Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Raidījums: Stunžāns palīdzējis viltot dokumentus, lai krāpšanu ar tīrīšanas līdzekļiem neatklātu

Nepublicētās telefonu un e-pastu sarunās atklājas, ka Rīgas satiksmes darbinieks Vjačeslavs  Stunžāns palīdzēja viltot dokumentus, lai krāpšanās ar Rīgas satiksmes transportu tīrīšanas līdzekļiem nenāktu gaismā, svētdien vēsta raidījums Nekā Personīga.

Pēc Nekā Personīga pagājušās nedēļas stāsta ierosināts kriminālprocess par noziedzīgu nodarījumu pret mantu. Izmeklēšanā vajadzētu noskaidrot, kas saņēma naudu par pasūtītajām nanotehnoloģijām, kuru vietā Rīgas satiksmei piegādāja ūdeni. Tikmēr notikuma galvenā lieciniece Vita Baurovska nedēļas vidū pēkšņi atsauca raidījumam stāstīto. Viņa melojusi, jo esot ietekmēta. Bez Nekā personīga ierakstītās intervijas šajā lietā ir daudz dokumentu un pierādījumu, kas liecina, ka Rīgas satiksme nesaņēma to, par ko samaksāja lielu naudu.

2012. gada nogalē celtniecības firma MJ Partneri saņēma izdevīgu piedāvājumu- piedalīties publiski neizziņotā Rīgas Satiksmes cenu aptaujā par nanotehnoloģiju piegādāšanu transporta mazgāšanai. Līguma summa 280 000 latu+PVN. MJ Partneri piekrita un pēc brīža uzvarēja sarunātajā konkursā. Pirmā nanotehnoloģijas piegāde pēc papīriem notika 2013.gada 1.martā par summu 140 000 latu.

Problēmas sākās, kad Valsts ieņēmumu dienestam radās aizdomas par krāpšanos ar nodokļiem. Nesakrita MJ Partneru un Beskorovainija firmu deklarētie un samaksātie PVN. VID uzsāka auditu un tad atklājās, ka Beskorovainija firmām nav pavadzīmju par tīrīšanas līdzekļu iegādi, jo tās šos līdzekļus nemaz nav pirkušas.

Tomēr viss nenotika kā Vita Baurovska stāsta, pēc trika ar ūdens piegādāšanu, īstos tīrīšanas līdzekļus biznesmeņi tomēr nenopirka un krietna daļa Rīgas satiksmes pieprasīto nanotehnoloģiju tā arī palika krāna ūdens. MJ Partneriem notikušais bija liela problēma, VID pieprasīja no uzņēmuma ap 100 000 latu. Vialeks un HRM centās situāciju pēc savas sapratnes labot.

Sākoties pirmajām nepatikšanām, VID tika iesniegti tostarp viltoti rēķini. Taču VID ātri saprata, ka papīri ir sazīmēti un darījums dabā nemaz nav noticis. Rīgas satiksmes darbinieks Tehniskās kontroles daļas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Stunžāns bija atbildīgs par dārgā nanotehnoloģiju līguma izpildi Rīgas satiksmē. Viņš perfekti pārzināja, kādus mazgāšanas līdzekļus pašvaldības uzņēmumam vajag. Stunžāna paša firma tos uzņēmumam piegādāja 2012.gadā.

Tagad izrādās, ka Stunžāna SIA RS Baltic turpināja vest ķīmiju uz Rīgas satiksmi arī 2013.gadā, kad pašvaldības uzņēmumā vajadzēja parādīties smalkajām nanontehnoloģijām.

Mums zināms, ka Stunžāns pašvaldības uzņēmumam pārdeva preci par turpat 50 tūkstošiem latu. Tāpēc radās plāns piemānīt Valsts ieņēmumu dienestu un RS Baltic darījuma pavadzīmes uzdod kā MJ partneri piegādes apliecinātāju. Pagājušā gada augustā MJ partneru birojā notiek saruna, kuras laikā Stunžāns zvana saviem partneriem Austrijā Bilgerie Chemie un lūdz dokumentos samainīt piegādes adreses.

Tomēr plāns izgāžas, jo VID sazinās ar Austrijas nodokļu administrāciju, kura ātri noskaidro, ka preces tādos apjomos no Austrijas uz Latviju nav sūtītas. Tam, kāpēc Rīgas satiksmē nepamanīja, ka nanotehnoloģiju līgums ir fiktīvs un prece nepienāk, ir vairāki izskaidrojumi. Pirmkārt par līguma izpildi Rīgas satiksmē atbildīgais bija Stunžāns. Ar viņa paša firmas RS Baltic paralēli piegādāto pietika, lai mazgātu sabiedrisko transportu. Tāpēc biznesmeņu galvās radās doma netērēt naudu ūdens pārvēršanai ķīmijā, jo pietiek ar to, kas jau ir. Kad ķīmijas aptrūkās, Stunžāns aizbrauca uz Austriju un piepirka trūkstošo. Otrkārt, nanotehnoloģiju līgma preču piegādes it kā notika, un tikai daži zināja, kas tvertnēs patiesībā ir iekšā.

Ka kaut kas ar nanotehnoloģiju piegādēm Rīgas satiksmē nav kārtībā, pašvaldības uzņēmumam tapa zināms VID pārbaudes laikā. Ieņēmumu dienests prasīja paskaidrojumus. Tos Rīgas satiksmes vārdā sniedza Juridiskās daļas vadītājs Didzis Stepe. Pagājušajā nedēļā viņš intervijā Nekā personīga apgalvoja, ka neko nezina par problēmām ar šī līguma izpildi, un nezina arī, ka atbildīgais par tā kontroli Rīgas Satiksmē ir Vjačeslavs Stunžāns.

Kāds e-pasts apliecina, ka Stunžānam varētu būt bijusi nozīmīga loma jau pašos nanotehnoloģiju iepirkuma pirmsākumos. Aleksandrs Beskorovainijs raksta e-pastu Vitai Baurovskai, lūdzot atrast vajadzīgo firmu, kam būs jākļūst par uzvarētāju, jo kāds Slava no Rīgas satiksmes pateiks priekšā summas, ar kādām jāstartē konkursā.

No iepriekš sarunātā iepirkuma, kas Rīgas satiksmei izmaksāja vairāk nekā 280 000 latu, vajadzēja nopelnīt visiem. Izkārtnes firmai MJ partneri vajadzēja saņemt 3% , 10 % palika Beskorovainija kompānijām, atlikušo naudu Baurovska aizskaitīja ārzonas firmām Ķīnā, ko arī apliecina šie maksājuma uzdevumi. Jau skaidrā naudā izņemto atlikumu plānoja dalīt starp Vjačslavu Stunžānu un personām ar segvārdu “Apdrošinātāji”.

Vitas Baurovskas un Aleksandra Beskorvainija ar roku zīmētajās naudas sadales shēmās parādās, ka 25% jāmaksā BAN. Ar to domāts Baltijas Apdrošināšanas nams Antonijas ielā. Šajā namā firmu reģistrējis arī Boriss Carjovs, kurš ir BAN lielākā īpašnieka un vienlaikus Rīgas mēra Nila Ušakova padomnieka Ērika Teilāna biznesa partneris.

Ušakovs, Rīgas satiksmes kapitāldaļu turētājs, aizvadītajā nedēļā bija atvaļinājumā un nav komentējis kāda būs Rīgas domes rīcība saistībā ar iespējamo zagšanu Rīgas Satiksmē. Tomēr viņš atrada laiku izplatīt Vitas Baurovskas atteikšanos no intervijā sacītā un no sevis pievienoja secinājumu, ka fiktīvā darījuma publiskošana ir, iespējams, netīrākās politikas un žurnālistikas piemērs Latvijā. Policija pēc prokuratūras uzdevuma sākusi lietas izmeklēšanu.

Dienesta pārbaudi par mazgāšanas līdzekļu iegādi sabiedrisko transporta līdzekļu tīrīšanai un apstrādei ierosināja veikt Rīgas satiksmes valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens. Lai neietekmētu dienesta izmeklēšanas rezultātus, komisijas sastāvs netiks atklāts un nekādi komentāri līdz dienesta pārbaudes beigām (16.februārim) par šo procesu netiks sniegti.

MJ parnteri pieļaujot, ka viņus grib padarīt par vienīgajiem grēkāžiem afērā, gadu rūpīgi vākuši pierādījumus notikušajam. Taču ne KNAB, ne policija negribēja darīt savu darbu un izskatīt šo dokumentu mapi, kas skaidri liecina par finanšu noziegumiem Rīgas satiksmē. Izmeklēšanas iestādes arī ignorēja turpat 4 stundu audioierakstus. Dažādos laikos notikušajās sarunās gan Aleksandrs Beskorovainijs, gan Vita Baurovska, gan Vjačeslavs Stunžāns atklāj svarīgas detaļas, kas palīdzētu šo noziegumu ātrāk atklāt.

Rīgas satiksmē, kur sirgstošais vadītājs Leons Bemhens ierosinājis dienesta izmeklēšanu, šonedēļ neviens negribēja tikties ar žurnālistiem. Visticamāk šo pašvaldības iestādi drīzumā apciemos Valsts ieņēmumu dienests, jo jaunatklātā informācija rāda, ka tā VID nav stāstījusi patiesību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas