Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Rosina valsts augstāko amatpersonu laulāto vizīšu laikā saņemtās dāvanas uzskatīt par valsts īpašumu

Pērnvasar pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera pilnvaru beigām šo problēmu aktualizēja portāls Pietiek.com, kurš bija atklājis, ka V.Zatlera dzīvesbiedrei Lilitai Zatlerei ir izdevies paturēt divas kristāla vāzes, kuras Spānijas karaļpāris dāvanā pasniedzis valsts vizītes laikā Latvijā. Tās tika uzskatītas par oficiālām dāvanām, kuras būtu jāizpērk.

Taču L.Zatlere bija pārliecinājusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, ka vāzes ir dāvinātas viņai personiski un tāpēc pienākas bez maksas. KNAB atzinumā bija norādīts, ka likums nenosaka kārtību, kādā būtu izmantojamas dāvanas, kas pasniegtas personām, kuras pavada Latvijas valsts amatpersonu, tādējādi L.Zatlere, pieņemot un paturot savā īpašumā karalienes Sofijas pasniegtās vāzes, normatīvo aktu prasības nav pārkāpusi.

Ne tikai četru valsts augstāko amatpersonu - Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja, Ministru prezidenta un ārlietu ministra -, bet arī viņu laulāto diplomātisko vizīšu laikā saņemtās dāvanas ir uzskatāmas par valsts īpašumu. To paredz Valsts prezidenta Andra Bērziņa Saeimā iesniegtie grozījumi likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Projektam pievienotajā anotācijā norādīts, ka speciālo dāvanu pieņemšanas ierobežojumus, pildot valsts amatpersonas pienākumus, Valsts prezidents ierosina uzlabot, jo līdz šim jautājums par laulāto diplomātiskajām dāvanām un to izmantošanu nav regulēts. Tāpēc bija iespējams, ka diplomātiskās dāvanas varēja palikt amatpersonas laulāto īpašumā. Tas, pēc A.Bērziņa domām, nav pamatoti, jo diplomātiskā dāvana ir pasniegta valsts pārstāvim un tai ir jābūt valsts, nevis privātpersonas īpašumā. 

Esošā kārtība paredz, ka amatpersonas pēc pilnvaru beigām atsevišķas dāvanas var izpirkt par speciālas komisijas novērtēto summu un šī nauda tiek ieskaitīta valsts budžetā.

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas