Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Sārts: "Telegram" dibinātāja aizturēšana neradīs tūlītēju efektu kaujas laukā Ukrainā

Ziņapmaiņas pakalpojuma "Telegram" dibinātāja Pāvela Durova aizturēšana neradīs tūlītēju efektu kaujas laukā Ukrainā, aģentūrai LETA atzina Rīgā bāzētā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Tuvākajā laikā, vismaz kamēr nebūs skaidrs, kāds ir aizturēšanas efekts, Krievija mazāk vai piesardzīgāk izmantos "Telegram" kā savu pamata ietekmes operāciju platformu, prognozēja Sārts.

Attiecībā uz tālejošākām sekām, Sārts norādīja, ka Durovs ir tikai viens cilvēks, jo paliek arī līdzšinējā "Telegram" infrastruktūra un darbinieki.

"Redzam, ka Krievija ir diezgan skaidri reaģējusi un tas vēlreiz pasvītro, ka "Telegram" ir kompromitēta platforma, kurā Krievijas valdībai ir zināma teikšana un ietekme," sacīja Sārts.

Viņš prognozē, ka tagad Krievija mēģinās novērtēt efektus un to, vai notikušais apdraud Krievijas operācijas "Telegram" kanālā. "Ja secinās, ka tas apdraudēs, tad droši vien mēģinās samazināt apjomus. Ja uzskatīs, ka neapdraud, tad mēs redzēsim to atgriežamies šajā platformā ar līdzīgām metodēm kā līdz šim," norādīja Sārts.

Sārtam sacīja, ka viņam ir grūti spriest, kāpēc Francija izvēlējās Durovu aizturēt, tomēr nav noliedzams, ka "Telegram" notiek visdažādākā veida nelikumīgas darbības.

Vienlaikus Sārts uzskata, ka ir arī citas Francijas intereses viņa aizturēšanā, turklāt izskanējušas spekulācijas, ka Durovam pašam bija zināma viņa izsludināšana meklēšanā un viņš apzināti aizbraucis uz Franciju.

Vaicāts vai tagad nav risks, ka platforma pilnībā nonāks Kremļa kontrolē, Sārts atbildēja: "Spriežot pēc tā, kādā veidā Kremlis patlaban ir reaģējis, tā neizskatās, bet izslēgt to nevar."

Jau ziņots, ka Durovs sestdien tika aizturēts Parīzes Le Buržē lidostā, kad ar privāto lidmašīnu bija ieradies no Azerbaidžānas galvaspilsētas Baku. Durovu aizturējusi gaisa transporta žandarmērija, jo viņš ir Francijā meklēto personu sarakstā.

TF1 ziņo, ka Durovam Francijā varētu tikt izvirzītas apsūdzības saistībā ar to, ka viņš kā "Telegram" izveidotājs un vadītājs neko nav darījis, lai novērstu, ka platforma tiek izmantota, lai pastrādātu tādus noziegumus kā terorisms, narkotiku tirdzniecība, krāpšana, naudas atmazgāšana, zagtu preču pārdošana un bērnu seksuālā izmantošana. Francijas tiesībaizsardzības iestādes uzskata, ka Durovs ir līdzvainīgs šajos noziegumos, jo viņš atsakās moderēt platformas saturu, norādījis BFMTV avots.

Svētdien paredzēta tiesas sēde, un gaidāms, ka tajā Durovam kā drošības līdzeklis tiks noteikts apcietinājums.

Telekanāli ziņo, ka Durova aizturēšanas orderis ir spēkā tikai Francijā.

Durovs nedzīvo Krievijā kopš 2014.gada. 2021.gadā tika ziņots, ka viņam piešķirta Francijas pilsonība. Lielākoties viņš uzturējās Apvienotajos Arābu Emirātos, un viņam ir arī šīs valsts pilsonība. Vēl Durovam ir Sentkitsas un Nevisas pilsonība.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas