Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pētniece no Panamas atklāj mikroplastmasas daļiņas Daugavas ūdenī

Panamas Tehniskās universitātes zinātniece Denīze Delvaje, kura Erasmus+ programmas laikā strādāja Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), konstatējusi plastmasas klātbūtni Daugavas ūdenī. Ūdens paraugi tika analizēti RTU laboratorijās, un visos no tiem tika atrastas mikroplastmasas daļiņas. Delvaje aicina Latviju laikus pievērst uzmanību plastmasas pārstrādei, lai mazinātu tās nonākšanu dabā un dzīvo būtņu organismos, portālu Diena.lv informēja RTU.

Delvaje, trīs mēnešus strādājot RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes Ūdens pētniecības zinātniskajā laboratorijā, analizēja Daugavas ūdeni, ar dažādu ķīmisko reakciju palīdzību attīrot to no organiskajām vielām un vēlāk filtrējot. Izfiltrētais materiāls tika pārbaudīts RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Polimērmateriāla institūta laboratorijās, un zinātnieki tajā konstatēja polietilēna un polivinilhlorīda klātbūtni.

"Mikroplatmasa ir lielāku, ūdenī nonākušu, plastmasas gabalu sadalīšanās rezultāts. Vēja, berzes, ultravioletās radiācijas, Ph un citu ūdenī esošu ķīmisko elementu iedarbībā šī plastmasa ļoti lēni sadalās mazākos izmēros, sasniedzot to, ko mēs saucam par mikroplastmasu. Ar laiku tā nonāks barības ķēdē, kuras galā ir cilvēks," skaidro Delvaje. 

Zinātniece skaidro, ka, līdzīgi kā plastmasa ar laiku sadalās ūdenī, tā sairst arī augsnē un kļūst par barības vielu mikroorganismiem, tādējādi nonākot barības ķēdē. Pagaidām gan nav zinātniski pierādīta mikroplastmasas kaitīgā ietekme uz dzīvajām būtnēm, jo plastmasu sadzīvē izmanto salīdzinoši nesen – tikai aptuveni 100 gadus. Tomēr pastāv dažādi pieņēmumi par mikroplastmasas nelabvēlīgo ietekmi uz dzīvajiem organismiem, un zinātnieki visā pasaulē ir pievērsušies šīs problēmas izpētei. Tāpēc Delvaje aicina Latviju laikus apzināt, cik daudz un kāda izmēra plastmasa ir vietējos ūdeņos, un atbildīgi izturēties pret plastmasas savākšanu un pārstrādi, lai mazinātu tās nonākšanu dabā.  

Top komentāri

Vai tiešām
V
bija kādam jāatbrauc no pasaules malas, lai atrastu plastmasas daļiņas ? A ko visu laiku darīja mūsu gigantiskās uzraudzības iestādes? Kādi vēl pārsteigumi mūs gaida? Varbūt nitrāti???
Es
E
Lūdzu salīdziniet arī Daugavas ūdens sastāvu Baltkrievijas pierobežā un Rīgā.
J a tā
J
Tad jau vajag uzreiz pārbaudīt arī no Daugavas ņemtā dzeramā ūdens kvalitāti...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas