Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Piena ūsas jaunākajiem

Turpmāk papildus bezmaksas pienam arī augļus un dārzeņus varēs saņemt ne tikai skolēni, bet arī bērnudārzu audzēkņi. Abas programmas Skolas piens un Augļi skolai no nākamā mācību gada tiek apvienotas, tāpēc gaidāmas vairākas izmaiņas. Lai gan visas izglītības iestādes atbalstam nepiesakās, Zemkopības ministrijā (ZM) programmas rezultātus vērtē kā ļoti labus.

Eiropas Komisija abas atbalsta programmas nolēmusi apvienot, lai palielinātu programmas efektivitāti gan budžeta izlietojumā, gan programmas mērķu sasniegšanā. Līdz ar to šobrīd Latvijā jādara tāpat. ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta eksperte Dace Freimane Dienai stāsta, ka nauda nākamajam mācību gadam no Eiropas Savienības jau ir piešķirta – augļu un dārzeņu nodrošināšanai tie ir 831 091 eiro, bet pienam – 745 497 eiro. Daļēji gan mainīts finansēšanas modelis, tāpēc naudas kopumā ir mazāk. Iepriekš pienu skolēni varēja saņemt visu mācību gadu, tagad programmu varēs sākt tikai oktobrī un turpināt līdz apmēram aprīļa beigām. Savukārt augļus un dārzeņus bērni saņems tāpat kā līdz šim – no novembra līdz februāra beigām. Šonedēļ valdība arī lems par valsts līdzfinansējumu, ko plānots saglabāt esošajā apmērā, un tas nozīmē, ka augļu un dārzeņu porcijas, kā arī piens bērndārzniekiem un pamatskolēniem būs bez maksas.

Apvienotā skolu atbalsta programma darbosies ar vienotu pieeju, un turpmāk augļus, dārzeņus un pienu skolēni saņems trīs reizes nedēļā. Turklāt bezmaksas pienu, kā arī augļus un dārzeņus varēs saņemt ne tikai skolēni, bet arī bērndārznieki, ja izglītības iestāde šai programmai pieteiksies. Vienlaikus gan samazinātā finansējuma dēļ atbalstu vairs nesaņems 10.–12. klašu skolēni. Līdz šim viņi pienu varēja saņemt par pazeminātu cenu. Tāpat vairs nebūs iespējas skolēniem par samazinātu cenu saņemt kefīru, jogurtu un dažus citus piena produktus.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 15. augusta, avīzē Diena!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas