Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Bez nopietnām reformām izglītībā eksāmenu rezultātus uzlabot nevarot

Situācija prasa reformas

Centralizēto eksāmenu rezultāti ir ļoti nopietns signāls, ka izglītības sistēmā nepieciešamas pārmaiņas, uzskata izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība). Arī citi nozares pārstāvji norāda uz problēmām un gaida jauno satura reformu, jo pārbaudījumu rezultāti liecina par nepietiekamu skolēnu kompetenci, piektdien lasāms avīzē Diena.

Vakar skolu absolventi saņēma centralizēto eksāmenu sertifikātus, taču daudzus rezultāti, visticamāk, neiepriecināja. Šogad skolēnu vidējie rezultāti ir sliktāki visos obligātajos eksāmenos. Lai gan starpība, salīdzinot ar situāciju pērn, statistiski ir neliela, piemēram, matemātikas eksāmenā, šāda tendence iezīmējas jau vairākus gadus. 219 eksāmena kārtotāju matemātikā nespēja pārvarēt pat 5% slieksni un pārbaudījumu nenokārtoja.

Latvijas Matemātikas skolotāju apvienības prezidente Rudīte Andersone Dienai uzsver, ka šādi kopīgie dati vēl neatspoguļo patieso situāciju – atsevišķi jāskatās rezultāti vispārizglītojošajās skolās, arodskolās un vakarskolās. Tikai tad varēs spriest, vai un kuros posmos ir problēmas. Viņa skaidroja, ka, piemēram, profesionālajās skolās matemātikas stundu skaits nedēļā ir mazāks, bet eksāmens visiem vienāds. Šāda pieeja nav pareiza. Tomēr nepilnu divu procentpunktu samazinājums nav tik būtisks. Diemžēl matemātikas eksāmenā šāds kritums ir ik gadu, un jau iezīmējas tendence. "Trauksmei nav iemesla, bet satraukumam gan," saka apvienības prezidente.

Patstāvīga darba prasmes Andersone min kā vienu no problēmām – skolēniem tās jāpilnveido mērķtiecīgāk. Lai to izdarītu, jāmaina mācību metodes un pieeja skolēnu darbam gan klasē, gan mājās. Nozīmīgi šajā ziņā ir tieši mājasdarbi, kas nereti neatbilst mūsdienu prasībām. Akcentam jābūt uz skolēnu pētniecisko darbību, jo eksāmeni pārbauda tieši kompetenci, kur skolēnam pašam ir jāpieņem lēmums, jāizvēlas pareizais risinājuma veids un jāprot interpretēt iegūto rezultātu. Tās ir normālas, pārdomātas prasības, un eksāmenu kvalitāti R. Andersone neapšauba. Savukārt, trenējoties konkrētu vingrinājumu izpildē, mājasdarbos šīs prasmes neattīstās. Vairāk būtu jādomā par projektu darbiem, pētnieciskiem uzdevumiem, kas nav jāizpilda no stundas uz stundu. Būtībā sanāk, ka eksāmens "skrien pa priekšu" mācību metodēm, kas varētu mainīties līdz ar jauno kompetencēs balstīto mācību saturu.

Šadurskis nerunā tikai par satura reformu. Tā ir arī skolas vide, mūsdienām atbilstošas prasības, un pedagogi, kas nestrādā tikai uz entuziasma pamata. Savukārt Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas prezidents Rūdolfs Kalvāns jau iepriekš intervijā Dienai sacīja, ka eksāmenu rezultāti Latvijā tiek uztverti pārāk saasināti un pēc tiem nevar spriest par kopējo situāciju.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 30. jūnija, avīzē Diena!

Top komentāri

Varbūt
V
situācija prasa beidzot saukt pie atbildības pašus reformatorus, kas jau 27 gadus NEPĀRTRAUKTI kaut ko bezjēgā reformē lai tikai attaisnotu savu eksistenci?
skolmeistars
s
un uzreiz noreformēt: valsts finansējumu izglīitībai Latvijā valsts valodā
Vispirms
V
par trim ceturtdaļām samazināsim IZM tieši pašas ministrijas ierēdņu skaitu. Tad arī aizreformēsim reformētājus, kas 27 gadus jau reformē gan pedagogu algas, gan karlīnkārļus, gan visu citu nevajadzīgo stulbumu, birokrātisko papīru un noteikumu, nosacījumu, "uzstādījumu", "bezkompetenču centru", "inovatīvo idiotismu" un visas citas izglītībai nevajadzīgās lietas. Tikai tad būs iespējams normāli izglītot jauno audzi, kad šie ministrijas puskokalēcēji uz neatgriešanos būs "aizreformēti". Un ministrs tur vispār nav vajadzīgs, ja jau ik pārgadus vai biežāk nāk vietā kāds cits. Tad jau pietiks ar vienu "virspārraugu".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas