Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Tiesībsargs aicina darba ņēmējus aktīvāk cīnīties par savām tiesībām

Darba ņēmējiem aktīvāk jācīnās par savām tiesībām saņemt veiktajam darbam atbilstošu samaksu, kā arī apvienoties arodbiedrībās, pārliecināts tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsargs uzsver, ka visiem darba ņēmējiem un jo īpaši aplokšņu algu saņēmējiem ir jāapzinās, ka valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas, kas tiek maksātas no minimuma, rada tiem potenciālu nabadzības risku nākotnē. Latvijā izveidotā sociālās apdrošināšanas sistēma pamatā tiek balstīta uz individuāli veiktām iemaksām. Minētais nozīmē, ka darbnespējas, invaliditātes, bezdarba, kā arī vecuma iestāšanas gadījumā šie cilvēki no valsts saņems minimālu sociālo atbalstu, kas nenodrošinās cilvēka cienīgu dzīvi. Līdz ar to šie cilvēki nākotnē būs atkarīgi no pašvaldības un tuvinieku atbalsta.

Satraukumu rada tas, ka 11% no visiem jaunpiešķirto vecuma pensiju saņēmējiem saņem tikai garantēto minimālo vecuma pensiju - 70 līdz 109 eiro atkarībā no apdrošināšanas stāža, norādīja Jansons. Tās ir sekas tam, ka daļa cilvēku sociālās iemaksas veic no minimālās algas vai mazākas summas. Apmēram 36% darba ņēmēju un pašnodarbināto iemaksas veic no summas, kas mazāka par minimālo algu.

Tiesībsargs vērš uzmanību, ka Satversme garantē ikvienam tiesības saņemt veiktajam darbam atbilstošu samaksu jeb taisnīgu atlīdzību par padarīto.

Tiesībsargs aicina iedzīvotājus būt aktīviem savu tiesību aizsardzībā un prasīt savam darba devējam taisnīgu atlīdzību par padarīto, kā arī pilnīgu valstī noteikto nodokļu nomaksu no nopelnītā. Iedzīvotājiem ir jāapzinās, ka, samierinoties ar aplokšņu algu, iedzīvotāji patlaban apzog savus vecākus, jo pie mazāka sociālā budžeta ieņēmuma nav iespējams palielināt vecuma pensijas šodienas pensionāriem, kā arī apzog paši sevi nākotnē, jo minimālas sociālās iemaksas nākotnē garantē minimālu pensiju.

Vienlaikus tiesībsargs izprot, ka katram darbiniekam, individuāli izvirzot šādu prasību savam darba devējam, ir nepieciešama drosme un pārliecība par sevi, un, visticamāk, tas nebūs efektīvi un nesasniegs vēlamo rezultātu. Tādēļ tiesībsargs aicina iedzīvotājus savu interešu aizstāvībai izmantot Satversmē garantēto brīvību un aktīvāk apvienoties arodbiedrībās.

Top komentāri

No NRA
N
Neizglītotība un nekompetence ir viens no Latvijas ekonomiskās atpalicības iemesliem. Šis kungs to izcili demonstrē. Arodbiedrību kustības nozīme Rietumos jau gadu desmitiem mazinās, pat valstīs, kur tā reiz bija būtiska un valstīs, kur pastāv pabalsti. Vai nākamais ieteikums bus katram paņemt arklu un vilkt aiz sevis, lai iekārtotu zemi? Viņam būtu jāsatraucas par to, ka tagad pusslodzes darbinieki, arī tie, kas veic amatniecības darbiņus, zaudēs savu iztiku un ienākumu. Kāda ir kunga izglītība, lai runāt par tādiem jautājumiem? Pēc rasta rodas iespaids, ka noteikti ne tāda, lai runātu par šiem jautājumiem. Kad beidzot tādus amatus ieņems personas ar atbilstošu izglītību un daudz maz mūsdienīgu skatu uz procesiem?
Patiess stāsts
P
Tātad- mana māsa sekoja tādu tupo jansonu piemēram un pieprasīja savam sarba devējam, lai to, ko viņa līdz šim saņēma virs minimālās citos legālos veidos- kā naudas balvu ar nodokli neapliekamā apjomā, kā veselības apdrošināšanu, tad puslegālos, kā ar nodokli neapliekamo komandējumu dienas naudu maksimālā apmērā, degvielas apmaksu apmaiņā pret čekiem un papildus atvaļinājuma dienas, tātad, viņa pieprasīja, lai visu to sāk maksāt normālās algas ietvaros. Rezultātā, uzņēmējs pateica nē un māsa lielās pensijas kapeikas vietā dabūja vilka pasi un bezdarbnieka pabalstu. Protams, sūdzējās. Rezultātā, pēc DI un VID divu mēnešu terora pret uzņēmēju, vēl 8 uzņēmuma darbinieki saņēma vilka pasi un bezdarbnieka pabalstu, jo uzņēmējs savu gešefti Latvijā slēdza pavisam, jo vairs nerentējas. Tagad, janson, visi cīnītāji ir bezgala laimīgi un bagāti!!! Paldies, janson, par vērtīgu padomu, jo divu bērnu mātei atrast mazpilsētā darbu vairs nav nekādu cerību, un bezdarbnieka pabalsts arī tūlīt beigsies
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas