Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Daļa skolu brīvprātīgi apmainās pieredzē, lai būtu sagatavotas pārmaiņām

Skolas gatavojas reformām

Šogad simts pilotskolas izmēģina Valsts izglītības satura centra (VISC) izstrādāto jauno kompetenču pieejā balstīto mācību saturu. Stāsts gan vairāk ir par pieejas maiņu izglītības procesā, pedagogu savstarpējo sadarbību un līdzīgiem aspektiem, ko atsevišķas skolas Latvijā jau ir īstenojušas līdz šim. Vienlaikus citās izglītības iestādēs neslēpj neziņu un pat bailes no pārmaiņām. Lai nebūtu jaunais tikai jāgaida, jau pavasarī izveidots brīvprātīgais skolu tīkls, kas, atbalstot gaidāmās reformas, jau tagad dalās ar savu labo praksi, veidu, kā sasniegt skolēnu un ieviest inovatīvus risinājumus. Iniciatīvas autori cer, ka tas mudinās izglītības iestādes ātrāk un veiksmīgāk īstenot pāreju uz kompetencēs balstītu izglītību.

Jelgavas Spīdolas ģimnāzija ir viena no 55 izglītības iestādēm, kas apvienojušās brīvprātīgajā skolu tīklā, lai mācītos no citu pieredzes un dalītos ar savu praksi. Skolas direktore Ilze Vilkārse Dienai stāsta, ka tīklā iesaistījušies, jo tas bija brīdis, kad skolā valdījusi liela neizpratne par to, kas gaidāms, ieviešot jauno reformu. Direktore atzīst, ka skolas bijušas tuvu panikai un pedagogiem licies, ka pēkšņi būs jāsāk visu darīt no jauna. Kad izglītības iestādes sanākušas kopā, secināts, ka skolā jau šobrīd ļoti daudz tiek darīts atbilstoši VISC iecerētajam un savā pieredzē pat var dalīties ar citiem. Viņu stiprā puse – skolēnu spēja radoši izpausties mācību procesā caur dažādām aktivitātēm, tajā skaitā robotiku un radošo pētniecisko darbību. Tagad skola ir arī viena no tīkla koordinējošajām izglītības iestādēm, citiem piedāvājot dažādas apmācības un darbnīcas. Direktore gan piebilst, ka lielākais ieguvums ir apziņa, ka nebūs kaut kas jālauž, bet tikai jāattīstās.

Līdzīga pieeja ir arī Raiņa Liepājas 6. vidusskolas direktoram Kārlim Strautiņam –  jebkuras pārmaiņas var izdzīvot divējādi – no augšas vai apakšas. Attiecīgi ir pilotskolu tīkls, kur kompetenču pieeja tiek īstenota no augšas, kas ir labi, bet ir skolas, kas pašas ir gatavas dalīties pieredzē un veiksmes stāstos. Kā savu stipro pusi izglītības iestādē atzīmē 3D tehnoloģiju izmantošanu un digitālo pratību.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 28.septembra, numurā!

Top komentāri

batons
b
Tiešām nāk smiekli par šiem direktoriem.Nabaga, nabag skolotāji un direktori, kas būs spiesti šos murgus pārsaukt un pārvērst papīra formāta atskaitēs un spraust batonus vecākiem un bērniem. Pareizi jau saka Vilkārse, ka viss jau sen eksistē, tikai kādam atkal vajag atmazgāt naudu un nodrošināt darbu birokrātijai.
Svetlana
S
Vai Latvijas idiotiskie prezidenti, ministri, deputati, ieredni, gleva, divkosiga valdiba, esosais pedejo 27. gadu banditiskais rezima locekli, beidzot, lidz Latvijas valsts 100. gadei bus spejigs pienemt likumu Par izglitibu Latvijas valsts teritorija, kura nodrosina 100% Latvijas valsts macibu iestades, skolas, bernudarzos bernu izgitosanu un apmacibas Latvijas valoda- latviesu valoda? Neviesn Latvija tacu neliedz ciganiem sarunaties un macities ciganu valodu, zidiem macities zidu valodu, krieviem macities krievu valodu, ja kas tad daudzi latviesu berni lidzas svesvalodai anglu valodai macas ari krievu valodu, vacu valodu, francu valodu. Latvijas valsti ka obligatu un pirmo svesvalodu vieiem berniem apgusanai ir janosaka angu valodu un tikai tad visas parejas...
???
?
Kāpēc netiek pieminēts, ka tas viss ir ES projekts un tikai tamdēļ ierēdņi ir tik naski. Jo par ieviešanu ir ļoooti labas samaksas. Kopumā IZM labi izdomājusi, par pamatdarbu pie algas saņemt arī ES finansējumu. Pēc pāris gadiem, tas viss vairs nebūs ne vajadzīgs, ne aktuāls, jo ES finansējuma vairs nebūs šai programmai un ierēdņi shēmos, kā apgūt vēl kādu programmu vai grantu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas