Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Raidījums: KNAB pārcelšanās aizkavējas, jo būvniekam vairs neļauj strādāt ar valsts noslēpuma objektiem

Par gadu aizkavējusies KNAB pārcelšanās uz jaunām telpām. Izrādās konkursā izraudzītā būvkompānija, kam bija jāpielāgo ēka biroja vajadzībām, zaudējusi pielaidi valsts noslēpumam un vairs nav bijusi tiesīga darbus turpināt, svētdienas vakarā ziņo TV3 raidījums Nekā personīga.

Arčers nebūt nav vienīgais lielais spēlētājs būvniecības biznesā, kam Satversmes aizsardzības birojs pēdējā laikā vairs nav izsniedzis speciālo atļauju. Valsts nekustamie īpašumi ceļ trauksmi un uzskata, ka saraksts ar kompānijām, kam valsts vairs neļauj būvēt ar valsts noslēpumu saistītas ēkas, tagad ir nepietiekami īss. SAB priekšnieks Jānis Maizītis uzsver, ka prasības nav kļuvušas stingrākas, taču ir jautājums, cik godīgi būvnieki kārto savu biznesu.

Savā pēdējā darba dienā pagājušā gada novembrī KNAB priekšnieks Jaroslavs Steļčenoks novērtēja savu darbu, atvadījās un pauda gandarījumu, ka jau pavasarī birojs strādās jaunās telpās.

Par diviem ar pus miljoniem  veikt darbus KNAB  jaunajā ēkā uzticēja būvkompānijai Arčers. KNAB strādā ar valsts noslēpumu un tāpēc biroja ēkai jāatbilst drošības prasībām. Lai būvnieks varētu strādāt šādos objektos, jāsaņem Satversmes aizsardzības biroja izsniegts industriālās drošības sertfikāts.

Tas apliecina kompānijas uzņēmējdarbības prakses caurspīdīgumu un konfidenciālas informācijas drošumu. SIA Arčers šāda atļauja bija no 2006.gada . Sertifikāta kārtējais termiņš beidzās pērn  30.septembrī, trīs dienas pēc līguma noslēgšanas par darbiem KNAB ēkā.

Kompānijā stāsta, ka dokumenti Satversmes aizsardzības birojā iesniegti savlaicīgi, vairākus mēnešus pirms atļaujas termiņa beigām. Valsts nekustamajiem īpašumiem tas bija nebijis precedents, ka zināmā mērā valsts neuzticas kompānijai, ar kuru jau noslēgts līgums par sadarbību. Darbi jaunajā KNAB ēkā palikuši īsti neuzsāki un šogad februārī līgums lauzts.

Valsts īpašumu apsaimniekotājs bija spiests izraudzīties būvnieku, kam industriālās drošības sertifikāts ir - SIA Abora.Citadeles ielā trešo nedēļu notiek darbi ar cerību, ka nākampavasar KNAB jau strādās tur.

Arčers pārstāve stāsta, ka valsts nav apzināti maldināta par kompānijas  spējām strādāt ar valsts noslēpuma būvēm. Nekas neesot liecinājis, ka sertifikāts netiks pagarināts.Pret būvnieku nav sākti viņiem zināmi kriminālprocesi, arī valdes locekļi saņēmuši pielaidi valsts noslēpumam. Uz SAB saukti vienīgi uzņēmuma  līdzīpašnieki. Iemesli, kāpēc valsts viņiem vairs neuzticas, neesot tikuši nosaukti.

SAB priekšnieks Jānis Maizītis norāda: "Es noteikti negribētu piekrist, ka kaut kādā veidā ir mainījušās prasības pret industriālās drošības sertifikāta izsniegšanu. Cits jautājums ir par to, kā dažādas uzņēmējsabiedrības kārto savu biznesu un kāda informācija nonāk tiesībsargājošo un drošības iestāžu rīcībā."

No apgrozījuma ziņā lielākajām būvkompānijām valsts noslēpuma objektus patlaban var celt tikai divas UPB un Re&Re. 

SAB 2013.gadā nepagarināja industriālās drošības sertifikātu kompānijai Merks, pērn to zaudēja arī Skonto būveLNK Industries to neprasa, jo KNAB to tur aizdomās par korupciju. Ostas celtnieks nekvalificējas sertifikāta saņemšanai, bet BMGS atteicās raidījumam sniegt informāciju, kāpēc būvfirmai šīs atļaujas nav.

Valsts nekustamo īpašumu apsaimniekotāju uztrauc zemā būvnieku  konkurence, kas tādējādi valsts noslēpumu objektus ļaus celt par nesamērīgi augstām cenām. Daļēji arī naudas trūkuma dēļ nesen  atcēla Liepājas cietuma būvniecību.

"Šobrīd šo būvju skaits pret iespējamo būvnieku skaitu sāk kļūt problemātisks, mēs sākam just, ka šādu būvnieku ar sertifikātu sāk pietrūkt! Līdz ar to tā ir tāda problēma, kur nozarei vajadzētu skatīties līdzi un  sākt diskusiju, ka būvnieku skaits sāk kļūt nepietiekams," saka VNI valdes locekle Līga Ermane.

Likums paredz, ka iemesli, kāpēc kompānijas nevar saņemt šo valsts noslēpuma ēku celšanai nepieciešamo sertifikātu,  drošības iestādēm nav jāpaskaidro. Nākamā reize, kad atteikumu saņēmušais uzņēmums var pretendēt šādas atļaujas saņemšanai ir tikai pēc 5 gadiem. SAB lēmumu var pārsūdzēt ģenerālprokuroram, un tā lēmums ir galīgs.

Ar to mierā nav Skonto būve.Tā un  vēl divas uzņēmēja Gunta Rāvja firmas vērsušās ar sūdzību Satversmes tiesā.Lieta ir ierosināta.

Konstitucionālās tiesas spriedums līdzīgā lietā ļauj izdarīt secinājumus, ka likumdevējam būs šī kārtība jāmaina un uzņēmēji par atteikumu varēs tiesāties. Valdības darba grupa jau strādā pie likuma izmaiņām.Tomēr premjers nedomā, ka tāpēc prasības speciālo atļauju  saņemšanai mazināsies.

No radušās situācijas KNAB noteikti nav ieguvējs, jo Brīvības ielā ēku īpašnieks palielinājis nomas maksu. Par šā gada  8 mēnešiem  KNAB  samaksājis vairāk nekā 200 tūkstošus. Valsts nekustamajos īpašumos apgalvo, ka nomas maksa jaunajā ēkā visa gada laikā būs trīs reizes mazāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas