Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šuplinska vēlas rosināt diskusiju par pedagogu slodzēm bērnudārzos

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) vēlas rosināt diskusiju par pedagogu slodzēm bērnudārzos. To ministre atzina Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā. Viņa pauda viedokli, ka vidējās un augstākās izglītības posmā pedagogu gatavošanās process mācībām ir sarežģītāks nekā pirmsskolas pedagogam.

Šuplinska nenoliedz, ka psiholoģiskā spriedze, strādājot bērnudārzā ar dažādu vecumu posmu audzēkņiem, ir izaicinājums, tomēr, viņasprāt, pedagogu līdziesaiste nav tik aktīva. Tāpēc ministre vēlas "sākt diskusiju par provokatīvu piedāvājumu", proti, pirmsskolas izglītības iestādēs strādājošo slodžu dalīšanu. "Piedāvāju neuzrādīt, ka tās ir 36 tikai pedagoģiskās darba stundas, bet nodalīt, ka varbūt puse ir pedagoģiskais, bet puse - pieskatīšanas darbs," sacīja Šuplinska.

Vaicāta, kā tas ietekmēs pedagogu atalgojumu, viņa atbildēja, ka tur uzreiz ir jautājums, un uzstāja, ka vēlas diskusiju par šādu piedāvājumu.

"Manā ieskatā, lai sagatavotos vienai vidusskolas stundai un augstskolas lekcijai, nepieciešams vairāk laika, zināšanu un prasmju nekā stundu sagatavot bērnudārzā. Arī kontaktstundu prasība vidējās izglītības posmā un vispārizglītojošās skolas posmā ir krietni lielāka nekā bērnudārzā. Svaru kausi nav saliekami vienā ciparā, kas adekvāts atalgojuma likmē vai stundu skaitā," pauda ministre.

Top komentāri

uz pauzes
u
Nekādu iebildumu! Bet tikai tad, ja atceļam 1.prasību par augstāko pedagoğisko izglītību, 2.jauno pirmsskolas izglītības saturu un kompetenču pieeju, 3.likuma prasību par obligātu un nepārtrauktu pedagoģiskā personāla klātbūtni, 4.atbildību: par rezultātu, un 5. Atbildību par bērnu drošību, 6.Kā arī obligāto sagatavošanu skolai. Tad ņemam darbā jebkuru garāmgājēju kurš ir gatavs nākt un uzticam viņiem savus pusotrgadīgos, divgadīgos un sešgadīgos bērnus!
:(
:
Pirmo reizi skolotājus, tajā skaitā pirmsskolas pedagogus ,,uzmeta'', kad iestājās krīzes gadi un algu samazināja par 50 %. Otro reizi pirmsskolas pedagogus ,,uzmeta'', kad palielināja algu un izmainīja slodzes. Kas agrāk bija 1 slodze, Šadurska reformās kļuva par 0,85. Vai maciņš no tā vairāk sajuta? Nemaz. Vai tagad būs trešais ,,uzmetiens''? Jau tā pirmsskolās pedagogu trūkst! Ieviesīs šo ,,brīnumu'', domāju, ka vakanču skaits katastrofāli pieaugs. Ar pliku entuziasmu un darba mīlestību plikumus nepiesegsi un sabendēto veselību nesalāpīsi.
Skolotāja pii
S
Un pieskatīšana neietver atbildību par dzīvību un bērnu izglītošanu visas dienas garumā? Mums nav ik pēc 40 min pauze 10 vai 15 min. Mums labi, ja sanāk pusdienas pa fikso ieēst,kamēr bērni ēd, kamēr vienam nav izlijis dzēriens, citam jāpamāca karoti turēt, citām kotleti uz dakšiņas uzdurt. Pedagogs ir pedagogs, neatkarīgi no tā, kur strādā. Bērni visos vecumos prasa lielu atdevi, pieredzi, zināšanas un mīlestību. Beigsim diskriminēt pirmsskolas skolotājus no skolu skolotājiem. Vienlīdzībai ir jābūt gan slodzēs, gan atalgojumos. Pirmsskola jau sen vairs nav kā pieskatīšanas iestāde,bet gan līdzvērtīga mācību iestāde, kur ne tikai zināšanas apgūst, bet arī prasmes un iemaņas. VISAS DIENAS GARUMĀ.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas