Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Saceltās ažiotāžas dēļ Rēzeknes gaļas kombināts ražos jaunu produktu - Zirga desu

Pirmdien, 4.martā vairākiem medijiem nosūtīta anonīma vēstule ar paziņojumu, ka_ Rēzeknes gaļas kombināta _produkcijā Lietuvā it kā esot atrasta zirga gaļa, portālam Diena.lv norādīja kāds anonīms informācijas avots.

Sazinoties ar PVD, portāls Diena.lv noskaidroja, ka dienesta rīcībā nav oficiālas informācijas par šo gadījumu.
Lietuvas kompetentā uzraudzības iestāde, atšķirībā no Vācijas dienesta, kurš nekavējoties informēja par SIA Kuršu zeme liellopu gaļas konservos konstatēto, līdz šim ne par SIA Kuršu zeme, ne par SIA Rēzeknes gaļas kombināts nav oficiāli informējusi PVD.

Tāpat nav ievietots paziņojums EK Ātrās brīdināšanas sistēmā, kuru dalībvalstu uzraudzības dienesti šādos gadījumos izmanto, lai dienesti varētu operatīvi reaģēt.

PVD ir sazinājies ar Lietuvas dienestu un pieprasījis oficiālu informāciju.

Tomēr PVD jau tagad vienlaikus veic pārbaudes vairākos gaļas pārstrādes uzņēmumos, tai skaitā SIA Rēzeknes gaļas kombināts.  Ja tiks konstatēti pārkāpumi šajā uzņēmumā, PVD par to informēs sabiedrību.

"Kopumā lielveikalos esam paņēmuši 28 dažādu valstu ražotāju paraugus - ne tikai konservus, bet arī pelmeņus, lazanjas un desas. Uz šo brīdi esam izmeklējuši 17 paraugus un secinājām, ka par liellopu gaļu marķēta zirga gaļa atrodas ne tikai Kuršu zemes, bet arī Rēzeknes gaļas kombināta konservos," aģentūrai LETA atzinis Lietuvas dienesta direktora vietnieks Vidmants Paulausks.

Rēzeknes gaļas kombināta atbildīgajiem darbiniekiem uzdots noskaidrot situāciju.

"Sazinājāmies ar PVD, viņiem nav šāda veida informācijas. Pagaidām tas viss ir baumu līmenī," portālam Diena.lv atzina Latvijas gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas valdes priekšsēdētājs un AB Holding pārstāvis Guntis Piteronoks.

Rēzeknes gaļas kombināta pārstāvis uzskata, iespējams, šādi rīkojušies konkurenti Lietuvā, kuri vēlas "izspiest" no tirgus Latvijas ražotājus.

"Mūsu ražotajos konservos pilnīgi noteikti netiek izmantota zirgu gaļa. Bet saceltās ažiotāžas dēļ, mēs pat speciāli radīsim jaunu, kvalitatīvu un labu produktu - Zirga desu. Pārtikas tehnologiem jau dots uzdevums. Tad ikviens interesents varēs pats pārliecināties kā garšo zirga gaļa," portālam Diena.lv atzina G.Piteronoks.

Kā ziņots, 1.martā Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests aizliedzis valstī tirgot Latvijā ražotos Kuršu zemes gaļas konservus, kuru sastāvā atklāta zirga gaļa.

Tikmēr PVD veic pārbaudi Kuršu zemē, lai noskaidrotu, kur iegūta konservos izmantotā zirga gaļa un kādēļ šī informācija nav norādīta produktu marķējumā. Tiek pārbaudīti arī citi šī uzņēmuma ražotie produkti, kas satur liellopu gaļu. PVD uzdevis uzņēmumam konkrēto produkta partiju atsaukt no tirdzniecības un pārmarķēt.

Kā jau vēstīts, pagājušajā nedēļā vairākās Latvijas kautuvēs un vienā gaļas pārstrādes uzņēmumā - SIA Forevers - ir konstatētas aizdomīgas darbības ar zirga gaļu. Lopu kautuvei Ērgļu novadā Aibi tiks piemērots sods par pārtikas izsekojamības nenodrošināšanu 500 latu apmērā saistībā par to, ka kautuve uzņēmumam Forevers piegādāto zirga gaļu uzdevusi par liellopu gaļu.

Pārkāpumus PVD ir konstatējis arī trīs citās kautuvēs - SIA Viļumene, ZS Kalnpierbes un SIA Musino -, kurās nav nodrošināta zirga gaļas izsekojamība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas