, kad tika saņemti 640 iesniegumi.

Kopumā pērn VI izskatīja 574 iesniegumus par veselības aprūpes kvalitāti.

Savukārt par darbnespējas lapu izsniegšanas pamatotību 2023.gadā inspekcijā kopumā izskatīti 404 iesniegumi, kas ir par 10% mazāk nekā gadu iepriekš, kad tika saņemti 447 iesniegumi. Pēc veiktajām pārbaudēm inspekcija 20% gadījumu pieņēmusi lēmumu darbnespējas lapas koriģēt, daļēji vai pilnībā anulēt.

VI 2023.gadā veikusi plānveida pārbaudes 578 Latvijas ārstniecības iestādēs. Kopumā veselības aprūpes jomā inspekcija uzrauga atbilstību normatīvo aktu prasībām visās Latvijas ārstniecības iestādēs un to filiālēs, kuru skaits uz šī gada 1.janvāri ir 5241.

Veselības aprūpes jomā pērn inspekcija 102 gadījumos piemērojusi administratīvo sodu, piecos gadījumos par konstatētajiem ētikas pārkāpumiem nosūtījusi informāciju Latvijas Ārstu biedrības Ētikas komisijai un vienā gadījumā par profesionālās darbības pārkāpumu informācija nosūtīta Latvijas ārstu biedrības Sertifikācijas komisijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas