Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pusdienas skolā - galvenā ēdienreize

Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā audzēkņu vecākiem ir tā priekšrocība internetā uzzināt, kas viņu bērniem piedāvāts skolā pusdienās, un atruna, ka šodien atkal bija tā negaršīgā zupa, tāpēc nopirku čipsus, nedarbojas. Šī ir viena no nedaudzām skolām, kurās skolas ēdnīcas ēdienkarte pieejama arī skolēnu vecākiem, jo reizi nedēļā tā tiek ievietota ģimnāzijas mājaslapā, tajā norādītas gan cenas, gan ēdiena uzturvērtība - kaloriju skaits, ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku daudzums.

Skolas direktora pienākumu izpildītājs Māris Purviņš uzsver, ka ēdnīcā piedāvātā ēdienkarte tiek regulāri saskaņota ar izglītības iestādes medicīnas māsu; bijuši arī gadījumi, ka ģimnāzijas vadība lūgusi ēdinātājiem ieviest ēdienkartē korekcijas, lai izvairītos no pārāk lielas vienveidības. M. Purviņš pozitīvi vērtē sadarbību ar ēdinātājiem (Fazer Amica), līgumu ar ēdināšanas uzņēmumu ģimnāzija slēdz uz diviem gadiem, jo īsāks sadarbības laiks neradītu ieinteresētību ēdināšanas uzņēmumam ieguldīt ģimnāzijas ēdināšanas bloka attīstībā.

Diskusija par uztura kvalitāti skolā ir īpaši nozīmīga, jo daudziem skolas pusdienas ir galvenā ēdienreize dienā, saka uztura speciālisti. Lai nodrošinātu skolā veselīgu ēdināšanu, būtu jāsadarbojas izglītības iestādes pārstāvjiem, ēdināšanas uzņēmuma darbiniekiem un skolēnu vecākiem, tikai tā panākams, ka bērni un pusaudži ēd veselīgi, ir pārliecināts Fazer Amica rīkotājdirektors Aigars Kaugars. Uzņēmums nodrošina ēdināšanu 10 vispārizglītojošajās skolās, kā arī vairākās pirmsskolas izglītības un augstākās izglītības iestādēs. Skolēnu ēdiena gatavošanā pēc iespējas tiek izmantoti vietējie produkti, lai arī visa gada garumā Latvijas klimata dēļ tas nav iespējams.

Jau ceturto gadu visas ēdienkartes apstiprina Latvijas Diētas ārstu asociācija, stāsta A. Kaugars, «jo uzskati, kāds ēdiens ir veselīgs un kāds nav, ir ļoti atšķirīgi gan izglītības iestāžu pārstāvjiem, gan skolēnu vecākiem. Tāpēc vajadzīgs asociācijas apstiprinājums, kas ļauj mums argumentēti pamatot, ka piedāvātais ēdiens tiešām ir veselīgs».

Plānojot skolēnu ēdienkarti, jāņem vērā divi principi: pirmkārt, uztura sabalansētība - lai būtu sabalansēts olbaltumvielu, ogļhidrātu, tauku daudzums un tiktu ievērots vecumposmam atbilstošs kaloriju daudzums, otrkārt, daudzveidība.


Strikti noteikumi, kādam jābūt uzturam skolās, patlaban attiecas tikai uz 1. klašu skolēniem, kuri saņem valsts finansētas brīvpusdienas, norādīja Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Arāja. No valsts budžeta vienam skolēnam paredzēti 80 santīmi dienā, un tos piešķir neatkarīgi no izglītības iestādes dibinātāja statusa. No 2. klases visiem skolēniem brīvpusdienas nav paredzētas, taču attiecībā uz ēdienkarti ir daudz ieteikumu, kas mudina izglītības iestāžu virtuvēs gatavot veselīgu uzturu.

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas numurā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas