Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Petraviča: Eiropā jāmaina vide un domāšana, lai cilvēki ar invaliditāti justos iederīgi

Eiropā, tostarp Latvijā, jāmaina vide un domāšana, lai cilvēki ar invaliditāti tajā justos iederīgi, šodien, atklājot konferenci par Eiropas Invaliditātes stratēģiju, sacīja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Viņa norādīja, ka ik gadu personu ar invaliditāti skaits Latvijā un Eiropā pieaug, un arī nākotnes prognozes rādot, ka cilvēku ar invaliditāti skaits turpinās pieaugt. Pēc Petravičas paustā, iemesli tam ir dažādi, tostarp sabiedrības novecošanās, finansiāli apsvērumi, kā arī katra paša atbildība pret savu veselību.

Petraviča informēja, ka apmēram 10% Latvijas iedzīvotāju nepieciešams atbalsts, lai nodrošinātu viņiem iespējas pilnvērtīgi iekļauties sabiedrībā.

Ministre uzsvēra, ka invaliditātes jautājumu apspriešana, lai nodrošinātu cilvēku ar invaliditāti iespēju dzīvot iekļaujošā sabiedrībā, vairs nav "tabu" tēma un neatrodas ārpus politiskās dienaskārtības. Petraviča uzskata, ka šī jautājuma iekļaušana politiskajā dienaskārtībā veicinājusi iekļaujošas vides veidošanos.

Pēc ministres paustā, veidojot nākotnes Eiropu un Latviju, svarīgi domāt ārpus ierastā "rāmja", lai cilvēkiem ar invaliditāti nodrošinātu iespēju būt tādiem, kādi viņi ir. Šī iemesla dēļ jāmaina vidi un domāšanu, lai cilvēki justos sabiedrībā iederīgi, uzskata Petraviča.

Viņa aicināja cilvēkus būt drosmīgiem un atbildīgiem par saviem pieņemtajiem lēmumiem, kā arī nebaidīties no pārmaiņām.

Eiropas Invaliditātes foruma prezidents Jonis Vārdakastanis no Grieķijas norādīja, ka jautājumi, kas jāņem Eiropas Invaliditātes stratēģijā kļuvuši arvien plašāki.

Vārdakastanis uzsvēra, cik būtiski, lai valdības, sociālo kustību un cilvēku ar invaliditāti organizāciju pārstāvji paustu savu viedokli par to, kādai turpmāk būtu jāizskatās Invaliditātes stratēģijai.

Kā ziņots, šodien notiek konference par Eiropas invaliditātes stratēģiju.

Irīna Meļņika, Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas Sustento pārstāve, atklāj, ka patlaban ES politika invaliditātes jomā tiek veidota, balstoties uz Eiropas Invaliditātes stratēģiju 2010-2020, kurā iekļautas astoņas prioritārās jomas.

Pēc Meļņikas paustā, stratēģijā tiek runāts par pieejamību, vienlīdzīgām līdzdalības iespējām, nediskrimināciju, nodarbinātību, izglītību, sociālo aizsardzību, veselību un darbību invaliditātes jomā ārpus ES. Problēmas šajās jomās aizvien nav atrisinātas, tāpēc šobrīd Eiropas komisija gatavo jaunu piedāvājumu Eiropas invaliditātes stratēģijai 2020-2030.gada, kurā tiks iekļautas šīs, un, iespējams, arī citas darbības jomā, kas ir aktuālas cilvēkiem ar invaliditāti dalībvalstīs.

Lai noskaidrotu, kā Latvijai veicies, realizējot stratēģiju, kā arī uzzinātu ieteikumus jaunās stratēģijas izstrādē, Latvijā ieradušās delegācija no Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas, kas piedalās gan konferencē, gan apmeklē nevalstiskās organizācijas, kā arī valsts un pašvaldību iestādes.

 

Top komentāri

Vecsčekists
V
Nāk prātā komjauniešu sapulcēs dzirdētais - jādara, jābūt, jāpieņem mēri, labi būtu ja būtu!
Pareizaisvirsraksts
P
...jāmaina invalīdu domāšana, lai cilvēki ar invaliditāti justos iederīgi... .
un
u
par koncepciju Vienādas iespējas visiem 2010 viņa ir dzirdējusi? Kur tā izčabēja?Vajadzēja taču visiem būt integrētiem! Visiem neredzīgajiem mācīties parastās skolās, visur piekļūt... Vajag, daudz ko vajag, bet realitāte ir skaudra. Visi izliekas par nezin kādiem atbalstītājiem, visas nva tikai naudas atmazgāšanai, reāla palīdzība nav, vai ja dod kaut ko, tad arī prasa pretī n-tos papīrus. Invalīds tiek padarīts par lūdzēju un viņam jājūtas vainīgam visu uzpūsto institūciju priekšā, ka traucē viņu mieru. Kad saskarās ar TPC MURGS, skaļi jākliedz kas tur notiek, tāda birokrātija, kāda nauda aiziet šo monstru uzturēšanā, bet konkrētam cilvēkam sagaidīt kaut kādu kvalitatīvu preci vai pakalpojumu no viņiem ir nereāli.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas