Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Skolas pusdienu maltīte par grašiem

Maksimālā cena
1,42 eiro ir visbiežāk sastopamā cena, par kādu ēdinātāju firmas vienam skolēnam nodrošina kompleksās pusdienas. Tādu pašu summu par brīvpusdienām vienam skolēnam maksā arī valsts. Un šis faktors lielā mērā nosaka to, ka dārgāks, bet, iespējams, kvalitatīvāks pakalpojums netiks izvēlēts. Turklāt šajā summā ietilpst arī firmu darbinieku atalgojums, komunālie un citi maksājumi, pašiem produktiem nereti atlicinot vien nelielu daļu – vidēji mazāk nekā eiro. Uzņēmumi atzīst – pašiem brīnums, kā viņi spēj nodrošināt kvalitatīvu pakalpojumu, un diemžēl konstatēto pārkāpumu skaits liecina, ka nereti tas neizdodas. 

Šāda summa – 1,42 eiro – parādās arī Rīgas domes (RD) lēmumos un ir noteikta kā maksimālā par izglītojamo ēdināšanas pakalpojumiem pašvaldības vispārizglītojošajās skolās. Tas nozīmē, ka ēdinātāju firmas, piesakoties iepirkumu konkursos, jau uzreiz zina, ka dārgāku pakalpojumu var nepiedāvāt. Kā Dienai skaidro RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde, par to, kurš uzņēmums ēdinās skolēnus katrā skolā, Rīgā lemj departamenta izveidota iepirkumu komisija, kurā ietilpst arī konkrēto skolu pārstāvji. Specifikācija iepirkumam izstrādāta ļoti smalki, īpaši tāpēc, ka visas Ministru kabineta noteiktās prasības, iekļaujoties noteiktajā summā, nav viegli nodrošināt. 

Un šādu prasību nav mazums – jāievēro gan produktu enerģētiskā vērtība un uzturvielu normas, gan īpašas prasības produktu kvalitātē un pagatavošanā. Tomēr, neskatoties uz to, pusdienas skolēniem tiek nodrošinātas pat par zemāku cenu. Piemēram, Rīgas Imantas vidusskolā kompleksās pusdienas maksā no 1,33 līdz 1,36 eiro. Arī Vilde apstiprina, ka pretendenti var un arī piedāvā zemāku cenu, lai gan šis kritērijs vismazāk ietekmē pretendenta izredzes uzvarēt konkursā par iespēju nodrošināt ēdināšanu skolā. Krietni lielāka ietekme esot produktu kvalitātei un pusdienu komplektu piedāvājumam. Piemēram, jau minētajā skolā pagājušajā ceturtdienā par attiecīgo summu jaunāko klašu skolēni ēduši pupiņu zupu ar krējumu, vistas karbonādi ar dārzeņu ragū, kāpostu salātus ar eļļu, rudzu maizi, ķiršu dzērienu un ābolu.

Par zemāku cenu nevarētu

Situācija gan ne visur ir vienāda. Krimuldas vidusskolā ēdinātāji par komplekso pusdienu nodrošināšanu vienam skolēnam saņem 1,99 eiro, kas skaitās daudz. Skolas direktore Rita Erdmane Dienai skaidro, ka līgums ar firmu jau noslēgts pirms pāris gadiem un, lai gan iepirkumā cita firma piedāvāja zemāku cenu, izvēlēts šis variants. Tas nozīmē, ka pašvaldība sniedz arī savu dotāciju, lai nodrošinātu bērniem valsts noteiktās brīvpusdienas. Lielāka cena gan uzreiz nenozīmējot, ka bērniem vienmēr pusdienas garšo – nereti ēdiens paliek uz šķīvja, īpaši tad, ja piedāvājumā ir zivis vai aknas. Tāpat palielinājies vecāku sūdzību skaits.  

Tieši fakts, ka konkrētās skolas ēdināšanas firmai jāsedz arī īres maksa, komunālie maksājumi un jāapmaksā darbinieku algas, ir iemesls samērā augstajai cenai. Firmas pārstāve Dienai sacīja, ka par mazāku summu nebūtu iespējams nodrošināt vajadzīgo kvalitāti, tāpēc viņu vienmēr ir izbrīnījis, kā to var izdarīt citi, piedāvājot zemāku cenu. Atliekot vien secināt, ka firmas meklē alternatīvas, nekvalitatīvākus produktus, lai "palīstu zem noteikumiem".

Visu Annas Bērziņas rakstu Pusdienu maltīte par grašiem lasiet ceturtdienas, 28.maija laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas