Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Šveices busu nav, pašvaldības izlīdzas, kā var

Cerības par Šveices valdības piešķirto finansējumu nomainīt vismaz pusi 20 un vairāk gadu vecos pašvaldību autobusus, ar kuriem nodrošina skolēnu nogādāšanu skolā, šogad zaudētas. Taču Dienas aptaujātie pašvaldību vadītāji apgalvo, ka transporta problēmu dēļ neviens skolēns mājās nepaliks. Bet jauni autobusi pašvaldībām un skolām būs jāgaida līdz nākamajam gadam.

Līguma projektu starp Latvijas valdību un Šveices konfederācijas padomi par finansējuma piešķiršanu, kas paredzēts skolēnu pārvadājumu nodrošināšanai, noslēdza 2007.gada decembrī. "Tiekoties ar skolas direktoriem 2008.gada pavasarī, pašvaldību lietu ministrs Zalāns solīja, ka Šveices autobusus saņemsim jau tā paša gada rudenī. Taču tos nesagaidījām ne pagājušajā, ne arī šajā gadā," sašutis ir Jaunjelgavas novada Daudzeses pamatskolas direktors Valdis Puida. Dienas uzrunātie pašvaldību vadītāji norāda, ka tieši šogad, kad iezīmētas jaunas novadu robežas, laukos slēgta virkne mazo skolu un arī sabiedriskais transports slēgto maršrutu un lielās braukšanas maksas dēļ nespēj pilnībā nodrošināt skolēnu pārvadājumus, šī problēmas kļuvusi īpaši aktuāla. "Mēs skolēnu nogādāšanu skolā šogad varam nodrošināt, tikai pateicoties Inčukalna pašvaldības dāvinātajam autobusam, kas gan arī ir lietots, taču krietni labāks par mūsu pilnībā izrūsējušo veco," piebilst V.Puida.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna (TP) solījums gan bijis pārsteidzīgs, jo šīs pašas ministrijas speciālistiem četri mēneši vien pagāja, lai projekta izklāstu iztulkotu angļu valodā, un tad vēl četri, lai Finanšu ministrija to izvērtētu, saskaņotu un apstiprinātu Latvijas — Šveices sadarbības programmas vadības komitejā. Šveices vēstniecības Latvijā pārstāve Olita Bērziņa saka, ka starpvalstu sadarbības projekts ir garš un komplicēts process, kas izskatāms, saskaņojams un apstiprināms abu valstu dažādu līmeņu institūcijās. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas speciālisti norāda, ka kritiskais posms projekta gaitā bijis šā gada pavasarī, kad Šveices puse izteikusi vēlmi mainīt līguma nosacījumus — paredzēto finansējumu sadalīt trim gadiem atsevišķos projektos, līdz ar to viena iepirkuma vietā būtu trīs, kas sadārdzinātu autobusu izmaksas. Taču, izskaidrojot pašreizējo situāciju Latvijā, no Šveices jūlija beigās saņemta atbilde, ka līguma nosacījumi tomēr netiks mainīti. Šobrīd tiek gatavoti dokumenti starptautiska autobusu iepirkuma izsludināšanai, kas varētu noslēgties šāgada beigās vai nākamā gada sākumā. Līdz ar to pašvaldības jaunos autobusus varētu saņemt tikai nākamā gada vidū — sagaidot jaunu mācību gadu.

Aprēķināts, ka par 7,4 miljoniem latu, ko Šveices valdība piešķīrusi Latvijai, var iegādāties aptuveni 110 autobusu, kas ļautu nomainīt vismaz pusi no pašvaldību īpašumā esošajiem 254 autobusiem, kuri lielākoties ir 10—20 gadu veci, ar lielu nobraukumu un dārgi ekspluatācijā. Jaunajiem autobusiem pieteikušies 90 novadi, taču tos varētu saņemt tikai 60. Kuri pagasti un skolas nākamgad tiks pie jaunajiem autobusiem, pagaidām nav precīzi zināms, jo, zaudējot cerības par jaunajiem autobusiem, daļa pašvaldību, kas tiem bija pieteikušās, braucamos iegādājās par valsts piešķirto apvienošanās dotāciju, bet daļa skolēnu pārvadāšanu nodrošina, īrējot autobusus no blakus pašvaldībām vai pasūtot šo pakalpojumu vietējiem pasažieru pārvadātājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas