Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sabiedrības pārstāvji nosauc kritērijus NEPLP kandidātiem, min arī veselo saprātu

Sabiedrības pārstāvji definējuši kritērijus, pēc kādiem tiks vērtēti kandidāti uz Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) piecām vietām, pastāstīja pie NEPLP izveidotās Sabiedriski konsultatīvās padomes (SKP) vadītāja Rasma Pīpiķe.

Kandidātus pirms virzīšanas uz balsojumu Saeimā vērtēs gan SKP, kas apvieno vairākus desmitus cilvēku no dažādām nevalstiskajām organizācijām, gan Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. Kandidāti jāizvirza līdz 30.novembrim.

SKP kandidātus vērtēs kandidātus, piemērojot kādu no piecām kompetencēm, norādīja Pīpiķe.

Tās ir – finanšu kompetence, jo sabiedriskajiem medijiem finansējums esot jāpiesaista ne tikai no valsts budžeta; mediju nozares satura kompetence, kas ir sabiedrisko mediju attīstības redzējums; juridiskā kompetence; starptautiskie sakari, jo līdz šim esot dominējuši akadēmiskie redzējumi, bet maz esot izmantota citu valstu pieredze; pārmantojamība, lai nodrošinātu, ka viss netiktu sākts no nulles, kas, pēc Pīpiķes teiktā, esot riskanti; veselais saprāts jeb atvērtība konsultācijām sabiedrības līdzdalības nodrošināšanai.

"Lai komanda kopā veidotu šīs kompetences," paskaidroja Pīpiķe.

Viņa uzskata, ka, par spīti izskanējušajai kritikai par esošās NEPLP darbību, uz jauno padomi var kandidēt arī tagadējie padomes locekļi.

"Jābūt arī pārmantojamībai, nevar būt tā, ka pilnīgi visi nomainās, tas ir svarīgi, lai tā turpina iestrādnes. Uzskatu, ka ir jāvērtē katra padomes locekļa, ja viņš kandidē, būtiskais ļaunums un labums, ko viņš ir darījis. Tagad ir diezgan liela tendence veidot linča tiesu," uzskata Pīpiķe.

Viņasprāt, svarīgākais ir saprast redzējumu par sabiedriskajiem medijem Latvijā. Pašlaik sabiedriskā radio un televīzijas vadītāji esot pauduši diezgan noraidošu nostāju pret apvienošanos, taču pārmaiņām esot jābūt gataviem.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir izsludinājusi kandidātu pieteikšanu, norādot, ka kandidātam jābūt ar augstāko izglītību un vismaz piecu gadu pieredzei plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā. Kandidātam jābūt labai reputācijai. Pieteikties nevar politiskās partijas amatpersona un elektroniskā plašsaziņas līdzekļa kapitāla daļu īpašnieks.

Jau ziņots, ka šogad pirmo reizi noteikts, ka NEPLP kandidātus virza sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām.

Pašreizējā NEPLP ir ievēlēta 2007.gadā. Padomē darbojas Ābrams Kleckins, Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda. Kandidēt uz otro termiņu var Buceniece un Kārītis, savukārt Kleckins paziņojis, ka uz otro termiņu nekandidēs, lai gan teorētiski tam šķēršļu nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas