Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pieļauj, ka atcels samazināto PVN

Kaut gan priekšvēlēšanu retorikā partiju apvienība Vienotība solīja nodokļus necelt, ceturtdienas rītā intervijā Latvijas Radio premjers un arī nākamās valdības vadītāja kandidāts Valdis Dombrovskis pauda viedokli, ka varētu nākties atteikties no samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes, ar ko šobrīd tiek apliktas vairākas preču un pakalpojumu grupas. Viņš gan neprecizēja, kad tas varētu notikt.

Šādā veidā varētu kompensēt trešdaļu no iztrūkuma, ko radīs plānotais darbaspēka nodokļu samazinājums, skaidroja V. Dombrovskis. Atlikušo piepildīs citu ieņemto nodokļu apjoma pieaugums, kas radīsies, samazinot ēnu ekonomiku.

Viņa preses pārstāvis Mārtiņš Panke par šādiem V. Dombrovska izteikumiem gan nebija informēts, savukārt Finanšu ministrijas (FM) preses sekretāre Aiga Aizpuriete skaidro: «Šis ir jaunās valdības deklarācijas jautājums, un šobrīd tas vēl ir tapšanas stadijā.» Viņa piebilst - nav noslēpums, ka samazināto PVN likmju atcelšana ir Zatlera Reformu partijas (ZRP) piedāvājums. FM piedāvājumā šāds patēriņa nodokļu paaugstinājums neesot bijis paredzēts. ZRP pirms vēlēšanām solīja triju gadu laikā par deviņiem procentpunktiem samazināt nodokļu slogu darbaspēkam, negatīvo fiskālo efektu mazinot, atceļot samazināto PVN likmi un palielinot nekustamā īpašuma nodokli, bet mazturīgajiem iespējamo preču cenu kāpumu kompensēt ar «sociālajiem spilveniem».

FM parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele (Vienotība), kuru min kā labklājības ministra amata kandidāti, skaidro, ka ir vērtējama PVN likmju izlīdzināšana tur, kur ir atrodams saprātīgs un sociāli taisnīgs kompensējošais mehānisms. «Tas pilnīgi noteikti un nekādā gadījumā neattieksies uz nākamo gadu,» stāsta I. Viņķele. Viņa piebilst, ka par taisnīgām kompensācijām mazturīgajiem iedzīvotājiem varēs runāt tad, kad būs īstenota iedzīvotāju sākuma un ikgadējo ienākumu deklarēšana. «Apskatīsimies, kas ļaudīm pieder, apzināsim, vai var savietot datubāzes, lai nav tā, ka sociālās palīdzības dienests operē ar nepilnīgu personas mantiskā stāvokļa izvērtējumu. Jo principā tas ir pareizi - ar lielu varbūtību varu teikt, ka bankas valdes loceklim zāļu iegādei nav vajadzīgs mazais PVN. Bet to mēs varam darīt tikai tad, kad arī daudzbērnu ģimene, kuras ienākumi ir zem vidējā līmeņa, humāni un cieņpilni var šo kompensāciju par medikamentiem saņemt,» pauž I. Viņķele, piebilstot, ka pirms PVN izlīdzināšanas noteikti būs pārejas periods.

PVN samazināto likmi (12%) piemēro medikamentiem, medicīniskajām ierīcēm un medicīnas precēm, zīdaiņiem paredzētajiem specializētajiem produktiem, siltumenerģijai, elektroenerģijai, dabasgāzei, malkai, presei, mācību literatūrai un oriģinālliteratūras izdevumiem, sabiedriskā transporta pakalpojumiem iekšzemē, viesu izmitināšanas pakalpojumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas