Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pie Rāznas plūdu situācija pagaidām mierīga

Rāznas ezera apkaimē  šobrīd nav tiešu plūdu draudu, atbildīgie dienesti darbojas un kontrolē situāciju, tikai ir nepieciešams koordinēt ūdens līmeņa regulāciju starp Rāznas ezeru, Spruktu HES un Rēzeknes upi, atzīst Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Aldis Lieljuksis. Pagaidām šo koordināciju sarežģī nesakārtotās attiecības starp Rāznas ezeru regulējošās hidrobūves īpašnieku Ēriku Masteiko un pašvaldībām.

Ceturtdien Rēzeknes novadā viesojās izveidotās ekspertu komisijas, VUGD vadības un Civilās aizsardzības pārvaldes pārstāvji, lai uz vietas iepazītos ar situāciju un izstrādātu konkrētus priekšlikumus par nepieciešamajiem pasākumiem iespējamo plūdu ietekmes mazināšanai Rēzeknes novadā, kas jāiesniedz valdībā līdz 26.martam. Šādu komisiju ar premjera Valda Dombrovska (JL) rīkojumu izveidota, atbildot uz Rēzeknes novada domes 11.marta vēstuli, kurā viņi aicina valdību izsludināt ārkārtas situāciju Rēzeknes novada plūdu apdraudētajā teritorijā.

Šobrīd ūdens līmenis Rēzeknes upē ir paaugstinājies, appludinot divu dzīvojamo māju pagalmus. Rēzeknes pilsētas domei ir izdevies mutiski vienoties ar Ē.Masteiko par to, ka nepieciešamības gadījumā viņš pievērs slūžas, lai akumulētu no Rāznas ezera izplūstošo ūdeni un neļautu appludināt pilsētu, taču, kā uzskata gan Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs, gan VUGD vadība, šāda komunikācija ir nepietiekama un atbildīgajām ministrijām ir jāizstrādā normatīvie akti par tiesisko noregulējumu, kas nosaka ūdens līmeņa regulēšanu Rāznas ezerā un, iespējams, arī citās ūdenskrātuvēs Latvijā.

Šobrīd ūdens līmenis Rāznā ir sasniedzis 163,67 m virs jūras līmeņa, kas ir 30 cm zem maksimālā, tāpēc, ja gaisa temperatūra nepaaugstināsies pārāk strauji un nebūs lietus, pagaidām var droši pacelt ūdens līmeni par 25 -- 30 cm, neko neappludinot. Kā informēja Rēzeknes pilsētas civilās aizsardzības komisijas pārstāvis Andris Skredelis, dome ir panākusi vienošanos gan ar Spruktu HES, gan arī Rāznas slūžu īpašnieku. „Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājam Aleksandram Bartaševičam bija telefoniska saruna ar Masteiko, kurš apstiprināja, ka viņam ir sagatavoti vajadzīgie materiāli un ir cilvēks, kas visu diennakti dežurē blakus hidrobūvei, lai pēc viņa komandas veiktu ūdens līmeņa regulēšanu. Mums nav pamata neticēt  Masteiko solījumam. Ja daba neizspēlēs ļaunu joku un gaisa temperatūra pieturēsies tāda, kāda tā ir šobrīd, mēs izspruksim sveikā un plūdu Rēzeknē nebūs.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas