Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pieciem no 23 sasirgušajiem Valmieras futbola nometnes bērniem konstatēts norovīruss

Līdz šim pieciem no kopumā 23 bērniem, kurus šīs nedēļas sākumā nometnē Valmierā piemeklēja slikta dūša, vemšana vai caureja, konstatēts norovīruss, aģentūra LETA uzzināja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Pārējie bērni vēl tiek izmeklēti, skaidroja SPKC pārstāve Laura Ševčenko.

SPKC epidemiologi pieļauj trīs iespējas, kā bērni varētu būt sasirguši ar norovīrusu. Iespējams, viens bērns bijis inficējies ar lipīgo slimību un sadzīves kontaktu ceļā nodevis to pārējiem, vai arī saslimšanu izraisījusi nometnē pieejamā pārtika vai ūdens. Kā skaidro Ševčenko, lai saslimtu ar norovīrusu, tas ir "jāapēd", respektīvi, jāuzņem ūdens, pārtikas vai sadzīves ceļā ar nemazgātām rokām.

Epidemioloģisko izmeklēšanu SPKC sadarbībā ar citiem iesaistītajiem dienestiem plāno pabeigt līdz 12.jūnijam.

Kā ziņots, 4.jūnijā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi saņēma izsaukumus pie vairākiem bērniem futbola skolas Metta nometnē Valmierā, kuri sūdzējušies par sliktu dūšu, vemšanu vai caureju. Vairāki no viņiem tika nogādāti slimnīcā. Turpmākās divas dienas, 5. un 6.jūnijā, no šīs pašas nometnes ar līdzīgām sūdzībām slimnīcā tika nogādāti vēl vairāki bērni.

Par notikušo tika informēts gan SPKC, kas sācis epidemioloģisko izmeklēšanu, gan Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

PVD inspektori jau ir paņēmuši pārtikas paraugus no kafejnīcas, kura nodrošina bērnu ēdināšanu un nosūtījuši tos laboratoriskai izmeklēšanai. "PVD saņēma informāciju par vairākiem bērnu saslimšanas gadījumiem bērnu vasaras nometnē Valmierā. Šobrīd PVD veic pārbaudi kafejnīcā, kas nodrošina bērnu nometnes dalībnieku ēdināšanu. Līdzšinējā pārbaudē kafejnīcas telpu higiēna ir atzīta par atbilstošu prasībām, taču inspektori ir konstatējuši atsevišķus pārkāpumus tehnoloģisko procesu, kas saistīti ar ēdienu gatavošanu, ievērošanā, kā arī atsevišķu pārtikas produktu izsekojamībā," iepriekš norādījusi PVD pārstāve Ilze Meistere.

Tikmēr nometnes vadītāja Maira Mihelsone iepriekš sacījusi, ka sliktās pašsajūtas iemesls ir ikdienišķs vīruss, kas, 77 nometnes dalībniekiem uzturoties vienuviet, stiprās saules un karstuma ietekmē aktīvi izplatījies. "Nav tik traki, kā izklausās. Ja bērni ar šo vīrusu saslimtu mājās, vienreiz varbūt izvemtos un nākamajā rītā ietu uz skolu. Tā arī tagad tie, kas sākumā tika ielikti slimnīcā, iznākot no slimnīcas, jau atgriežas nometnē," norādīja Mihelsone.

Patlaban situācija nometnē tiek kontrolēta, pastāstīja Mihelsone. Lai arī problēma nav konstatēta pārtikā, ir mainīta ēdienkarte, tāpat uzmanīta arī nometnes dalībnieku veselība. "Tiek darīts viss, lai nodrošinātu bērnu labsajūtu un labi pavadītu laiku nometnē," apgalvoja Mihelsone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas