Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas namu pārvaldnieku apsūdz nepamatotu maksājumu iekasēšanā

Pirms 15 gadiem Rīgas centrā, Katrīnas dambī 18a, 2,5 tūkstošu kvadrātmetru zemes gabalu, uz kura atrodas arī puse no piecstāvīgas dzīvokļu ēkas, nopirka privātfirma, kas tirgojas ar santehniku. Tieši tāpat kā citi dalītā īpašuma saimnieki, viņi nolēma situāciju izmantot un iekasēt nomas maksu par zemi, kas atradās zem dzīvokļu mājas un tai apkārt, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Likums šādiem uzņēmējiem ir uzrakstīts ļoti pretimnākošs - viņiem nomas maksa nav jāprasa no katra dzīvokļa īpašnieka atsevišķi. Atliek noslēgt vienošanos ar nama apsaimniekotāju, kurš nomas maksu iekļauj iedzīvotāju rēķinos, naudu iekasē un pārskaita tālāk īpašniekam. Šajā gadījumā ēku apsaimnieko Rīgas namu pārvaldnieks (RNP). 

Lauris Zvanītājs, zemes īpašnieku pārstāvis, skaidro: "Mēs mēģinājām vairākas reizes noslēgt ar viņiem līgumu. Tas bija ļoti nesekmīgi, jo vai nu nebija nekādas komunikācijas no viņiem, vai arī viņi mēģināja uzspiest līguma noteikumus. Galu galā 2016. gadā viņi pat neatbildēja mums vispār, kā rezultātā mēs vērsāmies tiesā."

Kamēr notika tiesa, RNP no iedzīvotājiem sāka iekasēt nomas maksu, lai arī līguma, kas to ļautu darīt, nebija.

RNP Nekā personīga skaidro - tā esot ierasta prakse. Šādi veido uzkrājumu, lai gadījumā, ja līgumu ar zemes īpašnieku noslēdz, iedzīvotājiem nebūtu vienā maksājumā jāsamaksā milzīga summa par vairākiem gadiem. 

Tomēr Katrīnas dambja īpašuma saimnieku ieskatā šī darbība bijusi nepareiza. Turklāt RNP esot iekasējis naudu arī par 100 kvadrātmetru lielu iebrauktuvi un stāvlaukumu, ko izmanto tikai firmas darbinieki. Tiesas ieskatā par zemi, ko iedzīvotāji nemaz izmantot nevar, nomu prasīt nav tiesiski, bet kā apgalvo zemes īpašnieki - RNP arī par šo strīdīgo gabalu no iedzīvotājiem naudu iekasēja vairākus gadus.

Gadiem ilgā tiesāšanās un nomas maksas iekasēšana no iedzīvotājiem un iesaldēšana noveda pie tā, ka par šo summu sakrājušies nokavējuma procenti. Kā apgalvo Zvanītājs - RNP esot gribējis šādi uzaudzēto parādu piestādīt iedzīvotājiem, lai gan dzīvokļu īpašnieki naudu vairākus gadus bija punktuāli laikā maksājuši. 

"Pēc sprieduma spēkā stāšanās viņi [RNP] lūdza atlikt sprieduma izpildi līdz 2019. gada beigām, lai varētu paspēt iegūt visus dzīvokļa īpašnieku vārdus, uzvārdus, personas kodus, kuri ir bijuši īpašnieki, sākot no 2010. gadā, lai varētu piestādīt rēķinus par likumiskajiem nokavējuma procentiem, neskatoties uz to, ka jau no 2010 gada viņi bija samaksājuši," situāciju skaidro Zvanītājs. 

Zemes īpašnieku stāstīto apliecina arī 2017.gadā tiesā notikusi saruna starp tiesnesi un RNP pārstāvi. Viņa uz jautājumu vai nokavējuma procentus iekasēs no iedzīvotājiem, atbildēja nepārprotami un pārliecinoši - iedzīvotājiem tiks piestādīti rēķini.

RNP zemes īpašnieku sauc par nekaunīgu nagu maucēju, kura dēļ iedzīvotāji esot ķīlnieki. Nevienam no pārmetumiem RNP valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs nepiekrīt. "Agresīvs, nekaunīgs un uzņēmējs, kurš sajauca zemi ar debesīm," komentē Gontarevs.

Vadims Baraņņiks, RNP kapitāldaļu turētājs un Rīgas vicamērs, gan no komentēt situāciju izvairās. "Neesmu gatavos šo situāciju komentēt. Cik man zināms, tieši tāda veidā [tiesāšanās izdevumus un kavējuma procentus iekļauj tālākos rēķinos no iedzīvotājiem] viņi nerīkojas. Viņi iekļauj sākumā izdevumus, bet pēc tam, pēc atgūšanas, tos atgriež. Bet ar šo konkrēto situāciju ļaujiet man iepazīties."

Iepriekš Valsts kontrole revīzijā bija atklājusi, ka RNP dzīvojamo māju pārvaldīšanas maksas pamatojumi nav izsekojami un salīdzināmi ar faktiskajiem izdevumiem un no iedzīvotājiem tiek iekasēta nauda, kas nekāda veidā nav saistīta ar māju pārvaldīšanas izdevumiem.

Zemes īpašnieki Katrīnas dambī saredzējuši, ka šis gadījums ir līdzīgs un par savu tiesvedības pieredzi uzrakstījuši vēstulē Valsts kontrolei un Ģenerālprokuratūrai.

Vēl augustā Rīgas dome nobalsoja, ka pašvaldības kapitālsabiedrībās par pēdējiem diviem gadiem jāveic neatkarīgs audits. Tas plānots arī RNP. Valdes priekšsēdētājs Nekā personīga apliecina, ka vēl tikai tiekot gatavoti dokumenti iepirkuma rīkošanai. Tas nozīmē, ka laika audita veikšanai nebūs palicis pārāk daudz - saskaņā ar domes lēmumu pirmais starpziņojums kapitāla daļu turētājam šajā gadījumā Vadimam Baraņņikam auditoriem jāiesniedz ne vēlāk kā nākamā gada 31. janvārī. 

Pēc PNB bankas agrākās Norvik bankas aizvēršanas, RNP tajā iestrēguši 6 miljoni eiro. Banku uzraugam FKTK viņi pieprasa atzīt, ka tā nav viņu, bet iedzīvotāju nauda. Tas ļautu miljonus atgūt no noguldījumu garantiju fonda. FKTK mums intervijā apliecināja, ka RNP būs negatīva. 

Top komentāri

Tekla
T
Vai tad kadam tas ir parsteigums, ka Rigas Namu parvaldnieks apzog visus ridziniekus, kuras majas parrauga si banditiska, koruptiva organizacija RNP. Ja kads papist sis mafijas darbonus tad zina, ka sie kropli peldas nauda, brauka ar dargam automasinam, bet naudu kuru maksa iedzivotaji netiek izmantota, lai uzturetu majas laba tehniska kartiba, majas ir apdrupusas, neremontetas, bet, ja tiek veikts kads remonts par attiecigas majas iedzivotaju naudu, tad vienmer tiek uzrekinatas papildus maksas, it ka so maju iedzivotaji jau gadiem nemaksatu uzkrajumus remontiem. Cik ilgi vel pielaus, ka RNP apzog iedzivotajus?
Teja
T
Tas ir arprats, kas notiek Latvija visa valsts parvalde, apsaimniekosana. Kapec sis noladetais kroplis Baraniks lidz sodienai nav likvidets ar jebkadiem lidzekliem, lai vins saputu cietuma, Uskakova laba rota. Sie 6 milijoni ir no iedzivotajiem salaupita nauda, kura butu nozagta un sadalita ar Baraniku un vina zagliem, bet, ta ka banka ir bankrotejusi, tad sie kropli ir izdomajusi, lai atgutu naudu 6 milijonus, ka ta, luk, neesot vinu, kas ir taisniba tikai tur, ka si nauda ir savakta no namu iedzivotajiem, bet banka ta tika noslepta, lai velak to iznemtu un sadalitu, bet te ir aplauziens un nu, lai dabutu so naudu nu vini plerkst ka ta neesot vinu. Navi visiem ridzinieku apzadzejiem RNP banditiem baranikiem, usakoviem.
Kur te pārkāpums?
K
Likums uzliek par pienākumu apsaimniekotājam slēgt līgumu ar zemes īpašnieku un to naudu iekasēt. Ja zemes īpašnieks līgumu neslēdz, tad nauda tiek uzkrāta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas