Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pilngadīgām personām turpmāk būs jāmaksā par velosipēda vadītāja apliecības iegūšanu

Valdība otrdien apstiprināja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavoto noteikumu projektu, kas paredz Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pakalpojumu cenrādī pilngadīgām personām ieviest maksu par teorijas eksāmenu velosipēda vadītāja tiesību iegūšanai, kā arī noteikt maksu par velosipēda vadītāja apliecību.

Velosipēda vadītāja apliecība maksās 6,84 eiro ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), savukārt teorētiskā eksāmena kārtošana velosipēda vadītāja apliecības iegūšanai maksās 7,74 eiro ar PVN.

Atbrīvojums no maksas par teorētisko eksāmenu un velosipēda vadītāja apliecību turpmāk būs tikai nepilngadīgām personām.

SM skaidro, ka līdz šim bija noteikts, ka velosipēda vadīšanas apliecības iegūšanai teorētiskais eksāmens ir bez maksas, tāpat arī velosipēda vadītāja apliecību izsniedz bez maksas, bet turpmāk to nav iespējams nodrošināt, ņemot vērā šo pakalpojumu sniegšanas faktiskās izmaksas.

Ceļu satiksmes likums nosaka, ka piedalīties ceļu satiksmē ar velorikšu atļauts personai, kura ir sasniegusi 18 gadu vecumu un ir saņēmusi velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības. Tāpat piedalīties ceļu satiksmē ar elektroskrejriteni personai vecumā no 14 gadiem atļauts, ja tai ir velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības.

CSDD pārstāvji aģentūrai LETA skaidroja, ka, vadot elektroskrejriteni ir nepieciešama vismaz velosipēda vadītāja apliecība vai jebkuras citas kategorijas vadītāja apliecība. Tas attiecas arī uz pilngadīgām personām un, ja nav iegūta neviena vadītāja kategorija, elektroskrejriteni ir aizliegts vadīt.

Tāpat grozījumi paredz, ka elektroskrejriteņa reģistrācijas numura uzlīme ar iekļautu hologrāfisko uzlīmi maksās trīs eiro ar PVN, savukārt velosipēda, velorikšas vai koplietošanas elektroskrejriteņa reģistrācijas uzlīme maksās 2,08 eiro ar PVN.

Vienlaikus ar grozījumiem aktualizētas cenas atsevišķiem CSDD pakalpojumiem atbilstoši pakalpojumu izpildes faktiskajām cenām.

Jau ziņots, ka Latvijā no pirmdienas, 1.aprīļa, ceļu satiksmē ir aizliegts piedalīties ar nereģistrētiem elektroskrejriteņiem.

No šā gada 1.janvāra stājas spēkā grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas nosaka, ka elektroskrejriteņu un velorikšu reģistrācija ir obligāta, un pie to konstrukcijas jābūt pielīmētai valsts reģistrācijas uzlīmei. Esošie transportlīdzekļi bija jāreģistrē līdz 2024.gada 31.martam, bet no 1.aprīļa ar nereģistrētiem šiem transporta līdzekļiem ir aizliegts piedalīties ceļu satiksmē.

Grozījumi noteikumos attiecas arī uz pašizgatavotiem vai pārbūvētiem elektroskrejriteņiem. Tāpat arī līdz šim reģistrētie elektroskrejriteņi ir jāreģistrē atbilstoši jaunajai kārtībai un ir jāsaņem jauna reģistrācijas uzlīme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas