Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

PVD izmeklējumiem saistībā ar zirga gaļas skandālu pieprasa 9 355 latus

Lai varētu veikt nepieciešamos izmeklējumus saistībā ar aizdomām par zirga gaļas klātbūtni produkcijā, kur kā izejviela norādīta govs gaļa, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) no valsts budžeta pieprasījis 9355 latus, informēja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Nedaudz vairāk nekā 1600 latu ir izmaksas, kas attiecināmas uz nepieciešamo darbu administrēšanu, savukārt pārējā summa paredzēta laboratoriskajiem izmeklējumiem.

"Tiklīdz finansējums tiks piešķirts, paraugus varēs nosūtīt laboratoriskajiem izmeklējumiem. Patlaban turpinām pārbaudes. Kad tās noslēgsies, un, ja aizdomas apstiprināsies, nekavējoties informēsim par rezultātiem," sacīja Balodis.

Krāpšana izpaužas kā zirga gaļas izmantošana produktos, nenorādot to produkta marķējumā. Turklāt zirga gaļa ir lētāka par liellopu gaļu.

Tikmēr Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas vadītāja Ināra Šure sacīja, ka apšauba vietējo uzņēmēju vēlmi mānīties ar lētākās zirga gaļas izmantošanu produktos.

"Latvijā ir atsevišķi gaļas produkti, kuros ir pievienota zirga gaļa, bet tas ir norādīts arī uz iepakojuma, lai patērētāji būtu informēti. Nedomāju, ka šāda krāpšanās Latvijā ir iespējama lielā apmērā, jo uzņēmumi regulāri tiek kontrolēti," sacīja Šure.

Vienlaikus viņa atzina - ja gadījumā Latvijā tiks atklāts kāds atsevišķs gadījums ar šāda veida krāpšanos, noteikti sekos sankcijas pret uzņēmumu gan no atbildīgo valsts iestāžu puses, gan arī to organizāciju puses, kurās uzņēmums darbojas.

"Šādi uzņēmumi, kas nodarbojas ar patērētāju maldināšanu, noteikti nav un nekad nebūs ilgtermiņa spēlētāji. Tomēr lielākie soģi jau būs patērētāji, kas noteikti nākamreiz rūpīgi apdomās, vai tāda uzņēmuma produkciju vispār iegādāties," norādīja organizācijas vadītāja.

Kā ziņots, Eiropas pārtikas ražošanas nozari pamatīgi satricinājis zirga gaļas skandāls, proti, produktos, kuru sastāvā uzrādīta 100% liellopu gaļa, atklāta arī zirga gaļa.

Lai gan zirga gaļa neapdraud patērētāju veselību, atbildīgie dienesti pauduši satraukumu, ka gaļa varētu saturēt veterināro medikamentu fenilbutazonu, kas bieži tiek izmantots zirga ārstēšanā. Šāda gaļa gan varētu apdraudēt cilvēku veselību, un to pārtikā lietot nav atļauts.

Eiropas Komisija aicinājusi visas Eiropas Savienības dalībvalstis no 1.marta veikt dezoksiribonukleīnskābju (DNS) testus liellopu gaļas produktiem, lai pārbaudītu, vai tajos nav zirga gaļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas