Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pētnieks: Latvijā ir liekas 180 vidusskolas

Runājot par vidusskolām, Latvijā šobrīd pietiek skolēnu 130 mācību iestādēm, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta panorāma sacīja skolu tīkla attīstības modeļa pētījumu grupas eksperts, ekonomģeogrāfs Jānis Turlajs, piebilstot, ka politiķi pārsvarā ir saprotoši, bet tieši iedzīvotāji, dzirdot par skolu slēgšanu, reaģē emocionāli.

Eksperts skaidroja, ka, ņemot vērā samazināto skolēnu skaitu, Latvijas izglītības tīklā ir nepieciešamas pārmaiņas.

"Nekas labs nav," sacīja eksperts atbildot par izglītības sistēmas tīkla efektivitāti. Viņš sacīja, ka vēl aizvien ir problēmas piesaistīt skolotājus, pedagogiem ir mazas algas. "Kaut kas ir jādara," sacīja pētnieks. 

Latvijā pietiek bērnu tikai 130 vidusskolām, bet šobrīd ir pāri pa 300 vidusskolām, pēc pētnieka datiem, vismaz 180 skolas būtu jāslēdz vai jāreorganizē. Bēdīgāka situācija ir laukos, bet arī lielajās pilsētās vidusskolas tiek uzturētas bez paralēlklasēm. Tas traucē strādāt padziļinātāk ar talantīgākajiem skolēniem. 

"Mēs neuzskatām, ka ir pamatoti uzturēt divas pustukšas vidusskolas," norādīja Turlajs. 

Eksperts skaidroja, ka ar pašvaldībām tiek runāts. Liela daļa politiķu ir saprotoši, bet tieši iedzīvotāji, kad tiek paziņots, ka slēgs skolu, reaģē emocionāli. Arī Rīgā situācija nav spīdoša - vairākās skolā netika atvērtas 10.klases šogad. "Kaut kas jau būs jādara," sacīja eksperts. 

Mums vajadzētu pamācīties no bagātākajām valstīm, piemēram, Norvēģijas, kur cenšas panākt, lai bērniem nav mazkustīgs dzīvesveids, norādīja eksperts, skaidrojot, ka Norvēģijā, kur klimats nav labāks kā Latvijā, cenšas panākt, lai bērni dotos uz skolu ar velosipēdu vai kājām. 

Norvēģijā cer panākt, ka 80% bērnu ies uz skolu kājām vai brauks uz to ar velosipēdu. "Tas ir viens virziens, kurā būtu jāstrādā," mudināja eksperts. "Neraugoties uz to, ka mums it kā trūkst finansējuma, bērni tiek vadāti ar skolēnu autobusiem bieži vien no mājās līdz skolai, un viņi faktiski nekustas," sacīja Turlajs, uzsverot, ka, protams, nerunā par tiem gadījumiem, kad no mājas līdz skolai ir tiešām liels attālums un bērnam nav citu alternatīvu nokļūšanai izglītības iestādē.

Kā ziņots, šodien plkst.12 Izglītības un zinātnes ministrijā tiks prezentēts pētījuma par optimālu skolu tīklu gala ziņojums. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) aģentūrai LETA atklāja, ka minētajā pētījumā kā prioritāri rekonstruējams noteikts 31 ceļa posms ar kopējo garumu 263 kilometri.

Top komentāri

vēl
v
Jāsāk ar sistēmisku valsts sakārtošanu - skola ir pēdējais ko nepieciešams slēgt. Jāsāk ar pašvaldību apvienošanu, kuru bezdarbības rezultātā ir skolas jāslēdz! Nav Latvijā vajadzīgas 109 pašvaldības - tas ir idiotisms un nonsenss, stulbāku pārvaldību grūti iedomāties! Šis "pētnieks" patiesībā parāda, cik vāja mums ir sociālo zinātņu joma. Šauri pētīt vienu problēmu neņemot vērā kontekstu ir absurdi. Vai gramatiskās interpretācijas (sausu faktu konstatāciju) metodi pētījumā vispār var saukt par pētījumu vai zinātni?
Elika
E
Nu kārtējais tuvredzīgais skatpunkts. Piekrītu viedoklim, ja nav skolas, nav cilvēku, viss izmirst, paliek tukšs. Skolas mums vajag, bet nevis tās vajag slēgt, bet skatīties plašāk, pirmkārt jau domāt par mūsu demogrāfiju un otrkārt, kas ir gan vissvarīgākais, samazināt nenormāli izaugušo VALSTS APARĀTU!!!!
Ass
A
Problema nav tajā vai skolēnam iet ar kājām vai mīties ar divriteni(sevišķi ziemas perioda)vai trūkstošos pedagogos,bet problēma ir valsti kura neko nedara lai uzlabotos demogrāfija .Ta turpinoties drīz par latviešiem teiks reiz dzīvoja ... . Pēc skolām sekos slimnīcas utt,un pēdējo slēgs Saeimu !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas