Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Prezidents dod godu Čingizhanam un nonāk piektā stāva jurtā

Kā ierasts, ar svinīgu godasardzi pie Mongolijas Prezidenta pils ceturtdienas rītā tika sagaidīts Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš un pavadošā delegācija. Atbilstoši tradīcijai, mūsu prezidents, paklanot galvu, deva godu milzīgajai Čingizhana statujai, kurai nav iespējams paiet garām, no parādes puses pieejot ēkā, kurā atrodas gan prezidenta darba telpas, gan valsts parlaments un valdība. Blakus ēkā izvietots arī Mongolijas Valsts vēstures muzejs.

Mongolijas prezidents Cahiagins Elbegdoržs mūsu valsts pirmo amatpersonu uzņēma prezidenta pils piektajā stāvā izveidotajā jurtā. Kā zināms, nomadiem raksturīgās jurtas arī mūsdienu Mongolijā ir ierasta dzīvesvieta ne vien stepēs, bet arī galvaspilsētā Ulanbatorā. Kā Dienai pastāstīja bijušais Ulanbatoras vicemērs, Latvijas goda konsuls Mongolijā Čoimpogs Bats, Ulanbatorā joprojām ap 60% iedzīvotāju dzīvo jurtu rajonos, kas gan nenozīmē, ka tur it tikai jurtas – cilvēki dzīvo arī privātmājās.

Oficiālās vizītes ietvaros amatpersonas parakstīja vairākus dokumentus, tostarp nolīgumu par starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu un abu valstu ārlietu ministriju saprašanās memorandu par sadarbību. Līdzīgi kā Tadžikistānā, kur Latvijas Valsts prezidents un pavadošā delegācija bija vizītē nedēļas sākumā, līdzi atbraukušie uzņēmēji piedalījās biznesa forumā. To atklājot, Andris Bērziņš izteicās gluži līdzīgi kā Tadžikistānā, atzīstot, ka abu valstu tirdzniecības apjomi ir tik nelieli, ka izklausītos nenopietni, ja tos nosauktu.

"Mēs atrodamies tālu viens no otra un mēs nekonkurēsim savā starpā. Tā ir ļoti laba bāze, lai varētu attīstīt sadarbību," norādīja Bērziņš, uzsverot, ka abās valstīs, kam pa vidu ir "vienīgā zeme, kas mūs šķir", ar to domājot Krieviju, ir vienāds dzelzceļa sliežu platums, kas dotu iespējas Mongolijas pusei izmantot neaizsalstošās ostas Latvijā biznesa kontaktiem ne tikai ar Baltijas valstīm, bet visām valstīm ap Baltijas jūru.

Oficiālās vizītes ietvaros Bērziņš atklāja fotoizstādi par Latviju, sniedza interviju Mongolijas nacionālajai ziņu aģentūrai, bet piektdien plānojis teikt uzrunu diskusijā ar abu valstu izglītības un zinātnes pārstāvjiem, kā arī apmeklēt Terelj Nacionālo parku un pasniegt balvu zirgu skriešanās un loka šaušanas sacensību uzvarētājiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas