Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Plāno samazināt Rīgas lidostas maksas aviopārvadātājiem, kas uzsāk jaunus lidojumus

Satiksmes ministrija (SM) valsts sekretāru sanāksmē izsludināšanai ir pieteikusi noteikumu projektu, kas paredz atlaižu piešķiršanu aviopārvadātājiem, kuri uzsāk lidojumus jaunā lidojumu maršrutā vai arī ir pārvadājuši lielāku izlidojošo pasažieru skaitu attiecībā pret iepriekšējo gadu.

Kā skaidro SM, lidostas maksa ir viens no faktoriem, kas ietekmē aviopārvadātāju lēmumu pieņemšanu attiecībā uz galamērķu plānošanu. Veicot Rīgas lidostas sniegto pakalpojumu lidostu maksu salīdzināšanu ar ārvalstu lidostām, ir konstatēts, ka lidostas arvien vairāk tiecas samazināt lidostu maksas un piedāvā daudzveidīgus pakalpojumu apmaksas variantus gaisa pārvadātājiem. Arvien izteiktāka tendence lidostās esot palielināt neaviācijas ienākumu īpatsvaru attiecībā pret aviācijas ienākumiem, kuras veicināšanā nozīmīgs ir pasažieru plūsmas pieaugums.

SM norāda, ka lidostas piedāvā atlaides un ievieš zemākas maksas aviopārvadātājiem, kas uzsāk jaunus lidojumus, palielina lidojumu biežumu, uzrāda noteikta apjoma pārvadāto pasažieru skaitu un tā pieaugumu. Tādējādi tiek piesaistīti jauni gaisa pārvadātāji un palielināta pasažieru plūsma. Atlaides tiek piemērotas pasažieru maksām, gaisa kuģu pacelšanās un nosēšanās un stāvvietu maksām, to apjomam svārstoties no 100 līdz 25 % atkarībā no laika perioda un pārvadāto pasažieru skaita.

Aviācijas maršrutu attīstīšanas procesā lidosta "Rīga" vairākus gadus saskaroties ar aviopārvadātāju interesi saņemt lidostas atbalstu, uzsākot jaunus lidojumu virzienus, palielinot lidojumu biežumu un pārvadāto pasažieru skaitu. Līdz ar to, lai lidostai "Rīga" piesaistītu jaunus gaisa pārvadātājus, veicinātu esošā maršrutu tīkla paplašināšanu un pasažieru skaita palielināšanu esošajos maršrutos, būtu vēlams ieviest citu starptautisko lidostu praksi - lidostas maksu diferencēšanu gaisa pārvadātājiem, kas uzsāk lidojumus jaunos lidojumu maršrutos, kā arī tiem, kas katru gadu palielina pārvadāto pasažieru skaitu, uzsver SM.

Pašreizējo normatīvo aktu struktūra nedod iespēju izdarīt grozījumus tajos, lai ieviestu diferencētās maksas un to iekasēšanas kārtību. SM izstrādātais noteikumu projekts paredz izdot jaunus Ministru kabineta noteikumus, kuros tiek noteikta maksa par lidostas "Rīga" lidlaukā sniegtajiem pakalpojumiem.

Projektā, piemēram, paredzēts, ka maksa par pasažieru un publisko uzgaidāmo telpu un gaiteņu, kā arī citas pasažieru apkalpošanai nepieciešamās pasažieru termināļu infrastruktūras izmantošanu ir 2,18 lati par katru izlidojošo pasažieri. Taču, ja gaisa pārvadātāja izlidojošo pasažieru skaits kalendārā gadā ir lielāks par iepriekšējā gadā no Rīgas lidostas pārvadāto tiešo izlidojošo pasažieru skaitu un iepriekšējā gadā no Rīgas lidostas pārvadāto izlidojošo pasažieru skaits nav mazāks par vienu tūkstoti, tad maksa ir 1,09 lati par katru papildus pārvadāto izlidojošo pasažieri. Tas nozīmē, ka maksa ir samazināta divas reizes. Līdzīgas atlaides ir paredzētas, atverot jaunus maršrutus Rīgas lidostā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas